عمل پی آر کی چشم یکی از انواع جراحی برای رفع مشکلات انکساری چشم است که مانند روش عمل لیزیک چشم و لازک با استفاده از لیزر انجام میشود. روش پی آر کی به علت ایمنی بالا، سریع بودن فرایند جراحی و نتایج مناسب پس از جراحی طرفداران زیادی پیدا کرده است. در این مطلب قصد داریم تا به سوالات رایج در مورد این عمل بپردازیم و شما را با این جراحی و فرایند آن آشنا کنیم.
عمل لیزیک و پی ار کی در اصفهان و تهران، جزو خدماتی است که توسط دکتر بهرام اشراقی جراح و متخصص چشم انجام می شود. لطفا جهت تعیین نوبت از مطب تهران با شماره تلفن های 88713593-021 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره تلفن 36205114-031 تماس حاصل فرمایید.
عمل پی آر کی یکی از جراحی هایی است که با استفاده از پرتو لیزری به رفع مشکلات انکساری چشم میپردازد. مشکلات انکساری چشم به هر نوع مشکل در چشم گفته میشود که در طی آن، نور ورودی به چشم مسیر مناسبی را طی نمیکند، در نتیجه بینایی دچار اختلال میشود. از جمله مشکلات انکساری چشم میتوان به دوربینی ، نزدیک بینی و آستیگماتیسم اشاره کرد. در طی عمل پی آر کی با استفاده از لیزر، شکل قرنیه تغییر می یابد و همین مسئله منجر به تغییر مسیر نور ورودی به چشم میشود و بینایی بهبود می یابد. عمل پی آر کی میتواند فرد را از عینک یا لنز تماسی بی نیاز کند و تاثیرات دائمی به همراه داشته باشد.
ترانس پی آر کی یکی از تکنیک های جراحی انکساری چشم است. این جراحی دارای تفاوت های جزئی با روش لیزیک است. در طی جراحی لیزیک خارجی ترین بخش قرنیه از سطح زیرین آن جدا میشود اما در روش ترانس پی آر کی بافت اپی تلیوم قرنیه کنار زده نمیشود بلکه با استفاده از لیزر و بصورت کامل برداشته میشود و پس از عمل با لنز پوشانده میشود تا فرایند ترمیم بافت از دست رفته صورت بگیرد. روش ترانس پی آر کی بهبودی سریع تری داشته و درد کمتری به همراه دارد اما برای افرادی که قرنیه آنها نازک است کاربرد ندارد.
این جراحی بدون بیهوشی عمومی صورت میگیرد، به این معنی که فرد در حین انجام آن بیدار است. قبل از جراحی از قطره های بی حس کننده بر روی سطح چشم استفاده میشود تا فرایند جراحی کاملا بدون درد باشد. سپس یک هولدر بر روی هر چشم قرار میگیرد تا مانع پلک زدن فرد شود. پس از این مرحله، پزشک جراح سطح قرنیه را حذف میکند که این مرحله ممکن است با استفاده از لیزر، الکل، تیغ یا ابزار دیگری صورت بگیرد. لیزری که بصورت دقیق و کامپیوتری بر اساس چشم بیمار برنامه ریزی شده است شروع به تغییر شکل قرنیه میکند. پس از اتمام جراحی یک لنز تماسی بر روی هر چشم قرار میگیرد که نقش بانداژ چشم را دارد و مانع آلودگی چشم میشود و بین چند روز تا یک هفته بر روی چشم قرار میگیرد.
جراحی پی آر کی یک جراحی سریع است. کل فرایند ورود به اتاق عمل، جراحی و سپس خروج از آن حدود 15 دقیقه طول میکشد! کل فرایند تابش لیزر و تغییر شکل قرنیه نیز برای هر چشم حدود 5 دقیقه زمان لازم دارد.
عمل پی آر کی نوعی جراحی ایمن است که خطرات شناخته شده آن بسیار کم و جزئی هستند و معمولا خودبخود برطرف میشوند. از جمله عوارض عمل پی آر کی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
لازم است تا فرد حداقل سه روز از کار خود مرخصی بگیرد. با این حال بازگشت بینایی و دید شفاف به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت. بسیاری از افراد میتوانند کارهای خود را پس از یک تا دو هفته بدون مشکل خاصی از سر بگیرند، به شرطی که فعالیت سنگین نباشد. با این حال تصمیم گیری نهایی با پزشک متخصص و بر اساس شرایط فرد صورت میگیرد.
اگرچه تغییرات حاصل از پی آر کی دائمی هستند با این حال وضعیت چشم به صورت طبیعی نیز تغییر میکند. پیرچشمی از جمله مشکلاتی است که به دلیل فرایند طبیعی افزایش سن ایجاد میشود و منجر به ضعف دید میگردد. در این حالت که در سنین بالای 40 سالگی ایجاد میشود معمولا لازم است تا افراد از عینک استفاده کنند و این مسئله مستقل از نتیجه عمل پی آر کی است. بنابراین پس از عمل پی آر کی ممکن است چشم طی فرایند طبیعی پیری سلولها دچار اختلال در دید شود و حل این مسئله نیاز به عینک داشته باشد.
برای انجام عمل پی آر کی لازم است تا فرد دارای شرایط زیر باشد:
بله، انجام پی آر کی بر روی هر دو چشم بصورت همزمان خطر یا مسئله ای جدی در پی ندارد.
به دلیل احتمال آسیب به چشم، لازم است تا افراد حداقل دو هفته از مواد آرایشی بر رو یا اطراف چشم خود استفاده نکنند. همچنین لازم است تا در صورت استفاده از انواع اسپری مانند اسپری مو، مراقبت کافی از چشمان خود داشته باشند.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی اطراف چشم ممکن است از روشهایی مانند جراحی افتادگی پلک ، جراحی لیفت شقیقه و روشهای غیر جراحی مانند تزریق فیلر ، چربی و بوتاکس استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، می تواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.