دو نوع جای جوش وجود دارد؛ یک نوع جای جوش یه شکل ایجاد بافت اضافی روی پوست است و دیگری از نوع از دست رفتن و تورفتن بافت اطراف جای جوش می باشد.
اسکار هایپرتروپیک (بافت اضافی) به دلیل تولید کلاژن اضافی در دوران بهبودی شکل می گیرد. بافت های برجسته یا بافت های سخت اطراف جای جوش به دلیل تولید بیش از اندازه کلاژن در بافت های در حال بهبود ایجاد می شود. اسکار آتروفیک (تورفتگی) وقتی که بافت اطراف جای جوش از بین می رود ایجاد می شود.
از انواع شایع اسکار آتروفیک می توان از اسکارهای Ice Pick و اسکارهای Boxcar نام برد. اسکارهای Ice pick (سوزنی شکل) سوراخ های ریزی در پوست ایجاد می کنند در حالی که اسکارهای Boxcar (اسکارهای بزرگ تر) با لبه های عمودی مانند جای زخم های ناشی از آبله مرغان است.
برنامه درمان جای آکنه و جوش بر اساس نوع منحصر بفرد پوست شما تنظیم می شود. هر چه جای جوش صورت یا بدن عمیق تر باشد به تعداد جلسات بیشتر برای درمان نیاز دارد. اسکارهای سطحی هم برای درمان نیاز به زمان و صبر دارند. درمان هایی نظیر لایه برداری شیمیایی و لیزر درمانی می تواند بافت های آسیب دیده را برداشته و آنها را با بافت هموار و لطیف جایگزین سازد.
درمان جای جوش های شما از جلسه مشاوره که در آن پزشکان کلینیک صدف اصفهان مشخص می کنند که چه نوع درمانی برای پوست شما مناسب است آغاز می شود. آنان تعیین خواهند کرد که برای درمان، آیا شما به یک روش یا ترکیبی از روش های مختلف درمانی برای دستیابی به بهترین نتیجه نیاز دارید. انتخاب روش درمانی برای رفع اسکار جوش به عوامل مختلفی از جمله نوع جای جوش ایجاد شده روی پوست، میزان عمق اسکارها، رنگ پوست و کیفت رنگ پوست بستگی دارد.
برای لایه برداری شیمیایی از محلول های شیمیایی روی پوست استفاده می شود. مواد شیمیایی باعث تاول و پوسته پوسته شدن صورت برای چند روز می شود. با برداشه شدن لایه تحت درمان، پوست جدید جایگزین می شود. لایه برداری شیمیایی با کاهش اثر جای جوش باعث بهبود رنگدانه ها شده و سطح پوست را هموارتر و لطیف تر می سازد. از انواع روش های لایه برداری پوست ، لایه برداری به روش AHA روشی ملایم، لایه برداری به روش TCA روشی قوی تر و لایه برداری به روش فنل از همه روش ها قوی تر است. لایه برداری شیمیایی برای افرادی که جوش ها و اسکارهای سطحی دارند مناسب است.
میکرودرم ابریژن روشی بسیار متداول برای لایه برداری پوست بوده که حتی می تواند یک لایه از روی پوست بردارد. برای درمان جای جوش های جزئی، روش میکرودرم ابریژن بهتر از روش های دیگر نظیر لایه برداری شیمیایی عمل می کند. روش درمانی میکرودرم ابریژن روشی غیرتهاجمی، بدون درد و با ریسک کم است. به کمک این روش فقط می توان لایه های سطحی پوست را درمان نمود. بنابراین این روش فقط برای پوست های آفتاب سوخته، دارای لکه های ناشی از افزایش سن، چین و چروک پوست های ریز و اسکارهای جزئی جوش مناسب است. جای جوش های ایجاد شده روی پوست صورت و قسمت های دیگر بدن مانند سینه، گردن و دست ها می تواند با استفاده از این روش مورد درمان قرار گیرد. میکرودرم ابریژن باعث می شود تا محصولات مراقبتی پوست راحت تر به لایه های عمیق تر پوست نفوذ کرده و باعث افزایش ساخت کلاژن و جوانسازی پوست شوند.
میکرونیدلینگ که به درمان افزایش تحریک کلاژن سازی و نیدلینگ هم معروف است، با استفاده از فروکردن مکرر سوزن های ریز در پوست انجام می شود. این زخم های ریز و فرایند بهبودی آنها باعث افزایش گردش خون و ساخت کلاژن شده و حالت ارتجاعی پوست را بهبود می بخشد. بهتر است این کار در کلینیک صدف که بتوان از تمیز و استریل بودن سوزن ها اطمینان داشت، انجام شود. نتایج از یک ماه بعد از عمل خود را نشان داده و تا یک سال پس از عمل هم ادامه می یابد. این روش برای رنگ های مختلف پوست قابل انجام بوده و باعث کاهش تورفتگی های پوست می شود.
با تزریق ژل حتی جاهای عمیق جوش ها نیز پر می شود. نتایج حاصل از این روش بلافاصله قابل مشاهده است. دراین روش نیازی به بستری شدن نبوده و برای همه رنگ های پوست هم قابل انجام است. اسکارها ممکن است با استفاده از کلاژن، چربی گرفته شده از بدن خود بیمار یا اسید هیالورانیک پر شود. بسیاری از ژل ها نتایج موقتی بین ۶ تا ۱۸ ماه دارند و برخی از ژل ها نیز نتایجی دائمی برای از بین بردن جای جوش را به دنبال خواهند داشت. حتماً از پزشک در مورد ژل های پر کننده اطلاعات کسب نمایید زیرا هر دو نوع ژل موقت و دائمی دارای مزایا و معایبی هستند. تزریق ژل برای درمان بسیاری از تورفتگی ها و حتی جای جوش های عمیق مناسب است ولی برای جای جوش های Ice pick مناسب نیست.
لیفتینگ پوست برای درمان جای جوش روشی جدید و مقرون به صرفه است. این روش برای رنگ های مختلف پوست قابل انجام است. متخصصین پوست معمولاً از روش رادیوفرکانسی برای لیفتینگ پوست استفاده می کنند. با لیفت پوست، تورفتگی های ایجاد شده جلب توجه کمتری می کنند. روش رادیوفرکانسی در چندین جلسه انجام می شود. بیشتر بیماران هر چهار ماه یکبار از روش رادیو فرکانسی برای درمان جای جوش استفاده می کنند. معمولاً پس از انجام عمل بیماران به مدت یک ساعت در ناحیه تحت درمان احساس سوزش دارند. رنگ محل درمان برای ۲ تا ۳ روز صورتی به نظر می رسد. رادیوفرکانسی روشی مناسب برای درمان تورفتگی های ناشی از آکنه است. در برخی موارد به کمک روش رادیو فرکانسی می توان جای جوش های Boxcar و Ice pick را نیز درمان کرد.
کاشت یا پیوند مو به روشی درمانی گفته می شود که موهای مقاوم به ریزش در بدن یا سر به مناطقی که دچار طاسی و ریزش شده اند، منتقل می شوند. به این روش کاشت موی طبیعی یا پیوند مو می گویند. کلینیک صدف یکی از مراکز کاشت مو در اصفهان می باشد.