تفاوت آر اف فرکشنال و لیزر برای جوانسازی دور چشم
دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]آدرس وب سایت : www.dreshraghi.irآدرس مطب : اصفهان ، چهارباغ بالا ، مجتمع كوثر 2 ، طبقه سوم ، واحد 527 تلفن مطب : 36205114 - 031
جوانسازی دور چشم یکی از دغدغه های افراد در سنین بالا می باشد. با افزایش سن، به تدریج پوست صورت نیز شادابی خود را از دست داده و دچار چین و چروک میگردد. راه حل های مخالفی برای رفع چین و چروک دور چشم وجود دارند که از جمله آنها میتوان به تزریق ژل و فیلر، آر اف فرکشنال ، لیزر، میکرونیدلینگ، مزوتراپی دور چشم و روشهای جراحی برای دور چشم اشاره نمود. این روشها بر اساس نیاز افراد انتخاب میشوند و هر کدام مزایا و معایب خود را برای مشکلات مختلف دور چشم دارند.
آر اف فرکشنال و لیزرتراپی دو نوع از روشهای غیرتهاجمی جوانسازی دور چشم هستند که به دلیل غیرتهاجمی بودن، نداشتن جای اسکار، بدون درد بودن، کم بودن دوران نقاهت و فرایند درمانی کوتاه طرفداران فراوانی در جوانسازی پوست دور چشم پیدا کرده اند.
در این مطلب قصد داریم تا این دو روش جوانسازی پوست دور چشم را یکدیگر مقاسه کرده و تفاوت آنها با یکدیگر را بیان کنیم. مطالعه این مطلب میتواند بعنوان یک راهنمای عمومی مناسب برای انتخاب بهترین روش جوانسازی دور چشم باشد، بنابراین تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
ار اف فرکشنال یک روش جوانسازی غیرتهاجمی برای پوست است که از انرژی فرکانس رادیویی برای تحریک تولید کلاژن و سفت کردن پوست استفاده میکند. در این روش، انرژی امواج رادیوفرکانسی بصورت کنترل شده به لایه های عمیق تر پوست رسانده شده و این امر منجر به آسیب های کوچک سلولی میشود. این آسیب های کنترل شده، منجر به ایجاد پیامهایی در بافت میشوند که تحریک تولید سلولهای جدید برای ترمیم بافت را در پی دارد. ترمیم مجدد بافت منجر به ایجاد سلولهای جدید و ترمیم بافت، تولید کلاژن بیشتر، استحکام پوست، کاهش چین و چروک پوستی، رفع جای زخم و ... میشود. از این روش برای جوانسازی پوست نواحی مختلفی در پوست مانند پیشانی، گونه، چانه، گردن، اطراف چشم ها و ... استفاده میگردد.
یکی دیگر از روشهای غیرتهاجمی برای جوانسازی پوست، استفاده از لیزر است. انواع مختلفی از لیزر وجود دارند که از آنها میتوان برای بهبود آسیبهای جزئی پوست استفاده نمود، از جمله:
- لیزر ابلیتیو (ablative) یا لایه بردار: در این نوع لیزر، لایه بیرونی پوست که اپیدرم نام دارد برداشته میشود. تابش لیزر منجر به گرم شدن لایه درم میشود. درم لایه زیرین تر پوست است. گرم شدن درم منجر به تحریک تولید کلاژن میشود که پروتئینی ضروری برای جوانسازی و شادابی پوست است. پس از اینکه اپیدرم مجددا رشد کرد، لایه جدید پوست صاف تر و سفت تر خواهد بود. از جمله لیزرهای استفاده شده برای روش لایه برداری، لیزرهای CO2 را میتوان نام برد.
- لیزرهای nonablative یا غیرلایه بردار: این لیزرها نسبت به لیزرهای لایه بردار، قدرت و شدت تهاجمی کمتری دارند و در نتیجه مدت زمان بهبودی آنها نیز کمتر است. البته قدرت کمتر این لیزرها منجر به تاثیر پایینتر آنها نیز میگردد. از جمله این لیزرها میتوان به لیزر ار:یاگ (Er:YAG) اشاره نمود.
