محدودیت سدیم :
در بیشتر افراد بین مصرف سدیم و شیوع فشار خون ارتباط مشخص وجود داشته است.مطالعات بسیاری فوائد رژیم کم نمک را در کاهش فشار خون نشان داد با مطالعات بیشتر اثرات مفید دیگر محدودیت متوسط سدیم رژیم غذایی مشخص شد که شامل :
1)افزایش تاثیر داروهای فشار خون
2)کاهش شیوع سکته مغزی
3)کم کردن هیپروتروفی بطن چپ
4)کاهش هیپوکالمی ناش از دیورتیک
5)کاهش پروتئینوری
6)کاهش دفع کلسیم ادراری که هم از جهت کم کردن نفرولیتیاز و هم از نظر جلوگیری از بروز استئوپروز موثر است
7) کاهش شیوع کانسر اسم اب مروارید 8)نهایتا مهمتر از همه پیشگیری از ایجاد فشار خون می باشد.
محدودیت شدید سدیم کمتر از 20 در روز توصیه نمیشود به دلیل اینکه منجر به افزایش کاتکول امین های پلاسما ازدیار تری گلیریسید و ldl کلسترول و مقاومت به انسولین میشود ضمن اینکه سبب کاهش مصرف مواد غذایی مفید و کاهش پاسخ بدن به کمبود حجم میشود.ولی محدودیت متوسط سدیم به حدود 100 mmol در روز با ارزش و عملی است و مشکلات فوق را ایجاد نمی کند.
برای اینکه این اثر مفید خود را کاملا نشان دهد حداقل نیاز به 5 هفته زمان دارد. مکانیسم دقیق محدودیت سدیم در کاهش فشار خون به خوبی مشخص نشده است در یک مطالعه بعد از اینکه 6 ماه بیماران روی سدیم 120mmol در روز قرار گرفتند مشاهده کردند فشار خون به 5/8 میلی متر جیوه کاهش یافت. در صورتیکه برون ده قلبی مختصر کاهش داشت و مقاومت عروق محیطی هیچ تغییری نداشت. دیگران بهبود قابلیت اتساع شریانی کاهش سطح و بتر شدن پاسخ بتا ادرنرژیک را نشان دادند اما اینکه چگونه اینها فشار خون را متاثر می کنند نا معلوم است. از طرف دیگر محدودیت متوسط سدیم به مدت طولانی سبب بهبود ساختمان و عملکرد قلب و کلیه میشود.
نسخه اصلی مطلب درمان تغذیه ای بیماران مبتلا به فشار خون ( بخش دوم محدودیت سدیم ) را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.