شنیدن به اندازه دیدن برای انسانها مهم است و دنیای بیصدا، دنیای تاریکی خواهد بود. البته دنیا خاموش نمیشود، بلکه خدای نکرده گوشها عیب میکنند و ناشنوایی زندگی را به سکوت میکشاند. بدون شک کسی دوست ندارد گوشهایش نشنود یا وزوز کند. برای این کار لازم است برخی عادتهای نادرست را ترک کنیم، چون به سلامت گوشهایمان آسیب جدی میزند.
بوسیدن لاله گوش
شاید بوسیدن لاله گوش فرزند برای ابراز محبت باشد، اما همین عادت بظاهر ساده ممکن است برای قوه شنوایی خطرساز باشد. این کار دَمشی روی پرده گوش و در پی آن تلاطمی در مایع حلزونی گوش یا گوش درونی ایجاد میکند که متاسفانه گاهی به بروز مشکلات شنوایی منجر میشود.
فریاد کشیدن در گوش
هیچوقت به شوخی یا از روی عصبانیت در گوش فرد دیگری فریاد نکشید. این کار بیش از اینکه آزاردهنده باشد، برای قوه شنوایی خطرآفرین است. فریاد زدن درگوش باعث بروز ترومای صوتی میشود. در واقع اگر صدای ما به طور متوسط 50 دسیبل باشد وقتی فریاد میکشیم به صد دسیبل هم میرسد و گوش انسان ممکن است با 80 دسیبل نیز کر شود. از فریاد زدن در حفره گوش دیگران خودداری کنید و به هیچکس اجازه ندهید این کار را با شما بکند.
مصرف دارو بدون در نظر گرفتن عوارض آن
برخی داروها که به اتوتوکسیک یا سم گوش معروف هستند، تاثیر منفی روی گوش داخلی دارند و ممکن است باعث سنگینی گوش، وزوز گوش یا سرگیجه شوند. این مساله ممکن است موقتی یا دائمی باشد. در حالت کلی بعد از مصرف برخی داروها یا تزریق آنها، هر دو گوش انسان به طور متقارن تاثیر میپذیرند و دچار مشکل میشوند، اما اگر دارو مستقیما داخل یک گوش استفاده شود، روی همان عضو تاثیر میگذارد.از بین این داروها میتوان به داروهای دیورتیک (ادرارآور) مانند آلداکتون اشاره کرد که برای مقابله با فشار خون بالا یا نارسایی قلبی نیز استفاده میشود. این داروها ممکن است باعث بروز مشکلات شنوایی شوند که خوشبختانه با توقف مصرفشان مشکل رفع میشود. مصرف داروهای ضدالتهاب مانند آسپرین با دوزهای بالا نیز گاهی باعث کم شنوایی موقت میشوند. علاوه بر اینها داروهای ضدسرطان نیز باعث بروز مشکلات شنوایی میشود که مانند سنگین شدن گوش ناشی از سالمندی است.
رانندگی با شیشه های پایین
کودکان وقتی سوار ماشین میشوند دلشان میخواهد کنار پنجره بنشینند و شیشه ها را تا آخر پایین بکشند. تکرار این کار باعث کم شنوایی گذرا میشود که ممکن است در طولانی مدت آزاردهنده تر و جدیتر شود. توجه داشته باشید پایین آمدن از جاده کوهستانی با شیب تند نیز به دلیل اثرات فشار هوا ممکن است برای گوشهای بچه های کم سن وسال آسیب رسان باشد.
رفتارهای مشکوک شنوایی در کودکان
در موارد کم شنوایی متوسط، کودکان اختلالاتی در تشخیص صدا، اختلالات رفتاری، تاخیر در حرف زدن یا واکنشهای ناپایدار به هیاهو یا صداهای پیرامون خود نشان میدهند. توصیه میکنیم نسبت به ورم گوش مداوم نیز هشیار باشید. اگر کم شنوایی کودک جدی تر باشد ممکن است به اختلالات زبانی یا رفتاری منجر شود. اگر به رفتارهای کودک خود مشکوک هستید حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
کارکردن با مته و دریل بدون محافظت از گوشها
اگر عادت دارید شخصا به تعمیرات منزل بپردازید یا شغلتان ایجاب میکند مدام با دریل و مته سروکار داشته باشید، حواستان بیشتر به سلامت گوشهایتان باشد. سروصدایی که این ابزارها ایجاد میکنند، بالاتر از 85 دسیبل است که ممکن است سلامت سلولهای شنوایی گوش داخلی را به خطر بیندازد و درطولانی مدت باعث آسیب های جدی شود.متاسفانه خطر ابتلا به سنگینی گوش در کارگرهایی که مدام در معرض این گونه صداها قرار دارند، بیشتر است. این مشکل قابل جراحی نیست و معمولا با وزوز گوش نیز همراه است. باید بدانید سنگینی گوش یا کم شنوایی با سالانه 750 مورد جدید، دومین بیماری مربوط به مشاغل محسوب میشود. اگر قرار است به مدت یک یا چند روز از این ابزارهای پرسروصدا استفاده کنید حتما گوشهایتان را با کلاه کاسکت یا گوشیهای مخصوص بپوشانید.
