شِپِشِ سر یکی از انگل های انسان است. این شپش فقط از انسان تغذیه می کند. گونه های دیگر از شپش که از شامپانزه تغذیه می کنند، شناخته شده اند. هر چند شپش سر مشکل خطرناکی نیست، اما می تواند باعث خارش شدید و غیرقابل تحمل شوند. به گفته دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو ، شپش ها به خصوص شپش های سر در موهای افراد و نزدیک به پوست سر زندگی می كنند. منطقه ای که شامل گردن تا قسمت بالای سر و شقیقه ها می باشد، بهترین محل ها برای زندگی شپش ها هستند. شپش ها تنها از خون انسان تغذیه می کنند. شپش بالغ برای تخم ریزی و تکثیر باید روزی دو بار از خون انسان تغذیه کند.
شکل 1 شپش سر
شپش های سر بدون بال هستند، توانایی پرواز ندارند و نمی توانند بپرند. طول آن ۲ تا ۳ میلی متر می باشد و از رنگ صورتی نیمه شفاف تا سیاه رنگ تنوع رنگ دارد. شپش های سر دارای سه جفت پا هستند.
از مهم ترين محل های بروز اين بيماری مدارس و مهدهای کودک می باشند. شپش می تواند باعث ایجاد مشكلات روانی برای دانش آموزان و خانواده آن ها شود. احتمال ابتلا به شپش در تمامی افراد فارغ از رنگ پوست، رنگ مو و مذهب وجود دارد. همه افرادی که سرشان مو دارد، پوست سرشان هم می تواند منبع تامین خون برای شپش باشد، كاندیدی مناسب برای انتقال شپش ها هستند. تمام سر یا موها عامل انتقال و سرایت شپش ها می باشد. بیشتر كودكان سنین 3 تا 12 سال مورد حمله شپش قرار می گیرند. جالب است بدانیم شپش های سر انسان نمی توانند در موهای حیوانات خانگی ادامه زندگی دهند.
شکل 2 ساختار شپش سر
هر شپش بالغ ماده می تواند روزانه حداكثر هشت تخم بگذارد. بعد از جفت گیری توانایی تخم گذاری به ۵۶ تخم در روز هم می رسد. اندازه تخم ها در حدود ۰/۸ در ۰/۳ میلی متر می باشد که بیشتر شبیه به دانه های شن هستند. تخم ها با کمک ترشح شپش های ماده به رشته های مو متصل می شوند و بدین گونه تخم ها به موها چسبیده می شوند.
شپش ها معمولا در حدود چند سانتی متری پوست سر تخم گذاری می کنند و بعد از گذشت 6 تا 8 روز تخم ها باز می شوند. شپش های متولد شده از تخم ها بعد از حدود سه هفته از زمان تخم گذاری خود قادر به تخم گذاری می باشند. شپش ها حدود ۴ تا ۶ هفته می توانند به زندگی خود ادامه دهند، سپس می میرند. هنگامی که زمان مرگ شپش ها فرا می رسد معمولا خودشان از موها می افتند.
شکل 3 علل ابتلا به شپش سر
شکل 4 پیشگیری از شپش سر
به تخم شپش كه بيضی شكل هست و دارای رنگ سفيد می باشد و اندازه آن حدود ته سنجاق می باشد، رشک گفته می شود. منبع تغذیه شپش خون انسان می باشد. بزاق شپش دارای مواد ضدانعقادی می باشد که جلوی لخته شدن خون را می گیرد و باعث ایجاد خارش شدیدی می شود. شپش تن علاوه بر ایجاد ناراحتی هایی که به علت گزش شپش ایجاد می شود، می تواند انتقال دهنده بیماری تیفوس و تب ناشی از گزش شپش نیز باشد.
