این یک سوال عمومی است که تقریبا ذهن تمامی افراد را به خود مشغول می کند در پاسخ باید گفت که سمعک یک کالای پزشکی است و نمی توان براساس مارک و مدل تجاری در مورد آن قضاوت کرد. انتخاب کارخانه سازنده سمعک باید توسط ادیولوژیست و براساس ادیوگرام فرد و قابلیتهای کمپانی سازنده صورت گیرد مثلا" برخی کمپانی ها در ساخت کوچکترین سمعکهای نامرئی و برخی دیگر در تولید قوی ترین سمعک های پشت گوشی و برخی دیگر در تولید سمعکهای ضد آب و بعضی هم در ارائه بهترین خدمات و سرویس های بعد از فروش شهرت دارند توصیه ما این است که براساس ادیوگرام و با مشورت با ادیولوژیست خود مارک و مدل تجاری سمعک را انتخاب کنید.
سمعک نامرئی یا CIC درواقع یک مدل سمعک داخل گوشی است که از سایر مدل ها کوچکتر بوده و بر اساس فرم کانال گوش به روش قالب گیری ساخته می شود این مدل در اصل قابلیت دید بسیار کمتری داشته و در داخل کانال گوش مخفی می گردد و در واقع براحتی دیده نمی شود، اگر چه مخفی بودن این مدل از مزیتهای خاص آن می باشد اما ظرافت سیستم و نیاز به سرویس های چند ماه یکبار این مدل و طول عمر کوتاه باطری آن از نقایص این مدل می باشد. از آنجاکه این مدل از سایر مدلهای سمعک ظریف تر بوده وباعث جلب توجه دیگران نمی شود طرفدار بیشتری دارد.
سمعک همانند سایر وسایل و پروتزهای مصنوعی یک سیستم کمک شنوائی بوده و قادر نیست که مشکل فرد را بصورت ۱۰۰% برطرف کند و در واقع با کمک سمعک می توان مشکل را تا حدود زیادی کم کرد اما نمی توانیم مشکل فرد را بطور کامل حل کنیم علاوه بر این معمولا" و بویژه در سنین بالا مشکل کم شنوائی همراه با مشکلات دیگری نظیر کاهش تشخیص کلمات و وزوز گوش ظاهر می شود اگر چه غالب افراد به اشتباه این مشکلات را ناشی از کم شنوائی می دانند اما واقعیت این است که علت این مشکلات بسیار فراتر از بحث سمعک و شنوائی می باشد. صادقانه باید گفت که اولا" هیچ سمعکی نمی تواند جایگزین گوش طبیعی شود ثانیا" مزایا و خوبی های سمعک بسیار بالاتر و باارزش تر از دردسرهای آن است.
تکنولوژی بسیار پیشرفته و جدید سمعک لزوم کیفیت بسیار بالای بلندگو و میکروفن و قطعات آن همچنین تکنولوژی انحصاری تولید آن همه و همه باعث شده اند که قیمت این سیستم بالا باشد. از طرف دیگر گارانتی و خدمات بعد از فروش سمعک نیز باعث افزایش قیمت آن می گردد چرا که گاها" تنظیم اولیه سمعک و تنظیمات بعدی آن در طول گارانتی چندین جلسه بطول می انجامد. از سوی دیگر تولید سمعک از نقطه نظر تجاری و تعداد بسیار پایین مورد مصرف در جهان توجیه اقتصادی نداشته و سبب افزایش قیمت محصولات جدید می شود. برای مثال طبق آمار جهانی در سال ۲۰۱۳ تنها نه میلیون و سیصد هزار سمعک توسط تمامی شرکتهای تولیدی سمعک در جهان تولید شده است.
گارانتی سمعک را با گارانتی سایر محصولات الکترونیک نمی توان مقایسه کرد به زبان ساده باید گفت که سمعک بدون گارانتی و خدمات بعد از فروش فاقد ارزش و کاربرد است. تهیه و خرید سمعک در واقع آغاز یک روند کاری می باشد. تنظیم اولیه سمعک نیازمند چندین جلسه وقت است و از طرف دیگر غالبا" در ادامه نیز سمعک نیاز به تنظیمات مجدد دارد که همه این موارد در کنار گارانتی لازم در تعویض احتمالی قطعات مستهلک در طول گارانتی سمعک بسیار مهم و باارزش است.
