بیش از 30 عفونت شناخته شده که از طریق تماس جنسی منتقل می شوند. متاسفانه همه این عفونت ها ریسک انتقال ویروس HIV ( بیماری ایدز) را افزایش می دهند. این بیماری ها به دلیل شرایط اجتماعی و عدم آگاهی افراد و عدم مراجعه جهت تشخیص و درمان به یک مشکل عمده بهداشتی و درمانی تبدیل شده است. به علاوه مقاومت این میکروب ها به آنتی بیوتیک ها و فقدان یک داروی منفردی که بتواند بر بیشتر این میکروب ها موثر باشد و نیز عدم همکاری بیماران در روند درمان، درمان این عفونت ها را به یک چالش بزرگ تبدیل می کند.آموزش همگانی به ویژه آموزش نوجوانان و جوانان در زمینه بیماری های منتقله از طریق تماس جنسی و راه های پیشگیری و درمان تا حد زیادی در کنترل این عفونت ها موثر است. روابط جنسی کنترل شده، رعایت تک همسری و رعایت بهداشت جنسی برای پیشگیری از این بیماری ها توصیه می شود. STDsبه دو دسته کلی تقسیم می شوند: عفونت های زخم شونده و غیر زخم شونده.
بیماران جوان با زخم تناسلی لازم است از نظر 3 عفونت اصلی بررسی شوند :
1. هرپس سیمپلکس یا تب خال تناسلی
2. سیفیلیس
3. شانکروئید
البته شکل ضایعات و سیر بیماری در تشخیص نوع عفونت کمک کننده است ولی گاهی لازم است آزمایشاتی جهت تشخیص قطعی انجام شود. به علاوه هر بیماری با زخم ناحیه تناسلی باید از نظر ویروس HIV نیز بررسی شود چون تمام عفونت های منتقله از طریق تماس جنسی احتمال انتقال ایدز را افزایش می دهند.
تب خال ناحیه تناسلی :
عمدتا ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 2 می باشد ولی در 30% موارد عامل آن هرپس تیپ 1 می باشد ( که منجر به تب خال روی لب و اطراف دهان می شود) . انتقال این ویروس عمدتا از طریق افراد آلوده ای صورت می گیرد که مبتلا به عفونت هستند ولی علامتی ندارند یا از ابتلای خود به عفونت آگاه نیستند.عفونت اولیه معمولا علایم شدیدی دارد و به صورت تاول های ریز دردناک گروهی ظاهر می شود. بعد از عفونت اولیه بعضی افراد ایمنی کامل پیدا می کنند اما حدود 40 -20% افراد به دنبال عفونت اولیه عودهای مکرر خواهند داشت که تقریبا سالی دو بار عود اتفاق می افتد.
هرپس ناحیه تناسلی غیر از مشکلات روحی و روانی، مشکلات دیگری را برای زنان ایجاد می کند. در زنان بارداری که سابقه تب خال تناسلی دارند احتمال ابتلای نوزاد به عفونت HSV کم است. اما اگر عفونت اولیه در زمان بارداری اتفاق بیفتد، احتمال ابتلای نوزاد به این ویروس در طی زایمان طبیعی حدود 50% است و در این موارد سزارین به جای زایمان طبیعی پیشنهاد می شود. عفونت هرپس در نوزادان بیماری بسیار خطرناکی است و منجر به مرگ و میر و عوارض شدیدی برای نوزاد می شود. در واقع اکثر نوزادانی که به عفونت HSV مبتلا می شوند از مادرانی متولد می شوند که در معاینه هیچ علامتی به نفع این بیماری ندارند. ابتلا به عفونت طی بارداری احتمال ابتلای جنین را زیاد می کند.علاوه بر خطر انتقال به جنین و نوزاد عفونت HSV تیپ 2 در سرطان دهانه رحم در خانم ها نیز مقصر شناخته شده است. پس خانم هایی که سابقه ابتلا به تب خال تناسلی دارند قبل از بارداری و طی بارداری باید از مشاوره متخصص زنان و زایمان و متخصص پوست استفاده کنند.
علائم عود :
تاول های ریز گروهی عمدتا در همان محل عفونت اولیه می باشد و قبل از ظهور تاول ها احساس سوزش یا خارش در محل شایع است.قرص اسیکلویر، والاسیکلویر، فامسیکلویر در درمان کاربرد دارد. درمان شدت علائم را کم می کند و دوره بیماری را کوتاه می کند ولی به طور کامل عفونت را از بین نمی برد و احتمال عود همیشه وجود دارد.
ادامه دارد