شپش پوست سر را می گزد و بزاق و ترشحاتش محرک بوده و باعث خـارش قابل توجه می شود. به دنبال خاراندن پوست، عوارض گوناگونی مانند زردزخم ايجاد می گردد. تقريبا همه افراد با اطلاع يافتن از وجود شپش سر در نزدیکان خود، ناگهان دچار خارش سر می شوند. بنابراين طبيعی است كه صرفا وجود خارش كافی نبوده و لازم است كه معاينه و بررسی دقيق تری انجام شود.
شپش سر اغلب با چسبيدن به قاعده مو خود را از چشمان شما مخفی می كند. ضمن آن كه از نور و گرما هم گريزان بوده، غالبا دور از تاج سر قرار می گیرد، لذا بيشتر مشاهده رشک های چسبيده به سر است كه شک به بيماری را بر می انگيزد.
شکل 5 تشخیص شپش سر
بسيار مهم است كه رشک را از شوره سر و ساير حالات مشابه افتراق دهيم. بعضی اوقات پوسته های سفيد ریز مثل شــوره در مو ممکن اســت بــا تخم شــپش اشــتباه شــوند، اما باید توجه داشت كه تخم های شـپش بـه سـختی كنـده مـی شوند چون به قسمت ساقه مو می چسبند، در حالی كه شوره سر در واقع پوست مرده است كه به راحتی از مو جـدا مـی شـود. گاهی اوقات بقايای اسپری های مو هم ممكـن اسـت بـا رشـک اشتباه شوند. والدين بايستی به دنبال رشک هايی كـه متصـل بـه موها می باشـند، بگردنـد. البتـه راه تشـخيص قطعـی با والدين نمی باشد بلكه در صورت مشكوک شـدن بايد پزشک یا پرســنل بهداشــتی آن را تایید کنند، زیرا آن ها راحت تر می توانند اگزما ، حساسـيت يا سایر بیماری های پوسـتی را از شپش تشخيص دهند. برای تشخيص رشک توجه به نكات زير ضروری است:
برای مبارزه با شـپش بهتـر اسـت ابتـدا حقـايقی را در مـورد آن بدانيم:
شکل 6 چرخه حیات شپش سر
برای مقابله بـا شـپش مـی بايسـت از شـامپو پرمترين استفاده كرد. در درمان شپش سر دو نكته مهم را بايد همواره به خاطر داشت:
شکل 7 شامپو ضدشپش
درمان دارویی آلودگی به شپش سر بر دو مکانیسم کلی متمرکز شده است: ۱- سمیت عصبی که منجر به فلج شپش ۲- خفگی از طریق پوشاندن شپش می شود.
در اکثر آزمایشات بالینی از موادی استفاده می شود که از طریق سمیت عصبی از طریق محصولات موضعی مانند شامپو لیندان 1٪، لوسیون پرمترین 1٪ (Nix)، پیرترین 0.3٪، شامپو یا موس 4٪ پیپرونیل بوتوکسید (Rid) و لوسیون 0.5٪ مالاتیون (Ovide) استفاده می شود. پرمترین به عنوان درمان خط اول شپش توصیه می شود.
ابتـدا باید موهـا را بـا آب مـرطوب نمـود، سپس موها را با شامپـوی پرمترین کاملا آغشته کرد تا شامپو به سر و سـاقه مـوها بـرسد. پس از ده دقیـقه باید سر را با آب فــراوان شست تا شامپو کاملا از بین برود. بهتر است بعد از یک هفته دوباره تکرار گردد تا درمان کامل شود.
مقاومت در برابر پرمترین و پیرترین/پیپرونیل بوتوکسید می تواند در جوامع مختلف قابل توجه باشد. در این موارد استفاده از مالاتیون ضروری به نظر می رسد. به دلیل محدودیت استفاده از مالاتیون در ایالات متحده مقاومت نسبت به آن کم است ولی در انگلستان که مالاتیون اغلب استفاده می شود، مقاومت معمول است.
