درماتیت شورهای عبارت است از یك بیماری پوستی كه مشخصه آن پوستههای چرب یا خشك سفید رنگ است. شوره سر در بزرگسالان و شیرخواران نوعی از درماتیت شورهای است. این بیماری مسری نیست. جاهایی كه میتوانند دچار درماتیت شورهای شوند عبارتند از: پوست سر، ابروها، پیشانی، صورت، چینهای اطراف بینی، پشت گوش و داخل مجرای خارجی گوش، یا پوست روی تنه، خصوصاً روی جناغ سینه یا در چینهای پوستی
مثل سایر بیماری ها که در اثر عملکرد ضعیف سیستم ایمنی بدن بوجود می آیند ، بیماران معمولا در فواصل زمانی مختلف ممکن است این بیماری را تجربه کنند ، یعنی برای مثال ممکن است شخص در این بیماری دچارحساسیت و خارش پوستیبرای یک دوره ی زمانی شود و این حساسیت بعد از مدتی از بین برود . مبتلایان به این بیماری می گویند علایم در نتیجه ی فاکتورهایی مثل آسیب های روحی ، استرس و یا افسردگی ، خستگی و کمبود خواب ، قرار گرفتن در معرض باد کولر و یا رطوبت یا خشکی زیاد در خانه ، عفونت ، استفاده از برخی داروها و غیره خود را نشان می دهند .
درماتیت شوره ای چیست ؟
درماتیت شوره ای را در دسته ی بیماری های مزمن ، دوره ای و التهابی مربوط به پوست قرار می دهند که با اریتم و پوسته پوسته شدن همراه است . درماتیت شوره ای را فرمی از اگزما نیز در نظر می گیرند که علایمی نظیر خارش ،خشکی و یا چربی بیش از حد پوستو دیگر تغییرات در بافت پوست مثل شوره ی سر دارد . علایم را معمولا در نواحی از پوست مشاهده می کنید که غدد چربی دار تمرکز بیشتری دارند و چربی بیشتری تولید می کنند .
قسمت هایی از بدن که بیشترین خارش را دارند شامل این موارد می شوند :
صورت : خشکی و قرمزی روی پیشانی ، ابروها و خط رویش مو .
پوست کف سر : شوره یکی از علایم ملایم و غیر التهابی درماتیت شوره ای محسوب می شود که بیش از نیمی از بیماران مبتلا شاهد آن خواهند بود .
گوش
قسمت بالای سینه
کمر
گردن
علایم درماتیت شوره ای
علامت و نشانه ای که درماتیت شوره ای را به یک بیماری خاص تبدیل کرده در واقع هر دو چربی و خشکی بیش از حد پوست می باشد . در واقع پوست چرب یکی از مهمترین عوامل بوجود آورنده ی شوره است که امکان دارد دیگر مشکلات پوستی مثل عفونت و آکنه را نیز در پی داشته باشد . اکثر مردم درماتیت شوره ای را با پوست قرمز و چرب که با پوسته های سفید و زرد پوشیده شده می شناسند و همین هم درماتیت را قابل تشخیص از بیماری پسوریازیس می سازد .
عوامل بوجود آورنده ی درماتیت شوره ای
با این حال که متخصصان هنوز در مورد عوامل بوجود آورنده ی درماتیت شوره ای اتفاق نظر ندارند ، به نظر می رسد دلیل این بیماری وجود پیچیدگی هایی در تولید چربی توسط غدد چربی و عدم پاسخ دهی مناسب سیستم ایمنی بدن باشد .سبوم ترکیبی در سطح پوست است که لیپید و یا همان چربی را ، برایآبرسانی پوست، تولید می کند . چربی های تولید شده حاوی موادی هستند که به صورت نرمال از خشکی پوست پیشگیری می نمایند . تحقیقات نشان می دهند فعالیت غدد چربی ساز در افراد با درماتیت نزدیک به نرمال است ، اما دچار تغییراتی در ترکیبات سطح پوست می شوند و به دلیل پاسخ دهی بیش از اندازه ی سیستم ایمنی بدن ، پوست نیز به میکروب ها پاسخی غیر طبیعی می دهد .
پاسخ دهی بیش از حد و غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن خود را به فرم رشد بیشتر تولید چربی وابسته به میکروارگانیسم ها مثل مخمرها نشان می دهد . برخی از انواع این مخمر ها مثل مالاسزیا به طور طبیعی در محل تولید چربی روی پوست وجود دارند . اما در افراد مبتلا به درماتیت شوره ای تولید این ماده بیش از حد نرمال بوده ، به طوری که حساسیت ، خارش و التهاب را به همراه دارد .
طبق مطالعات ، درماتیت شوره ای بیشتر در افراد مبتلا به بیماری های دیگر ، بخصوص بیماری هایی که سلامت سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار می دهند، مثل HIV و یا اختلال سیستم عصبی مثل پارکینسون رخ می دهد . به این ترتیب ، بیماری درماتیت شوره ای به سراغ ۱۱ درصد از بزرگسالان بدون مشکل سیستم ایمنی و ۸۵ تا ۹۵ درصد از بیماران مبتلا به مثلا HIV می آید . حتی در افرادی که به بیماری دیگری مبتلا نیستند ، مشکلاتی نظیر استرس ، زخم ، کمبود ویتامین Dدر نتیجه ی عدم تابش آفتاب به پوست و یا تغییرات هورمونی در زمان بارداری و یائسگی درماتیت شوره ای را بوجود می آورند
نسخه اصلی مطلب درباره درماتیت شوره ای بیشتر بدانیم را در سایت دکتر گیتا فقیهی بخوانید.