یک فیستول مقعدی، مجرایی است که بین پوست مقعد و کپل از بیرون و کانال مقعد از داخل ایجاد میشود. انواع مختلفی از فیستولهای نسبتا ساده تا فیستولهایی با شاخه های پیچیده وجود دارد. بعضی از فیستولها مسئولیت کنترل عضلات روده را بهعهده دارند. هر فیستول در نوع خود جداگانه عمل میکند.
برای یک فیستول میتوان اعمال جراحی مختلفی انجام داد. در این خصوص باید با پزشک جراح خود صحبت کنید تا ببینید دقیقا چه نوع عملی برای فیستول گذاری شما باید در نظر گرفته شود.هدف از این کار این است که در عین جلوگیری از باقی ماندن بخش عفونی در داخل شکم به آن بخش اجازه بدهیم تا بطور اساسی ترمیم پیدا کند.
ممکن است روند خوب شدن و بهبودی آن کُند باشد و از یک هفته تا چند ماه بطول انجامد. تعیین زمان دقیق این روند برای هر یک از فیستول ها غیر ممکن است.شاید نیاز باشد که فرد را قبل از عمل بستری کرد. این حالت میتواند شامل معاینهی جراحت بیمار در حالت بیهوشی و در اطاق عمل صورت بگیرد. گاهی اوقات از بخیهای بنام ( بخیهی ستون Seton) برای جلوگیری از افت عضلات استفاده میکنند.در صورت نیاز به بخیه پزشک جراح حتما توضیحات لازم را به شما خواهد داد.
ممکن است روز قبل یا صبح روز عمل به بیمارستان مراجعه کنید. اگر آزمایش خونی پیش از عمل صورت نگرفته باشد طبق معمول پیش از هر عمل جراحی آزمایشهای روتین خون گرفته میشود. پرستاران و پزشکان بخش در همین اثنا در مورد وضعیت سلامت عمومی شما سؤالاتی میپرسند و این زمان خوبی است که هر گونه سؤالی در این خصوص دارید با آنها مطرح کنید. ممکن است به شما تنقیه بدهند تا پیش از عمل شکم خود را کاملاً خالی کنید.
زمانی که بههوش میآیید وکاملا بیدار میشوید میتوانید هر چقدر که دلتان بخواهد بخورید، بنوشید و از جایتان بلند شوید. توصیه مهم این است تا زمانی که کاملا بهوش نیامده اید و هوشیاری لازم را بدست نیاوردهاید در بخش جراحی بمانید. معمولا باید پارچه ای اطراف مخرج خود بگذارید تا هرگونه خونریزی در محل را کنترل کند. این کار حس عجیبی به شما میدهد و ممکن است از اینکه احساس میکنید هر آن شکم شما میخواهد کار کند احساس خوبی نداشته باشید. (این در حالی است که شکم شما واقعا نمیخواهد کار کند) در این زمان احساس درد چیزی است که انتظار آن میرود. برای مقابله با آن به شما مسکن میدهند.
لطفاً در صورت بروز هرگونه ناراحتی، پرستار بخش خود را مطلع سازید. معمولاً روز بعد از عمل میتوانید حمام کنید یا دوش بگیرید و در آن زمان میتوانید پانسمان خود را بردارید ( این کار را باید به نرمی انجام دهید) این امکان وجود دارد که مقداری خون بیرون بزند که جای نگرانی ندارد چرا که این مایع خونابه است و فقط بهرنگ خون است. در صورت هر گونه نگرانی موضوع را با پرستار خود در میان بگذارید.
ممکن است از همان روز اول بعد از عمل به شما مسهل بدهند. این کار باعث نرم شدن مدفوع و بهتر کار کردن شکم شما میشود. ممکن است تا یکی دو روز شکم شما کار نکند و یا اگر هم کار کند با کمی خونریزی همراه باشد. بهترین کار این است که 15تا 20دقیقه قبل از اجابت مزاج، مسکن بخورید.
