لب شکری یا شکاف لب چیست؟
لب شکری یا لب شکافته یکی از نواقص مادرزادی است. لب شکری به حالتی گفته می شود که در هنگام جنینی، لب بالا به درستی تشکیل نمی شود و یک یا دو شکاف در آن ایجاد می گردد. شکاف ایجاد شده ممکن است کوچک بوده و قسمتی از لب را گرفتار کند، ولی در مواردی ممکن است بزرگ باشد و به حفره بینی نیز کشیده شود.
گاهی اوقات مادر می تواند از پستانک های خاص بدون مکیدن نیز برای نوزاد خود استفاده میکند
طبق آمارهای بین المللی، شکاف لب یا لب شکری در پسرها بیشتر دیده می شود ولی در بررسی هایی که در ایران انجام شد شیوع آن در دخترها کمی بیشتر بود. در اغلب موارد شکاف لب به صورت یکطرفه است ولی گاهی به صورت دوطرفه دیده می شود.
عوامل لب شکری:
ارث
محیط
سیگاری یا الکلی بودن والدین
دیابت مادران
کمبود فولیک اسید
خود درمانی مادران هنگام بارداری از علل این ضایعه است
نقش ویتامین A در لب شکری نوزادان:
جذب متعادل ویتامین A در دوران بارداری می تواند خطر ابتلا به شکاف کام و لب را کاهش دهد. نوزادان مادرانی که در دوران بارداری روزانه حدود 8.3 میلی گرم مکمل ویتامین A مصرف می کنند نسبت به نوزادان دیگر حدود ۵۰ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به شکاف کام و یا لب شکری قرار دارند.
اگر کودک شما به علت ابتلا به لب شکری در تلفظ بعضی کلمات مشکل داشته باشد ممکن است نیاز باشد که کودک شما دوره های خاص گفتار درمانی را نیز طی کند.
: کمبود فولیک اسید تولد نوزادان لب شکری را چهار برابر افزایش می دهد
نتایج پژوهش محققان ایرلندی حاکی از آن است که فقدان فولیک اسید در دوران بارداری، خطر به دنیا آوردن کودکان مبتلا به شکاف کام و لب را چهار برابر افزایش می دهد.
نتایج پژوهش محققان ایرلندی حاکی از آن است که فقدان فولیک اسید در دوران بارداری، خطر به دنیا آوردن کودکان مبتلا به شکاف کام و لب را چهار برابر افزایش می دهد. یافته های پژوهش اخیر، نقش مهم و چشمگیر مصرف روزانه 0.4 میلی گرم از مکمل های فولیک اسید طی چهار هفته پیش از بارداری و طی سه ماهه اول بارداری را در جلوگیری از به دنیا آوردن کودکان مبتلا به شکاف کام و لب نشان می دهد.
محققان این دانشگاه ایرلندی با بررسی 11 هزار و 134 نوزاد 9 ماهه دریافتند که یک سوم مادران، پیش از بارداری از مکمل های فولیک اسید استفاده نکردند و اقلیتی از مادران نیز در سه ماهه اول بارداری از این مکمل ها استفاده نکردند و علت این بی احتیاطی نیز عدم آگاهی از بارداری آن ها عنوان شده است.
بر اساس این تحقیق، شکاف لب و کام یک بیماری است که عوامل ژنتیکی همراه با سایر عوامل از جمله فقدان میزان کافی از اسید فولیک باعث می شود یک کودک با شکاف کام متولد شود.
طی وقوع شکاف کام و لب، نواحی از لب و سقف دهان طی هفته های اول بارداری به هم نمی رسد و بسته نمی شود، این مشکل می تواند در یک طرف یا هر دو طرف انجام شود، یا این که شکاف کامل باشد یا فقط قسمتی از لب یا دهان را در بر گیرد. علاوه بر این، شکاف کامل لب به داخل سوراخ بینی گسترش می یابد و استخوان آلویول را درگیر می کند و تعداد دندان ها را هم تحت تأثیر قرار می دهد. گاهی اوقات نداشتن بعضی از جوانه های دندانی و یا داشتن دندان های اضافی مشاهده می شود. عفونت های گوشی طولانی مدت، اختلالات گفتاری و به هم ریختگی چهره ای که ناشی از این اتفاق است، می تواند برای مدتی طولانی حتی پس از اصلاح این عیب، باقی بماند.
نسخه اصلی مطلب رابطه ی فولیک اسید و تولد کودکان لب شکری را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.