سیفیلیس :
عامل سیفیلیس یک باکتری است که از راه مخاط و پوست آسیب دیده می تواند وارد بدن شود و از طریق خون در تمام بدن پخش شود .
بیماری از سه مرحله تشکیل میشود :
1- فاز اول
2- فاز دوم
3- فاز سوم یا مرحله ظهور عوارض دیررس
فاز اول :
حدود سه هفته بعد از تماس جنسی با فرد الوده شانکر سیفیلیسی در محل تماس تشکیل می شود که به صورت یک زخم سفت است . گاهی هم تعداد زخم ها زیاد است. 95% موارد این زخم در ناحیه ی تناسلی ایجاد می شود و 1-5 هفته بعد خودبخود از بین می رود.
فاز دوم :
اگر بیمار در فاز اولیه درمان نشود، وارد فاز دوم می شود. یعنی باکتری تقریبا در تمام بدن پخش می شود و سیستم ایمنی بدن نیز برای کنترل بیماری فعال می شود. تب، بدن درد و ضایعات پوستی مشخصه ی این مرحله هستند.
فاز نهفته :
فاز نهفته به مدت زمان بین بهبود ضایعات و ظهور عوارض دیررس بیماری اطلاق می شود که ممکن است سال ها طول بکشد. 33% افراد مبتلا به سیفیلیس دچار فاز نهفته خواهند شد ( در صورت عدم درمان ).
فاز سوم :
عوارض دیررس بیماری می تواند کل احشا و ارگان های بدن را درگیر کند در این مرحله عوارض قلبی عروقی عصبی استخوانی مخاطی و پوستی و ...دیده می شود.آزمایش خون و بررسی آنتی بادی های تولید شده علیه باکتری ( آزمایش معروف VDRL و RPR) در تشخیص بیماری به پزشک کمک می کند. این آزمایشات 4-1 هفته بعد از ظهور شانکر مثبت می شوند.
سیفیلیس مادرزادی
متاسفانه ابتلای خانم باردار به سیفیلیس می تواند منجر به انتقال عفونت به جنین و ایجاد سیفیلیس مادرزادی شود. یعنی کودک در زمان تولد مبتلا به عفونت است. ابتلای مادر در 7 ماهه اول بارداری به احتمال 100% منجر به سیفیلیس مادرزادی خواهد شد. اما در صورت ابتلای مادر در ماه های آخر احتمال انتقال باکتری از طریق جفت به جنین کاهش می یابد. اما ابتلا در هفته های آخر می تواند به انتقال به جنین در حین تولد منجر شود.
علائم سیفیلیس مادرزادی :
بزرگی غدد لنفاوی، بزرگی کبد و طحال ، ضایعات پوستی،ترشحات مخاطی خونی، ضایعات استخوانی و دندانی و مشکلات عصبی و چشمی
درمان :
تزریق پنی سیلین (2400000 واحد) یعنی یک آمپول در مراحل اولیه ی بیماری منجر به بهبود کامل می شود و بهتر است یک هفته بعد تکرار شود.آریترومایسین و سفتریاکسون هم موثر است .در نوزادان مبتلا هم پنی سیلین بهترین درمان است.
ادامه دارد