Hair Removal Laser
سوالات رایج : لیزر موهای زائد
برای بسیاری از بانوان و برخی از آقایان موهای ناخواسته و زائد ایجاد استرس ، کاهش اعتماد به نفس ، سرخوردگی و ندرتاٌ افسردگی می نماید . روش های رایج همچون بند انداختن ، موم ، واکس ، اپی لیدی ، موچین ، کرم های موبر، الکترولیز و … دردناک وبا اثرات کوتاه مدت می باشند و برخی منجر به عوارضی همچون جوش های پوستی (فولیکولیت) ، لکه های پوستی وسوراخ هائی بر پوست می شوند .نیت سازندگان دستگاه های متنوع لیزر و IPL رفع این معضلات می باشد.
لیزرهای کاهنده موی زائد چه می کنند ؟
در این روش از دستگاه لیزر یا I.P.L جهت ازبین بردن موهای زائد و ناخواسته با هدف کاهش نیاز به روش های مرسوم استفاده می شود . این روش پیشرفته جایگزین روش های قدیمی برای کسب نتایج چشمگیرتر شده است . چون لیزر در یک زمان بیش از یک مو را ازبین می برد از آن برای درمان نواحی وسیع تر همچون کل صورت ، زیر بغل ، ران ، ساق پا ، بیکینی و … استفاده می شود.
مزایای استفاده از لیزر موهای زائد چیست ؟
موثرترین روش موجود برای رهائی از معضل موی زائد ، امکان لیزر نواحی وسیع در هر جلسه ، توانائی استفاده در کلیه نواحی بدن و …
آیا محدودیت سنی برای انجام لیزر موی زائد وجود دارد ؟
در واقع هیچ محدودیت سنی برای لیزر ذکر نشده است ؛ ولی توصیه ما شروع لیزر بعد از تکمیل پروسه رشد فرد است ، در غیر این صورت نیاز به جلسات متعدد افزایش می یابد . همچنین در افراد مسن که موها خاکستری یا سفید است الکترولیز توصیه می گردد .
برای کسب نتیجه دلخواه به چند جلسه لیزر موی زائد نیاز است ؟
تعداد جلسات مورد نیاز جهت کسب نتیجه دلخواه به ناحیه تحت درمان ، نوع و رنگ پوست ، سیکل رشد مو ، ضخامت ورنگ مو ، وجود یا فقدان مشکل هورمونی زمینه ای ، داروهای مصرفی ، وزن ، نژاد ، رژیم غذائی ، رعایت فواصل جلسات توصیه شده توسط پزشک ، روش های مورد استفاده قبل از شروع لیزر ، رعایت دستورالعمل های حین درمان و … دارد .
درمان تا زمان رهائی از موها ادامه می یابد واین نیاز به حداقل چند جلسه درمانی دارد. بعد از بهبودی در برخی از بیماران به جلسات یادآوری لیزر با فواصل هر 6 تا 12 ماه نیاز است .درهر جلسه لیزر کلیه موهای موجود در ناحیه درمان تخریب خواهند شد ولی باتوجه به اینکه درصد زیادی از موها در هرزمان در حالت تلوژن(غیرفعال یا خواب)هستند و لیزر تنها مو های در حال رشد را از بین می برد شما نیاز به چند جلسه درمان دارید. برآورد می شود که در صورت استفاده از دستگاه مناسب و استفاده از تنظیمات صحیح در هر جلسه لیزر 15 تا 30 درصد از کل موهای شما ازبین خواهد رفت .
تفاوت لیزرموی زائد با الکترولیز چیست ؟
الکترولیز روش بسیار آهسته تری است که با ورود سوزن مخصوصی به داخل هر فولیکول مو و سپس تخریب آن با جریان الکتریسیته همراه است . اما در لیزر و I . P. L تخریب غیر تهاجمی است ودر چند ثانیه کلیه موهای زیر هندپیس تخریب می شود . تمامی بیمارانی که از هر دوروش استفاده کرده اند لیزر و I. P. L را روشهای کم دردتر ، سریع تر ، راحت تر و موثرتری میدانند .
آیا همه افراد میتوانند از لیزرموی زائد استفاده کنند ؟
خیر ؛ متاسفانه موهای سفید ، بور ، قرمز و کرکی به این روش درمان پاسخ نمی دهند .همچنین افرادی که خود را برنزه نموده اند از این روش به علت احتمال سوختگی پوست تا رفع حالت برنزه باید خودداری نمایند .مصرف کنندگان برخی داروها به علت حساس شدن پوست به نور باید در انجام این روش محتاط بوده و پزشک خود را از داروهای مصرفی مطلع نمایند ؛ برخی از این داروها شامل داروهای ضدسرطان ، داروهای ضد افسردگی ، هورمون ها ، برخی داروهای گیاهی و … میباشند . مصرف کرم های موضعی حاوی ترتینوئین را از 2 روز قبل از لیزر متوقف نمائید . انجام لیزر جهت ازبین بردن موهای موجود در خال ها یا در مناطق خال کوبی شده ممنوع است .