- فول دیجیتال : این سمعک ها قابلیت تنظیم با کامپیوتر دارنداما تنظیمات آنها در محیط های مختلف ثابت است.
- هوشمند : این سمعکها قابلیت تنظیم با کامپیوتر دارند و تنظیم آنها در محیط های مختلف بطور خودکار تغییر می یابد.
- فوق هوشمند وایرلس( بلوتوث دار) : این سمعک ها قابلیت تنظیم با کامپیوتر دارند و تنظیم آنها در محیط های مختلف بطور خودکار تغییر می یابد. همچنین مجهز به سیستم بلوتوث میباشند. همچنین به دلیل ارتباطی که این دو سمعک از طریق سیستم وایرلس با یکدیگر دارند کیفیت صدای مطلوبتری داشته و شنوایی دوگوشی را شبیه سازی مینمایند. اگر بخواهیم خارج از اصطلاحات علمی و به زبان ساده این سه سیستم را مقایسه کنیم باید بگوییم سمعک فول دیجیتال شبیه تلویزیون رنگی ساده، سمعک هوشمند شبیه تلویزیون LCD و سمعکهای هوشمند وایرلس همانند تلویزیونهایLED هستند.
همه ما معتقد و مطمئن هستیم که آفرینش ما به بهترین وجه ممکن صورت گرفته است. قطعا شنیدن با دو گوش بهترین حالت شنوایی بوده است. پیشرفت علم این نکته را ثابت نموده است. وقتی صدارا از هردو گوش خود دریافت میکنیم، سیستم عصبی و مرکزی شنوایی ما صداهای رسیده از دو گوش را با یکدیگر تلفیق نموده و آن را بهتر پردازش میکند. سیستم مرکزی شنوایی ما قادر است که بصورت فعال و خودکار صداهای ناخواسته ی محیطی نظیر همهمه را سرکوب کند و به کشف گفتار و سیگنال هدف کمک نماید. همچنین ارتباطات متعدد میان سلواهای عصبی شنوایی مانند یک آمپلی فایر عمل کرده و صدارا تقویت میکند.همه این ویژگی ها تنها زمانی میسر است که صدا را با هر دو گوش خود بشنویم.
نکته بعدی آن است که اگر هردو گوش به کم شنوایی مبتلا باشد و تنها یک سمعک دریافت شود، عصب گوش دیگر به مرور زمان تحلیل میرود و شنوایی اش کمتر میشود حتی ممکن است کاملا ناشنوا شود. برای درک بهتر این موضوع فردی را در نظر بگیرید که یک دست وی سالم و دست دیگر شکسته و در گچ است. اگر پس از باز کردن گچ از دستش کار نکشد آن دست روز به روز ضعیفتر میشود. دست سالم نماد گوش دارای سمعک است و دست گچی نماد گوش کم شنوایی است که سمعک دریافت نکرده است.
افرادی که در دو گوش دچار کم شنوا هستند، اگر تنها از یک سمعک استفاده کنند جهت یابی نخواهند داشت، صدا از هر سمت که باشد وی صدا را از سمتی میشنود که سمعک داشته باشد.
پس توصیه میشود افرادیکه هردو گوش آنها کم شنواست به جهت بهره مندی از این ودیعه الهی دو سمعک دریافت کنند.امروزه در سمعک های وایرلس هوشمند دو سمعک بیش از بیست مرتبه در یک ثانیه باهم در ارتباطند تا ویژگی شنوایی دو گوشی طبیعی را شبیه سازی نمایند.
شما با کمک یک ریموت کنترل کوچک می توانید صدای سمعک خود را کم و یا زیاد کنید و یا برنامه های تقویت اکوستیکی سمعک را به سلیقه خودتان انتخاب کنید مثلا" صدای سمعک خود را در محیط های شلوغ کم و یا در جلسات اداری و یا آموزشی زیاد کنید . وجود ریموت کنترل جهت سمعک الزامی نمی باشد و حتی در پاره ای از موارد خاص استفاده از آن توصیه نمی گردد.
