روده تحريكپذير: IBS (قسمت دوم)
به هر حال دست و پنجه نرم كردن با علائم دردناك و آزاردهنده IBS كه اغلب تداخلات زيادي با فعاليتهاي اجتماعي و ميزان حضور فرد در جامعه دارد و گاه اسباب شرمندگي فرد را نيز در معاشرتها فراهم ميسازد، نه تنها ممكن است برنامههاي شغلي فرد را دستخوش دگرگونيهاي ناخوشايند نمايد، بلكه حتي ميتواند منجر به اختلافات خانوادگي عميق گردد.
اصلاح باورهاي نادرست:
مهمترين شيوه كمك به اين افراد،اصلاح باورهاي نادرست آنها در خصوص اين كسالت است. اول آن كه در صورت استمرار علائم IBS بزرگترين اشتباه، انكار صورت مساله است. برخي افراد بهدلايل مختلف مايل نيستند در مورد IBS صحبت كنند. اين موضوع علاوه بر آنكه ايشان را از يك درمان اصولي و ريشهاي بازميدارد، ممكن است به استفاده خودسرانه از برخي داروها نيز براي درمان موقت علائمIBS منجر شود. در صورتي كه استفاده از داروهايي كه روي دستگاه گوارش تاثيرگذار هستند، حتما بايد تحت نظر پزشك صورت گيرد. دومين باور غلط آن است كه بسياري از افراد تصور ميكنند: IBS درمان ندارد. اما نكتهاي در آن نهفته است كه درمان ميتواند نقش بسزايي در بهبود شرايط و كيفيت زندگي مبتلايان داشته باشد. درست است كه تاكنون برايIBS درماني شناخته نشده است، ولي براي كنترل علائم آزاردهنده آن شيوههاي موثري بررسي شده و مورد تاييد علمي قرار گرفته است.
اولين ركن براي كاهش علائم آزاردهندهIBS رعايت يك رژيم غذايي مناسب و درمان استرس و ناراحتی های اعصاب و روان است. اكثر افراد مبتلا بهIBS حساسيتهاي غذايي خاص خود را دارند. پرهيز از غذاهاي چرب، غذاهاي محرك، غذاهاي باد دار و نفخزا، غذاهاي پر حجم، ادويهجات، پرخوري و تند خوري ميتواند گام موثري در كنترل علائمIBS محسوب شود.
ركن دوم، دوري از فشار روحي و استرس است. فشار عصبي، استرس و اضطراب موجب تشديد علائمIBS ميشود. در واقع به جرات ميتوان گفت هر چقدر مبتلايان بهIBS در كنترل استرس خود موفق باشند، به همان ميزان نيز ميتوانند درد و علائم گوارشي خود را كاهش دهند.
البته گاهي اوقات به جهت كنترل بهتر اين علائم، دارو درماني نيز توصيه ميشود كه حتما بايد براساس نظر پزشك انجام شود.
در پايان بايد گفت امروزه برخورداري از يك زندگي پر از نشاط و شادي و همراه با انجام فعاليتهاي اجتماعي، تنها به سعي و كوشش پزشكان بستگي ندارد، بلكه بزرگترين و مهمترين بخش درمان در دست خانوادههاي هوشيار و آگاهي است كه از هر فرصتي براي تقويت روحيه افراد و ايجاد آمادگي در ايشان براي پذيرش مهارتهاي سازگاري با IBS استفاده میکنند.
روده تحريكپذير (IBS) :قسمت اول
نسخه اصلی مطلب روده تحريك پذير: قسمت دوم (IBS) را در سایت دکتر محمد والی پور بخوانید.