سندرم كلاين فلتر نوعي بيماري ژنتيكي است كه در آن نوزاد پسر با يك كروموزوم X اضافه متولد مي شود. به عبارت ديگر به جاي كروموزوم هاي XY جنسيت مرد، كروموزوم هاي افراد مبتلا به سندرم كلاين فلتر به صورت XXY مي باشد. به همين علت، در برخي موارد به آن سندرم كلاين فلتر «سندرم XXY» نيز گفته مي شود. مردان مبتلا به سندرم كلاين فلتر معمولاً تا زماني كه در بچه دار شدن دچار مشكل نشده اند، متوجه بيماري خود نمي شوند. هيچ درمان قطعي براي اين بيماري وجود ندارد؛ اما می توان علائم آن را درمان كرد.
اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.
سندرم کلاین فلتر توسط یک کروموزوم X اضافی ایجاد می شود. این کروموزوم دارای نسخه های بیشتری از ژن هایی است که در رشد بیضه ها تداخل ایجاد می کنند. این به معنی تولید تستوسترون (هورمون جنسی مردانه) کمتر از حد معمول است. اطلاعات ژنتیکی اضافی ممکن است در هر سلولی در بدن حمل شود یا فقط بر برخی سلول ها اثر بگذارد (سندرم موزیلا کلاینفلتر). سندرم کلاین فلتر مستقیماً به ارث برده نمی شود؛ یعنی کروموزوم X اضافی در نتیجه لقاح تخمک مادر یا اسپرم پدری که دارای کروموزوم اضافی X است رخ می دهد؛ بنابراین پس از لقاح، الگوی کروموزومی XXY به جای XY قرار می گیرد.
شرایط این بیماری به گونه ای می باشد که در ابتدا تولد بر روی نوزاد پسر نشان داده نمی شود و نوزاد پسر با این سندروم به دنیا می آید در بسیاری از موارد سالم به نظر می رسد؛ اما در برخی از موارد ممکن است علائم جسمانی خاصی ظاهر شود که این نشانه ها شامل موارد زیر می شود.
سندروم کلاین فلتر در دوران کودکی تأثیرات بیشتری بر روی فرد می گذارد و علائم و نشانه های آن خفیف تا شدید می باشند و در بیماران، متفاوت است، حتی بسیاری از پسران هستند با وجودی که به این سندروم مبتلا می باشند در دوران کودکی هیچ نشانه ای را از خود نشان نمی دهند. علائم سندروم کلاین فلتر و همپوشانی آن با علائم بیماری های دیگر تشخیص بیماری را برای متخصصین بسیار دشوار می کند، نشانه ها و علائم این سندروم در دوران کودکی شامل موارد زیر می شود:
کلاین فلتر ناشی از به وجود آمدن خطای تصادفی ژنتیکی می باشد. طبق تحقیقات مشخص شده است که زنان بالاتر از 35 سال، بیشتر نوزادی با این سندروم به دنیا می آورند؛ بنابراین زنانی که بالاتر از 35 سالگی مایل به باردار شدن هستند، باید بیشتر مراقب این سندروم باشند و تحت مراقبت های پزشکی بیشتری قرار بگیرند.
این بیماری یک نوع اختلال کروموزومی است و تنها در مردان به وجود می آید و شکل کروموزومی آن به جای XY به صورت XXY می باشد و تمام افرادی که به اختلال کلاین فلتر مبتلا هستند در تعیین جنسیت، پسر می باشند.
سندرم کلاین فلتر در تعداد کمی از مردان قبل از تولد در صورتی که مادر یکی از آزمایشات زیر را انجام دهد تشخیص داده می شود:
سندرم کلاین فلتر اغلب تا زمان رسیدن به سن بلوغ و یا دیرتر تشخیص داده نخواهد شد. اگر رشد کودک کند است به پزشک مراجعه کنید. در طول معاینه پزشک درباره علائم یا مشکلات رشد شما یا فرزندتان سؤالاتی خواهد پرسید. برای تشخیص سندرم کلاین فلتر از دو نوع آزمایش استفاده می شود:
علائم خفیف اغلب نیازی به درمان ندارند. مردانی که علائم واضح تری دارند باید درمان را در اسرع وقت و ترجیحاً در دوران بلوغ شروع کنند. یکی از درمان های رایج، درمان جایگزینی تستوسترون است. این عمل می تواند از دوران بلوغ شروع شود و می تواند تغییرات معمولی بدن مانند موهای صورت و صدای عمیق تر را تحریک کند. همچنین می تواند به اندازه آلت تناسلی و عضلات و استخوان های قوی تر کمک کند؛ اما بر اندازه بیضه یا باروری تأثیر نمی گذارد. می توانید تستوسترون را به صورت قرص، پچ یا کرم مصرف کنید. یا می توانید هر دو تا سه هفته یکبار آن را با تزریق دریافت کنید.
سایر درمان ها عبارتند از:
با توجه به نوع تغییرات و اشکالاتی که در بدن وجود دارد، در دراز مدت، وجود این عارضه موجب ایجاد عوارضی میشود که یکسری از آنها قابل برگشت و عده ای دیگر غیر قابل برگشتن میباشند. شایع ترین این عوارض عبارتند از:
سندرم کلاین فلتر به طور اولیه موجب مرگ یا کوتاهی عمر محسوس نمیشود و عوارض و علائم گفته شده صرفاً کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار میدهند که با درمان صحیح و به موقع کیفیت زندگی فرد نیز مطلوب شده و میتواند عمر کافی داشته باشد.
تغییرات در بیضه ها می تواند نشانه یک بیماری خوش خیم شایع مانند عفونت یا کیست بیضه یا یک بیماری کمتر شایع مانند سرطان بیضه باشد. خود آزمایی بیضه ها یکی از بهترین روشهای تشخیص زودهنگام تغییرات در بیضه است. اگر در هنگام خودآزمایی بیضه توده یا تغییرات دیگری را تشخیص دادید، به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.