هیپرهیدروز وضعیتی است که با تعریق زیاد و غیر قابل کنترل که بیش از نیاز بدن برای تنظیم درجه حرارت آن میباشد ,همراه است.شیوع آن در 1 تا 3 % جمعیت تخمین زده میشود. ابتلا زنان و مردان یکسان و برابر است. هیپرهیدروز ثانویه میتواند در هر زمان از زندگی ایجاد شود.نوع ثانویه میتواند ناشی از اختلالات تیروئید یا غده هیپوفیز,دیابت ملیتوس,تومرها,نقرس,منوپوز,برخی از داروهای خاص یا سموم جیوه ای باشد.
هیپرهیدروز اولیه در آغاز دوره بلوغ یا حتی قبل از آن ایجاد میشود و به نظر میرسد که ارثی باشد.هیپرهیدروز یا بصورت جنرال یا بصورت موضعی میتواند قسمتهای مختلف بدن را درگیر نماید. دستها,پاها,زیربغل,کشاله ران و زیر پستان مناطقی هستند که بیشترین تراکم غدد عرق را دارند. ولی هر جای بدن میتواند دچار هیپرهیدروز شود.بیماران مبتلا اغلب دچار کاهش کیفیت زندگی میگردند.تعریق به سطح احساسات و دما وابسته است.این بیماران اغلب در یک چرخه معیوب قرار میگیرند.چرا که آنها عصبی هستند,چون زیاد عرق میکنند و زیاد عرق می کنند,چون عصبی میشوند.عواملی مثل نوشیدنیها و غذاهای تند ,نیکوتین,کافئین و مواد بودار میتوانند این وضعیت را تشدید نمایند.
روشهای درمان تعریق بیش از حد :
تعریق بیش از حد عمومی(جنرال هیپرهیدروز):جنرال هیپرهیدروز معمولا ثانویه به یک بیماری زمینه ای است, در نتیجه اولین رویکرد,تشخیص و درمان بیماری زمینه ای است. اگر در حین یا پس از درمان وضعیت اولیه ,همچنان تعریق بیش از حد پابرجا باش,می بایست از داروهای سیستمیک جهت کاهش تعریق استفاده نمود.در موارد نادری که بیماری زمینه ای بعنوان علت زمینه ای یافت نشد,باید توصیه به درمان بیشترین نواحی درگیر شده مانند یک هیپرهیدروز موضعی شود.اگر علائم با تحریک عصبی بدتر میشود,میتوان از داروهای سیستمیک استفاده نمود
درمان هایپرهیدروزیس موضعی اولیه :
الف) زیر بغل :
کلرید آلومینیوم موضعی اولین انتخاب برای درمان هیپرهیدروز زیر بغل میباشد.این ماده میتواند فعالیت بیش از حد غدد زیر بغل را کنترل نماید.گسترش ذرات آلومینیوم روی پوست سبب انسداد خروجی جریان عرق میشود.برای تاثیر بیشتر یک ماده ضد عرق , آن را شب هنگام وقتی که غدد عرق کمترین فعالیت را دارند باید استفاده کرد.
محل درمان میبایست 6 تا 8 ساعت بعد شسته شود.برای کسب نتیجه خوب , ضد عرق را باید هر روز استفاده کرد.نتایج حاصله از ضد عرق ها از فردی به فرد دیگر متفاوت است.آلرژیها ممکن است بر نتیجه حاصل از آن موثر باشد. از آنجا که خارش از عوارض آنها است,استفاده از آنها را باید با دوز کم شروع کرد و به آرامی مقدارشان را افزایش داد. استفاده از پماد هیدروکورتیزون از التهاب پوست ناشی از ضد عرقها جلوگیری میکند.هنگامی که پوست آسیب دیده است,نباید از ضد عرقها استفاده کرد.
تزریق توکسین بوتولینوم A درمان انتخابی کمتر تهاجمی میباشد.در صورت عدم پاسخ به تزریق توکسین بوتولینوم میتوان از تخلیه غدد عرق موضعی با کورتاژ یا لیپوساکشن که بصورت سرپایی و با بیحسی موضعی انجام میشود ,استفاده نمود.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون جراحی زیبایی، رادیولوژی و سونوگرافی، کنترل درد و ... بیابید و همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید