بیماری هرپس یا تبخال به واسطه ویروس HSV انتقال می یابد.
هر گونه خراشیدگی پوست یا مخاط میتواند زمینه ساز ورود این ویروس به بدن انسان باشد.
تبخال میتواند هر قسمتی از پوست یا مخاط (دهان ،تناسلی یا چشمی) را درگیر کند ولی شایع ترین محل بروز آن اطراف لب و بینی و ناحیه تناسلی میباشد.
ویروس هرپس زمانی که برای اولین بار وارد بدن فرد میشود معمولا منجر به بروز ضایعات پوستی و مخاطی شدید و دردناک و تب و ضعف و بی حالی میگردد و عود های بعدی بیماری معمولا خفیف و محدود و کم سر و صدا میباشد.
زمانی که هرپس در پوست یا مخاط فردی بروز میکند قطعا میتواند عودهای خفیف بعدی را به دنبال داشته باشد هرچند که فواصل عود هرپس بسته به سیستم ایمنی و شرایط محیطی و اجتماعی بیماران از فردی به فرد دیگر متفاوت میباشد.
به همین دلیل افرادی که زمینه تب خال دارند دوره هایی از عود تبخال را به خصوص در زمینه بیماری و تب و استرس و....تجربه میکنند.تبخال تناسلی اساسا بیماری مقاربتی تلقی میشود.
تب خال به خصوص فرم های اولیه آن که شدیدتر میباشد معمولا با آسیکلوویر خوراکی درمان میشود و افرادی که عودهای مکرر تبخال دارند میتوانند با مراجعه به پزشک متخصص برای کاهش عود هرپس تحت درمان پیشگیرانه قرار گیرند.
از دیگر بیماری های ویروسی پوستی زگیل ها یا وارت های پوستی و تناسلی میباشد.
این بیماری به واسطه ویروس HPV ایجاد میشود.زگیل پوستی میتواند در هر سنی و در هر قسمتی از پوست دیده شود ولی به طور شایع در دست و صورت کودکان دیده میشود.زگیل تناسلی اساسا بیماری مقاربتی محسوب میشود.از بهترین و کم خطر ترین درمان های زگیل پوستی و مخاطی کرایوتراپی یا تخریب زگیل با سرمای نیتروژن مایع میباشد که حتما باید توسط پزشک متخصص و یه فواصل منظم و مناسب تا زمان بهبودی کامل تکرار گردد.
درمان زگیل
برای زگیل درمان های دیگر یا متدهای درمانی کمکی برای کرایوتراپی وجود دارد که به صورت موردی بر حسب نوع وارت و پاسخ به درمان قبلی و مکان آن و سن بیمار با تجویز پزشک مورد استفاده قرار میگیرد.در فرد مبتلا به زگیل تناسلی معاینه همسر یا شریک بیمار لازم است و توصیه میگردد که در افراد مبتلا و شریک آن ها واکسن زگیل تناسلی که در حال حاضر با نام گارداسیل موجود است تجویز گردد.این واکسن در سه دوز و فواصل مشخص زیر نظر پزشک استفاده میگردد.
زگیل تناسلی از جمله عوامل خطر ابتلا به سرطان های دستگاه تناسلی خصوصا سرطان دهانه رحم در خانم ها میباشد.
در افراد مبتلا به زگیل تناسلی بررسی سایر بیماری های مقاربتی مانند هپاتیت و ایدز توصیه میگردد. بیماری دیگر ویروسی پوستی مولوسکوم میباشد که به واسطه POX ویروس منتقل میشود.مولوسکوم در بچه ها شایع تر است ولی در هر سنی میتواند بروز کند.مولوسکوم هم میتواند در پوست و هم میتواند در مخاط از جمله مخاط تناسلی بروز کند.در کودکان مبتلا به مولوسکوم بر حسب سن و تحمل بیمار از کرایوتراپی یا سایر متدهای تخریبی یا درمان های موضعی استفاده خواهد شد. تبخال و زگیل و مولوسکوم در صورت وجود خراشیدگی در پوست یا مخاط میتواند از محیط یا از فردی به فرد دیگر منتقل شود که اهمیت رعایت کامل اصول ایمنی و بهداشتی را نشان میدهد.تشخیص این بیماری ها و تعیین روش درمانی آن نیازمند نظر تخصصی پزشک متخصص پوست میباشد.