اگر چه هنوز در بیشتر ایالات متحده لیندان با نسخه پزشک در دسترس است اما سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) به دلیل نگرانی از مسمومیت عصبی، نسبت به استفاده از آن احتیاط کرده است. لیندان در کالیفرنیا یا انگلستان در دسترس نیست. لیندان ممکن است به عنوان یک درمان خط دوم در بزرگسالان استفاده شود، اما نباید در کودکان، افراد مسن یا بزرگسالان با وزن کم تر از 50 کیلوگرم استفاده شود. این دارو نباید استفاده شود مگر این که سایر درمان ها منع مصرف داشته باشند یا بی تاثیر باشند. در هیچ شرایطی نباید دوباره اعمال شود. در سال 2009 اولین درمان خفگی با نسخه، یک لوسیون 5٪ الکل بنزیل، توسط FDA تایید شد.
شکل 8 شامپو لیندان برای شپش سر
ایورمکتین ضدانگلی خوراکی است که در آزمایشات بالینی اثربخشی خود را نشان داده است اما برای درمان شپش مورد تایید FDA نیست. در یک آزمایش روی 812 بیمار بالاتر از دو سال ایورمکتین (400 میکروگرم در کیلوگرم) با لوسیون 0.5٪ مالاتیون در بیماران مبتلا به شپش که به مالاتیون یا محصولات پایه پیرتروئید مقاوم هستند، مقایسه شد. نتایج نشان داد که 95 درصد بیماران ایورمکتین در روز 15 بدون شپش بودند، در حالی که فقط 85 درصد بیمارانی که از مالاتیون استفاده می کردند، بدون شپش شدند. پیشنهاد می شود که در صورت اثبات مقاومت در برابر درمان های موضعی ممکن است ایورمکتین، یک درمان خط دوم مناسب باشد. هیچ تفاوتی در عوارض دارویی بین این گروه ها مشاهده نشده است.
شانه زدن مرطوب شامل مرطوب کردن مو با نرم کننده موجود در بازار و شانه زدن مرتب مو از ریشه تا نوک با شانه مخصوص شپش است. شانه زدن مرطوب به تنهایی برای درمان شپش اثرات سوئی ندارد و از آن جایی که اغلب والدین ترجیح می دهند از درمان شیمیایی خودداری کنند، این روش جایگزین نسبتا خوبی است. با این حال بسته به طول و ضخامت مو می تواند زمان بر باشد. شانه زدن باید هر سه روز و به مدت دو هفته انجام شود. میزان درمان به میزان قابل توجهی متفاوت است (از ۴۷ تا ۷۵ درصد) اما این میزان ممکن است با افزایش مدت زمان شانه زدن به ۲۴ روز افزایش یابد.
شانه های آهنی با تیغه های ریز بسیار محکم تر و بهتر از شانه های پلاستیکی می باشند.
استفاده از هوای داغ برای از بین بردن شپش با خشک کردن آن، توسط محققان زیادی انجام شده است که نتایج متفاوتی داشته است. تحقیقات در مورد این گزینه درمانی با حداقل تهاجم ادامه دارد.
پاک کننده پوست ملایم Cetaphil به عنوان یک لوسیون ضدحشره کش مبتنی بر خفگی با میزان ریشه کنی اثبات شده 95 درصد مورد مطالعه قرار گرفته است، اگر چه در مورد طراحی و دقت مطالعه، سوال وجود دارد. پروتکل توصیه شده شامل استفاده از لوسیون بر روی پوست سر، سپس پوشاندن کامل سر به مدت دو دقیقه و سپس شانه زدن کامل پاک کننده، خشک کردن با سشوار دستی و حداقل هشت ساعت قبل از شامپو زدن با شامپوی معمولی باید صبر کرد.
به تجربه ثابت شده استفاده از نرم کننده های مو در استحمام روزانه و هم زمان شانه کردن موها بهترین روش خلاص شدن از شر این انگل می باشد.
شکل 9 درمان غیردارویی شپش سر
اغلب اوقات، شپش ها با درمان مناسب کشته می شوند. با این حال اگر شما نتوانید منبع آلوده شدن خود را پیدا و برطرف نمایید، دوباره دچار شپش می شوید.
لطفا از عکس های قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)