باطری سمعک در چهار سایز ۱۰,۱۳,۳۱۲,۶۷۵ تولید می شود و بسته به مدل و مشخصات سمعک شما طول عمر متفاوتی دارند سایز ۱۰ که کوچکترین سایزرا داراست در سمعکهای نامرئی استفاده می شود و بین ۷۰-۱۰۰ ساعت کاری دوام دارد ( حدودا" ۶-۷ روز ) و خود فرد هم براحتی می تواند آنرا تعویض کند. هزینه هر حلقه ۶ تایی باطری (ریوواک آمریکا ) در زمان نگارش این متن 7000 تومان می باشد ( هر یک عدد حدودا" 1150 تومان ) لازم به ذکر است که طول عمر سایزهای بزرگتر باطری نظیر ۶۷۵ که در سمعکهای پشت گوشی استفاده می شود در برخی مدلها تا ۲۰- ۱۵ روز می رسد.
- در طول مدت گارانتی تنظیم سمعک و انجام آزمایشات شنوائی مربوطه کاملا" رایگان است.
- کلیه سرویس ها و تعمیرات احتمالی در طول مدت گارانتی سمعک رایگان است.
- اگر قبل از اتمام گارانتی فرد بخواهد سمعک خود را تعویض کند سمعک خریداری شده به مبلغ یک سوم مبلغ فروخته شده مرجوع و از مبلغ سمعک جدید کسر می گردد. پس از اتمام گارانتی این نسبت یک چهارم خواهد بود.
بهبود شنوایی باعث بهبود کیفیت زندگی می شود . بنابراین باید به تهیه سمعک به منزله سرمایه گذاری در زمینه سلامتی نگریست. لازم به یادآوری است عوامل مختلفی در تعیین میزان قیمت سمعک موثر بوده و سمعک های دیجیتال، هوشمند و وایرلس( بلوتوث دار) به دلیل برخورداری از تکنولوژی های متنوع ، قیمت های متفاوت دارند و همچنین قیمت سمعک تنها معیار انتخاب آن نبوده و عواملی مانند نوع و میزان کم شنوایی و سن فرد کم شنوا از جمله عوامل موثر در زمینه انتخاب سمعک مناسب هستند. بنابراین فرد کم شنوا در هنگام خرید سمعک باید دقت داشته باشد که سمعکی را خریداری نماید که به بهترین نحو بتواند نیاز شنوایی وی را مرتفع سازد. اگر چه قیمت سمعک یکی از عوامل مهم وتاثیرگذار است اما بهر حال هرچه تکنولوژی و امکانات سمعک پیشرفته تر باشد، قیمت آن افزایش می یابد.
در راستای بهبود خدمت رسانی به افراد کم شنوا، اکثر بیمه های درمانی بخشی از مبلغ خرید سمعک را به منظور کمک به افراد کم شنوایی که تحت پوشش این بیمه ها هستند، می پردازند. همچنین سیاست هایی مانند خرید سمعک با اقساط بدون بهره از طرف کلینیک شنوایی و سمعک فراشنوا، سبب می شود که افراد کم شنوا راحت تر بتوانند سمعکی را که منطبق با نیاز ایشان است را به راحتی تهیه نمایند.
لازم به ذکراست آنچه قیمت سمعک را تعیین می کند فقط کاهش شنوایی نیست مشکلات و عوارض جانبی کاهش شنوایی نظیر پایین آمدن قدرت درک و تشخیص اصوات ، وزوز گوش ، پایین آمدن آستانه تحمل اصوات بلند و مزاحم و بسیاری از عوامل دیگر فردی نیز در این زمینه موثرند چرا که با اضافه شدن هر یک از این موارد سمعک فرد باید مدارات پیشرفته تر و کاملتری را داشته باشد تا بتواند نیاز بیمار را برطرف کند از سوی دیگر استفاده از تکنولوژی روز نظیر بلوتوث ، ویا بردهای پردازشDual نانوتکنولوژی و ... همه و همه باعث می شوند که سمعکهای جدید تبدیل به محصول گرانبها شوند.