شیرجه زدن زیاد در استخر
شیرجه زنهای حرفه ای که مدام در استخر شیرجه میزنند باید حواسشان به احتمال ابتلا به کم شنوایی موقت باشد. در این موارد فشار آب مشکل ساز میشود و درد جزئی در گوشها پدید می آورد. توجه داشته باشید شیرجه زدن از ارتفاع خیلی زیاد ممکن است باعث بروز مشکلات دائمی شنوایی شود. در این مواقع برای بالا آمدن به سطح آب حتما حواس تان به دوره تعدیل فشار آب باشد. برای پیشگیری از مشکل کم شنوایی موقت حتما از گوشگیرهای مخصوص شنا استفاده کنید.
گوش دادن به موزیک با صدای بلند به مدت 4 ساعت
گوش دادن طولانی مدت به موسیقی با دستگاه پخشmp3 ، داخل اتومبیل یا حتی در منزل آن هم با صدای بلند به قوه شنوایی آسیب میزند و باعث وزوز گوش میشود. خطر اصلی موسیقی این است که لذت گوش دادن به آن، میزان انرژی دریافتی از طریق گوشها را میپوشاند. یعنی شما اصلا متوجه فشاری که به گوشهایتان وارد میشود، نمیشوید.وقتی با صدای بلند به موسیقی گوش میدهید، سلولهای گوش داخلی شروع به تولید مادهای سمی میکند که به خودی خود خطرناک نیست؛ اما ترشح زیاد آن باعث از بین بردن همین سلولهای تولیدکننده میشود. هرچه صدای موسیقی بلندتر باشد روند ترشح این ترکیب با سرعت بیشتری رخ میدهد. محدوده دسیبل قبل از تولید این ترکیب 85 دسیبل در دوره زمانی 8 ساعت تخمین زده شده است.
وقتی صدا به 88 دسیبل میرسد باید مدت زمان گوش دادن به آن به چهار ساعت کاهش یابد. در واقع قانون اصلی این است که به ازای هر سه دسیبل افزایش صدا باید مدت زمان قرارگیری در معرض آن صدا به نصف کاهش باید. توصیه میکنیم صدای دستگاه پخشmp3 را کم کنید. وقتی در کنسرت یا مراسم پرسروصدا هستید، حتما از گوشی استفاده کنید تا برخورد صدای بلند با گوشهایتان کمتر شود.
تغذیه نامناسب
گوشها علاوه بر آرامش صوتی به تغذیه مناسب نیز نیاز دارند. نتایج پژوهشهای متعدد نشان داده افرادی که به ناشنوایی مبتلا هستند، کمبود مواد مغذی داشته اند. گوش مانند اعضای دیگر بدن نیاز به تغذیه دارد. اگرچه غذا خوردن باعث نمیشود بهتر بشنوید، اما تغذیه سالم باعث افزایش سلامت گوشهایتان میشود.
تشخیص علائم سنگینی گوش یا کم شنوایی
تغییرات رفتاری یا تغییر در صدا یا نحوه ادای کلمات جزو علائم ابتدایی شروع مشکلات شنوایی است. وقتی فردی مدام از مخاطب خود میخواهد حرف خود را تکرار کند یا از او میخواهد کمی بلندتر صحبت کند، لازم است به پزشک مراجعه کند.
چه بخوریم ؟
امگا3 ها : به عقیده متخصصان تغذیه، موادغذایی حاوی امگا3ها مانند روغن کلزا، آجیلها، ماهیهای چرب و... در جهت افزایش سلامت گوشها در الویت قرار دارند، زیرا این مواد به عملکرد خوب مغز کمک میکنند و در نتیجه برای تمییز اطلاعات شنوایی نیز مفیدند.
منیزیم : غذاهای دریایی، غلات کامل، کاکائو و سبزیجات سبز جزو منابع غذایی منیزیم هستند که آنتی اکسیدانی قوی برای مقابله با پیری سلولهای بدن محسوب میشود.
اسید آلفالینوئیک و ویتامین E : این مواد مغذی در سیب زمینی، گوشت گاو، دل و قلوه وجود دارند و قادر هستند آسیب های وارده به گوش و خطر کاهش شنوایی را به میزان زیادی کاهش دهند.
ویتامین 9 B : نتایج یک پژوهش در هلند نشان میدهد این ویتامین باعث بهبود انتقال سیگنالهای شنوایی به مغز میشود. ویتامین9 B در اسفناج، زیتون، کاهو و تخممرغ به وفور وجود دارد.
کرستین : کرستین، آنتی اکسیدانی قوی است و باعث بهبود گردش خون در مویرگهای موضعی، بخصوص در گوش داخلی میشود. پیاز، مرکبات، سیب با پوست، چای سبز یا سیاه سرشار از این آنتی اکسیدان هستند.
ویتامینD : ویتامین D باعث جذب بهتر کلسیم و تقویت غضروفها میشود و برای سلامت گوشها نیز مفید است. ماهی ساردین، ماهی تن، ماهی خالمخالی، تخممرغ و قارچ جزو منابع غذایی سرشار از ویتامینD محسوب میشوند.
منبع:jamejamonline.ir