عوامل بسياری مانند وراثت، تاثیرات محیط زیست، بیماریها،داروهای شیمیایی و نوع تغذیه در کاهش حافظه نقش دارند.
- ویتامین E : آنتی اکسیدان موجود در موادغذایی حاوی ویتامین E قادر است فعالیت سلولهای عصبی مغز را افزایش دهدواثر خطرناک رادیکالهای آزاد که موجب صدمه به سلولهای بدن می شود را خنثی کرده و سلامتی بدن را تامین کند. منابع سرشار ویتامین E انواع آجیل مانند بادام،بادام زمینی،فندق و تخمه آفتابگردان می باشد.
-ویتامین : Cاین ویتامین محلول در آب می باشد و در بهبود عملکرد سلولهای عصبی و تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارد. میوجات و سبزیجاتی مانند مرکبات ،توت فرنگی،گریپ فروت،انار،گوجه فرنگی، براکلی،هویج،پیاز و سویا دارای مقدار زیادی فلاونوئید بوده که از پیری زودرس جلوگیری کرده و در تقویت حافظه نقش مهمی دارد.
- اسیدهای چرب امگا3 :از دیگرمواد غذایی موثر در افزایش حافظه، اسیدهای چرب امگا3 می باشد. اسیدهای چرب امگا3موجب حفاظت غشاءخارجی سلولهای عصبی می شود و مغز انسان می تواند اعمال خود را بهتر انجام دهد. بهترین منبع امگا3 ماهی های آزاد مانند سالمون،ساردین، میگو و شاه ماهی می باشد.دیگر منابع اسیدهای چرب امگا3 آجیل ،سویا،روغن بادام زمینی و روغن زیتون است.
- ویتامین های گروه ب:این ویتامین ها بخصوص B6 ، B12و تیامین در تقویت حافظه نقش دارند.منابع غنی این ویتامین ها مخمر،جوانه گندم،برنج قهوه ای،دانه سویا، جو دوسر ، عدس ،تخمه آفتابگردان و گردو می باشد.
-آهن: افرادی که مبتلا به کم خونی ناشی از فقرآهن هستند به دلیل نرسیدن اکسیژن کافی به سلولهای مغزی بیشتر به عارضه کم حافظه گی دچار می شوند.آهن را می توان ازمواد غذایی مانند زردآلو،آلو،گوشت قرمز ، حبوبات ، سویا،تخم کدو و محصولات دریایی بدست آورد.
- روی: روی در تقویت حافظه نقش دارد.منابع سرشار از روی گوشت ،جگر،غلات سبوس دار، محصولات سویا،لوبیای خشک،تخم مرغ،پنیر، حبوبات و سبزیجات سبز تیره و زرد تیره است.
غذاهایی که از پیشرفت بیماری آلزایمر جلوگیری می کند:
1-ماهی ها:خوردن 2تا3بار ماهی در هفته مخصوصا ماهی های چرب حاوی مقدار زیادی امگا 3هستند و می توانند در جلوگیری از بروز آلزایمر نقش داشته باشد.
2-سبزیجات و میوجات : سبزیجات تیره رنگ ،براکلی،آب پرتقال تازه ، آووکادو ، لوبیا،عدس،ذرت و سیب زمینی قادرند در برابر آلزایمر محافظت ایجاد کنند.
3-نان کامل(سبوس دار)حاوی مقدار زیادی فیبر با کیفیت بالا،ویتامینE،املاح معدنی، پروتئین ،مواد نشاسته ای و ویتامینهایگروه Bاست ودرسلامت مغز نقش دارد.
4-دانه های روغنی مانند بادام، فندق و روغن های نباتی مخصوصا روغن تخم آفتابگردان به علت داشتن ویتامین Eدر سلامت مغز نقش دارد.
5-تخم مرغ به علت داشتن Choline که ترکیبی از Lectin است و همچنین به علت داشتن آهن،پروتئین،املاح و ویتامینهای گروه Bمخصوصا B12برای مغز مفید می باشد.
6-ترکیبات موجود در چای سیاه و چای سبزمی تواند فعالیت نوعی آنزیم را که Beta Secretase نام دارد و دربروز آلزایمر نقش دارد کنترل کند. پس افرادی که به مصرف چای عادت دارند کمتر دچار آلزایمر می شوند .
7-محصولات سویا به علت دارا بودن Choline ،فیبر و اسید فولیک می تواند در برابر آلزایمرپیشگیری کننده باشد.