همانگونه که قبلتر اشاره گردید، آر اف فرکشنال و لیزر، هر دو جزو روشهای غیرتهاجمی برای جوانسازی پوست هستند. اگرچه این دو روش شباهت هایی از نظر فرایند تاثیرگذاری دارند اما تفاوت هایی بنیادین نیز بین این دو روش و تاثیرگذاری آنها وجود دارد، از جمله:
- در روش آر اف فرکشنال از امکاج رادیوفرکانسی و انرژی الکتریکی برای گرم کردن و تحریک لایه های عمیق پوست افتاده میشود در حالی که لیزر لایه برداری از انرژی نور لیزر برای تبخیر لایه های بیرونی پوست و ایجاد آسیب های ریز استفاده می کند که باعث التیام و بازسازی می شود.
- آر اف فرکشنال غیر سایشی است، یعنی به سطح پوست آسیب نمی رساند، در حالی که لایه برداری لیزری معمولا سایشی است، یعنی لایه رویی پوست را از بین می برد.
- آر اف فرکشنال برای همه نوع پوست و رنگ پوست مناسب است، در حالی که لایه برداری لیزر ممکن است برای پوست های تیره تر یا پوست های حساس چندان مناسب نباشد، زیرا می تواند باعث ایجاد هایپرپیگمانتاسیون یا زخم شود.
- آر اف فرکشنال دارای حداقل زمان دوران بهبودی و کمترین عوارض جانبی مانند قرمزی و تورم خفیف است، در حالی که لایه برداری با لیزر دارای زمان بهبودی طولانی تر و خطرات بیشتری مانند عفونت، خونریزی و (افزایش رنگدانه های پوست) پوسته پوسته شدن پوست است.
- آر اف فرکشنال می تواند کل صورت یا بدن را در یک جلسه درمان کند، در حالی که لایه برداری با لیزر معمولاً به چندین جلسه برای پوشش ناحیه کوچکتر نیاز دارد.
- نتایج آر اف فرکشنال تدریجی هستند و تولید کلاژن و نشان دادن اثرات به زمان نیاز دارد، در حالی که نتایج لایه برداری با لیزر فوری تر و چشمگیرتر هستند، زیرا سطح پوست به وضوح تجدید می شود.
- آر اف فرکشنال را می توان با درمان های دیگر مانند میکرونیدلینگ یا لایه برداری پوست با پلاسما ترکیب کرد تا نتایج را بهبود بخشد، در حالی که لایه برداری با لیزر ممکن است با سایر روش ها سازگار نباشد، زیرا می تواند خطر عوارض را افزایش دهد یا در روند بهبودی اختلال ایجاد کند.
- آر اف فرکشنال را می توان توسط متخصص زیبایی یا پرستار آموزش دیده و زیر نظر پزشک انجام داد، در حالی که لایه برداری با لیزر فقط توسط متخصص پوست یا جراح پلاستیک واجد شرایط انجام می شود.
- از نظر هزینه، آر اف فرکشنال مقرون به صرفه تر از لایه برداری با لیزر است، زیرا به جلسات کمتر و تجهیزات کمتری نیاز دارد، در حالی که لایه برداری لیزری گران تر است، زیرا شامل فناوری و تخصص پیشرفته تری است.
- آر اف فرکشنال برای علائم خفیف تا متوسط پیری زیر چشم مانند خطوط ریز و از دست دادن خاصیت ارتجاعی مناسب تر است، در حالی که لایه برداری لیزر برای علائم شدید پیری زیر چشم مانند چین و چروک های عمیق و افتادگی پوست موثرتر است.
تیره شدن پوست بعد از لیزر فرکشنال یکی از عوارض معمول این روش درمانی و جوانسازی است. علت ایجاد این عارضه این است که تابش لیزر منجر به آسیب سلولهای تولید کننده ملانین در پوست میگردد. ملانین رنگدانه پوست است که منجر به ایجاد حالت تیره در پوست میشود. افزایش ملانین پوست که هایپرپیگمنتاسیون نام دارد منجر به تیره شدن پوست بعد از لیزر فرکشنال میگردد. شدت تابش و نوع لیزر، نوع پوست، رنگ پوست و ... از جمله عواملی هستند که میتوانند در ایجاد این عارضه دخیل باشند.
لک های قهوه ای نیز مانند تیرگی پوست، از عوارض لیزر پوست می باشد. طول موج نامناسب لیزر، انجام لیزر توسط فرد غیرمتخصص، جلسات غیر اصولی، تعداد دفعات کم یا بیش از اندازه لیزر و ... از جمله عوامل موثر در ایجاد این عارضه هستند.
با کلیک روی لینک با ماندگاری و عوارض فیلر زیر چشم آشنا شوید.
نسخه اصلی مطلب
تفاوت آر اف فرکشنال و لیزر برای جوانسازی دور چشم را در سایت دکتر بهرام اشراقی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید