بیماری های مادرزادی پستان می تواند در بدو تولد کودک وجود داشته باشد. آن ها ممکن است هنگام تولد کودک آشکار شوند یا ممکن است فقط در نوجوانی پدیدار شوند. در ادامه مقاله به علت، علائم و درمان برخی از این بیماری های مادرزادی پستان می پردازیم.
همچنین بخوانید: علل سرطان سينه
تفاوت اصلی بین بیماری های ژنتیکی و مادرزادی این است که اختلالات ژنتیکی نتیجه یک ژن معیوب یا یک ناهنجاری کروموزومی غیر طبیعی در بدو تولد یا پس از تولد است، در حالی که اختلالات مادرزادی ناهنجاری هایی هستند که قبل از تولد وجود دارند.
یک ژن بخشی از DNA است که حاوی دستورالعمل هایی برای تولید یک مولکول خاص در بدن می باشد و معمولاً یک پروتئین است. ژن ها فعالیت های بیولوژیکی از جمله رشد جنینی، رشد جنین، متابولیسم، شخصیت، شناخت و تکثیر را کنترل می کنند. کروموزوم ها ماده ژنتیکی درون سلول هستند که ژن ها را حمل می کنند. بنابراین، ژن ها در کروموزوم های واقع در هسته یافت می شوند. اختلالات ژنتیکی به دلیل ناهنجاری در ماده ژنتیکی به عنوان مرحله سلول زایا یا جنین اولیه رخ می دهد. اختلالات مادرزادی آن هایی هستند که در بدو تولد یا اوایل کودکی آشکار می شوند.
اصطلاح ژنتیکی به این معنی است که از والدین به فرزندان منتقل می شود، در حالی که اصطلاح مادرزادی نشان می دهد که یک بیماری از بدو تولد وجود دارد. بنابراین، اختلالات ژنتیکی ارثی هستند، اما همه اختلالات مادرزادی ارثی نیستند.
منظور از پستان فرعی یا اضافی وضعیتی است که در آن یک یا چند پستان اضافی وجود داشته باشد. این عارضه که با پستان اضافی در بدن همراه است به عنوان بیماری پلی ماستی یا پلی تیلیا نیز شناخته می شود. این یک بیماری مادرزادی که در آن بسیاری از خانم ها برآمدگی در یک یا دو سمت زیر بغل خود دارند که نگرانشان می کند و یا از نظر زیبایی و لباس ناراحت کننده است. ممکن است در زمان شیردهی بزرگ شده و حتی ترشح شیر کند. در پستان اضافی یا فرعی مانند پستان اصلی خانم ها در زمان عادت ماهیانه ممکن است درد ایجاد شود و آن هم به دلیل تغییر در میزان هورمون های زنان در این دوره است، بنابراین پستان فرعی منجر به ایجاد درد مازادی نخواهد شد.
پستان فرعی می تواند نشانه نقص مادرزادی سینه و رشد بدخیم یا تومور باشد، که این مورد نادر است. به طور مثال ژن اسکارامانگا ژنی است که باعث ایجاد پستان فرعی می شود و همچنین امکان سرطان سینه را برای پستان فرعی ایجاد خواهد کرد.
انواع خاصی از پستان های فرعی مانند پلی تیلیا یا نوع ششم با بیماری های کلیوی مختلف مرتبط است و همچنین می تواند با سرطان سلول های کلیه نیز مرتبط باشد.
به همین جهت در صورت وجود هرگونه تغییرات مرتبط با پستان باید با پزشک در میان بگذارید. پستان فرعی می تواند اندازه های گوناگونی داشته باشد و اندازه آن در هر فرد ممکن است متفاوت باشد و اغلب موارد به دلیل ظاهر نامناسب و یا مزاحمت، نیاز به جراحی پیدا می کند که در ادامه به آن می پردازیم.
پستان های اضافی دارای شکل ظاهری گوناگونی هستند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت:
بافت اضافی پستان یک تنوع رشدی رایج در آناتومی انسان است. رشد سینه در حدود هفته چهارم بارداری شروع می شود، با دو خط موازی بافت غده ای به نام خط شیر (یا برآمدگی پستانی) که از کمی فراتر از ناحیه زیر بغل، پایین سینه و شکم، به ناحیه کشاله ران کشیده شده و در نزدیکی کشاله ران در انتهای آن به پایان می رسد.
سینه ها در نهایت از این خطوط بافت رشد می کنند و بافت باقی مانده پسرفت می کند. گاهی اوقات، یک پسرفت ناقص برآمدگی پستانی در طول رشد جنین وجود دارد و نوک سینه ها و یا بافت پستان اضافی (بدون تعداد) معمولا در امتداد این خط اما گاهی اوقات در سایر قسمت های بدن تشکیل می شود. این می تواند هم در مردان و هم در زنان رخ دهد. یک نوک پستان اضافی، آرئول یا بافت غده ای ممکن است در هر جایی از این خط وجود داشته باشد (نوک پستان بدون بافت غده ای شایع تر است).
ممکن است فرد در دوران کودکی این پستان فرعی را مشاهده نکرده باشد و دلیل آن این است که تا زمان فعال شدن غدد پستانی، پستان فرعی رشد نمی کند و تنها مانند یک برآمدگی چربی پنهان می ماند. بنابراین از علل به وجود آمدن آن می توان به اختلال تکامل مادرزادی اشاره کرد.
هنگام تعیین بهترین برنامه درمانی، عوامل زیادی از جمله سن، شدت اختلال و سلامت روانی اجتماعی در نظر گرفته می شود. جراحی یک روش درمانی برای بهبود و درمان وضعیت پستان اضافی یا فرعی در زنانی است که این عارضه برایشان ناراحت کننده و دردناک شده است. در جراحی زیبایی زیر بغل با توجه به میزان و شدت بافت پستان برنامه جراحی طراحی می شود. نحوه انجام جراحی پستان اضافی به این شکل است که در بخش بافت اضافی برشی ایجاد می شود تا مجرای تخلیه چربی اضافی فراهم شود. سپس از همین کانال چربی های اضافی خارج شده و در نهایت محل برش ها بخیه می خورد.
در صورتی که از سوی پزشک تشخیص داده شده شما دارای پستان اضافی یا پستان فرعی هستید، نگران نباشید. زیرا که این عارضه بیماری نیست و به راحتی می توان به درمان آن پرداخت. در صورتی که این موضوع را به موقع تشخیص دهید و برای روند تشخیص و درمان سریعاً اقدام کنید، می توانید نمای ظاهری بد و احتمال رخداد پیامد های منفی احتمالی آن را نیز از بین ببرید.
کتاب سیب صورتی به قلم بیش از ۲۰ نفر از متخصصین مقوله سرطان پستان و با گردآوری و تدوین دکتر سید محمد رضا حکیمیان ، شامل اطلاعات معتبر ، کاربردی و بسیار مفیدی است که خواندن و معرفی آن را به تمامی کسانی که به نوعی با این بیماری مواجه هستند توصیه می کنیم . این مجموعه به پرسش های بی شماری در زمینه سرطان پستان پاسخ داده است و هدیه ارزشمندی برای دوستان و آشنایان است. شما می توانید برای دریافت این کتاب، روی لینک تهیه کتاب سیب صورتی کلیک کنید؛ یا از طریق پیام به شماره واتساپ ۰۹۰۴۴۰۴۶۶۴۹ اقدام فرمایید.