نکته کلیدی :
در طول درمان از برنزه نمودن پوست خود با هر روشی ( سولاریوم ، حمام آفتاب و … ) اکیداٌ خودداری فرمائید .
آیا لیزرموی زائد بی خطر است ؟
پی گیری بیماران تحت درمان در این مرکز و نتیجه مطالعات سایر مراکز نشانگر بی خطر بودن این روش درمانی است . عوارض احتمالی همچون قرمزی و پوسته ریزی ناحیه درمان به خصوص در اطراف فولیکول های مو زود گذر است . ندرتاٌ ممکن است سوختگی خفیف وبا شیوع کمتر تاول کوچکی در محل درمان دیده شود که این وضعیت ناشی از تیرگی زیاد پوست فرد تحت درمان است و به راحتی با مصرف کرم های مخصوص رفع می شود .درصورتی که طی 2 ماه اخیر خود را برنزه نموده ائید قبل آغاز لیزر پزشک را مطلع کنید تا اقدامات ایمنی لازم درنظر گرفته شود .دستگاه های موجود در این مرکز با روش ایجاد سرمای هوشمند در هندپیس خود احتمال این مشکلات را کمتر نیز نموده است .
چه احساسی در حین لیزرموی زائد خواهید داشت ؟
در حین لیزر احساسی شبیه به برخورد یک باند الاستیک به پوست خواهید داشت . در بیماران حساس تر از کرم های بی حسی جهت راحتی بیشتر قبل از لیزر استفاده می شود . در صورت نیاز به بی حسی موضعی از کرم های حاوی لیدوکائین یا مخلوط لیدوکائین با پریلوکائین نیم تا یک ساعت قبل از لیزر استفاده می شود . استفاده از این کرم ها در سطوح وسیع یا زیر پانسمان باعث افزایش احتمال عوارضی همچون مسمومیت قلبی و متهموگلوبینمی می شود .در صورتی که آستانه تحمل درد شما بسیار پایین است می توانید قبل از مراجعه یک عدد قرص ایبوپروفن مصرف نمائید .
فواصل درمان وتعدادجلسات لیزرموی زائد چگونه است ؟
فواصل درمان بسته به ناحیه تحت درمان بین 4 تا 8 هفته است و تعداد جلسات درمان دربیماران مختلف بسیار متفاوت وغیر قابل پیشگوئی است . بعد از بهبودی در برخی از بیماران به جلسات یادآوری لیزر با فواصل هر 6 تا 12 ماه نیاز است .
در هر جلسه لیزر موی زائد چه مراحلی پشت سر گذاشته می شود ؟
ابتدا ناحیه درمان از مو پاک شده ، سپس ژل لوبریکانت در محل درمان منتشر گردیده و سرانجام اشعه درمانی به ناحیه درمان تابانده می شود. با اتمام کار از کرم های ترمیم کننده در محل درمان استفاده می شود که لازم است حدود 4 ساعت درمحل باقی بماند .
آیا قبل از مراجعه جهت لیزر موی زائد احتیاج به اصلاح صورت دارید ؟
خیر اصلاح صورت از 5روز قبل از مراجعه جهت لیزر ممنوع است .
در فواصل لیزر موی زائد با چه روشی موهای خود را اصلاح کنید ؟
استفاده از کلیه روش هائی که مو را از ریشه می کند همچون موم ، بند ، اپی لیدی و… در طی درمان ممنوع است و باعث افزایش تعداد جلسات درمان شما می شود . شما تنها مجاز به استفاده از ژیلت یا کرم موبر یا سایر روش های که مو را از سطح پوست کوتاه می کند هستید .توصیه می شود جهت افزایش اثرات ناشی از لیزر حداقل 2 تا 6 هفته قبل از اولین جلسه لیزر از کندن موهای خود با روش های مرسوم خودداری نمائید .
بعداز لیزر موی زائد چه تغییری در ظاهر شما رخ خواهد داد و آیا می توانید به سر کار باز گردید ؟
ممکن است ناحیه درمان کمی قرمز رنگ شود واحساس کمی گرما در ناحیه درمان داشته باشید که با کرم ترمیمی رفع می شود. هیچ نیازی به مرخصی یا عدم حضور در محل کار نخواهید داشت . گاهی تورم و قرمزی دور ریشه موی لیزر شده برای 2 تا 7 روز بعد از لیزر باقی می ماند و برای تسریع رفع آن استفاده کوتاه مدت از کرم هیدروکورتیزون و کمپرس محتاطانه یخ توصیه می شود .
آیا امکان ضخیم شدن موهای کرکی پیرامون محل لیزر وجود دارد ؟
مشاهده شده است که در نژادهای مدیترانه ائی ، خاورمیانه و جنوب آسیا در صورت استفاده از انرژی پائین ( ژول پائین ، دستگاه های ضعیف ) امکان مشاهده این عارضه وجود دارد . جهت جلوگیری از این پدیده که Paradoxical Hypertrichosis خوانده می شود استفاده از دستگاه های استاندارد و ژول مناسب ضروری است .
آیا استفاده از لیزرهای خانگی مورد تائید است ؟
دستگاه های متعددی با مکانیسم های لیزر ، IPL , … با نام های چون no!no! hair ساخت آمریکا ، Viss IPL ساخت کره ، Tria Laser 3.0 ساخت آمریکا و … راهی بازار شده است . شواهد و مطالعات اندکی در مورد اثربخشی این دستگاه ها موجود است : در آخرین مطالعات انجام گرفته بیشترین درصد بهبودی ناشی از بهترین نوع این دستگاه ها برابر با حدود 10 تا 36 درصد کاهش مو بعد از 6 جلسه بوده است که کمتر از نتیجه حاصل از درمان در بدترین مراکز لیزر دانسته شده است ؛ همچنین امکان ایجاد عوارض به خصوص آسیب به چشم ها در فرد دوره ندیده استفاده کننده از این دستگاه ها وجود دارد . در مقابل ، وسوسه راحتی ناشی از امکان از بین بردن موها در منزل باعث ادامه تحقیقات در این زمینه شده است .توصیه می شود تا زمان کامل شدن مطالعات وساخت دستگاه های پیشرفته تر لیزر خانگی ، همچنان جهت لیزر موهای زائد خود به مراکز تخصصی پوست مراجعه نمائید .
پدر مرکز شما از چه دستگاهی برای لیزر موهای زائد استفاده می شود ؟
جهت افزایش اثر بخشی و کاهش تعداد جلسات مورد نیاز در این مرکز از دستگاه های ALEX و ندرتا IPLاستفاده می شود . این دو دستگاه از بهترین و پرطرفدارتریندستگاه های موجود جهت درمان موهای زائد می باشند .
از میان دستگاه های موجود اثر کدام دستگاه در کاهش موی زائد بیشتر است ؟
اخیرا با توجه به افزایش مراکز و مطب های ارائه دهنده خدمات لیزر و ادعای تمامی مراکز بر دارا بودن بهترین دستگاه ! این سوال به رایج ترین سوال در مراجعه کنندگان جهت لیزر موی زائد تبدیل شده است . نکته مهم قبل از پاسخ این سوال که حتما باید در نظر گرفته شود پدیده کرایه دستگاه های لیزر است ؛ به یاد داشته باشید که جابجائی دستگاه ها باعث کاهش اثربخشی ، دقت وقدرت دستگاه ها می شود و برای شرکت های کرایه دهنده سود آوری مهم تر از رسیدگی به دستگاه ها و سرویس دوره ائی آنها است که در بسیاری موارد منجر به انجام لیزر بدون هیچگونه اثربخشی و یا منجر به عوارض شدید ناشی از ناکارآمدی سیستم های حفاظتی موجود در دستگاه به علت صرفه جوئی اجاره دهنده در انجام هزینه های لازم جهت به روز نگهداری دستگاه می شود . در نتیجه توصیه اکید من عدم لیزر در مراکزی که دستگاه خود را اجاره می کنند و دستگاه لیزر ثابتی در محل خود ندارند است .در مورد مقایسه انواع لیزر بهتر دیدم که ازآخرین مرجع در دسترسم نقل قول نمایم تا پاسخی علمی به این سوال داده شده باشد .مجله Dermatology Surgery جلد 39 شماره 6 مورخ ژوئن 2013 سرمقاله خود را به لیزر موهای زائد اختصاص داده و مطالبی که در ذیل خواهد آمد ترجمه خلاصه ائی از مطالب مندرج در این مجله است :
” دستگاه هائی که امروزه در مراکز معتبر لیزر جهت درمان موهای زائد به کار می رود شامل دستگاه های زیر است :
1.Alexandrite Laser
2. DIODE Laser
3. 1064Nd:YAG Laser
4. I P L
در مطالعات انجام گرفته جهت مقایسه بین اثر بخشی لیزر الکساندریت و دایود در افراد با پوست تیپ 1 تا 5 هیچگونه اختلاف معناداری بین این دو دستگاه چه از لحاظ نتیجه درمان و چه از لحاظ بافت شناسی محل لیزر دیده نشد . همچنین در مقایسه بین لیزر الکساندریت با IPL در افراد با تیپ پوستی 2 تا 5 هیچگونه اختلاف اثربخشی بین این دو دستگاه وجود نداشت . همچنین در مطالعه دیگری اختلاف در اثربخشی بین دستگاه های الکساندریت ، دایود وIPL دیده نشد . نگارندگان توصیه نموده اند که از دستگاه لیزر الکساندریت در افراد با تیپ پوستی 1 تا 3 استفاده شود ( افراد با پوست روشن ) ؛ همچنین در افراد با تیپ پوستی 3 تا 5 ( پوست گندمی تا سبزه ) توصیه نگارندگان استفاده از لیزر دایود و Nd: YAG است که در مقایسه این دو ، دستگاه دایود 14% موثرتر از Nd: YAG بوده است . دستگاه IPL در افرادی که نسبت به درد حساس هستند نسبت به الکساندریت کم درد تر است . ”