روزهای اول این کار هر روز صورت میگیرد. از شما میخواهند که پیش از عوض کردن پانسمان حمام کنید یا دوش بگیرید. این کار باعث میشود که پانسمانهای قبلی را بردارید و سطح رویی زخم را هم تمیز کنید. تجربه ثابت کرده که عمل خوب شدن مسیر فیستول از بالا به پایین و بهطرف بیرون صورت میگیرد. به منظور جلوگیری از گرفته شدن مجرای فیستول، پرستاری که پانسمان شما را عوض میکند به آرامی انگشت خود را وارد مجرای فیستول کند.
این عمل ممکن است کمی آزار دهنده باشد اما این کار برای اطمینان از روند بهبود موفقیت میز محل جراحت لازم است. برای این کار از ژل بیحس کننده ی موضعی استفاده میکنند تا دچار ناراحتی نشوید.ممکن است از بعضی از بیماران بخواهند از گشادکنندهی مقعدی استفاده کنند. برای رها شدن از هر گونه ناراحتی و درد، پرستار شما بهترین راه را پیشنهاد میدهد. یکی از این راههای خوب مصرف مسکن حدود نیم ساعت قبل از پانسمان است.ممکن است هم زمان با پانسمان مسیر زخم را با گاز استریل و محلول که آغشته به ژل بیحسکننده هم است تمیز کنند تا مطمئن شوند که محل زخم بهدرستی خوب میشود.
این زمان به افراد بستگی دارد و متناسب با نوع فیستول و پیچیدگی آن در بین افراد متفاوت است. برای یک فیستول ساده بین یک تا سه روز و برای یک فیستول پیچیده تر یک هفته یا بیشتر طول میکشد.
قبل از آنکه به خانه بروید پرستار، نحوهی عوض کردن پانسمان را به شما توضیح خواهد داد. لازم است در خانه هر روز پانسمان خود را عوض کنید. برای شروع میتوانید از کسانی که در مراکز بهداشت محل شما کار میکنند کمک بگیرید بهزودی خودتان مراحل این کار را یاد خواهید گرفت. . میتوانید از افراد منزل نیز بخواهید این کار را برای شما انجام بدهند. با این کار دیگر نیازی نیست منتظر پرستار بمانید. پانسمان باید سطح روی زخم را بگیرد و نیازی به بانداژ کردن زخم نیست. خود پانسمان جلوی هر گونه رطوبت و خونریزی را میگیرد.
پانسمان باید بهطور تمیز و پاکیزه صورت بگیرد اما به استریل کردن نیازی نیست.در هر بار عوض کردن پانسمان نیاز است که به کمک ژل بیحس کننده انگشت خود را در مجرای فیستول وارد کنید تا از روند بهبودی زخم آن اطمینان حاصل کنید. بعد از آن مجرای فیستول را با گاز استریل آغشته به محلول ضد عفونی کننده و ژل بیحسکننده شستشو میدهید.
وجود بعضی از ترشحات تا زمانی اتفاق میافتد که عمل خوب شدن زخم بطور کامل صورت نگرفته است. میتوانید برای محافظت از زخم از یک پوشک یا نواربهداشتی در زیر لباس استفاده کنید. ممکن است متوجه شوید که استفاده از کرم محافظ در اطراف پوست محل زخم برای حفاظت از آن به شما کمک میکند. در صورت رشد موها در پوست میتوانید آنها را بزنید تا در محل زخم رشد نکنند. شما باید بعد از هر بار اجابت مزاج محل جراحت را خوب تمیز کنید.
بعد از عمل مقداری کمی خونریزی از زخم یا مقعد کاملا طبیعی است. ممکن است هنگام عوض کردن پانسمان یا تمیز کردن خود در توالت با این صحنه روبرو شوید. نگران نباشید ممکن است از زخم شما هفتهها ترشحاتی بیرون بزند. بهتر است زیر لباس خود یک پوشک یا پارچهی کوچک داشته باشید تا لباستان آلوده نشود.در صورت خونریزی شدید بهتر است با پزشک محل سکونت یا بخش جراحی خود تماس بگیرید.
زمان رفتن به سرکار در بین افراد مختلف متغیر است و حتی به نوع عمل هم بستگی دارد. هر چقدر که راحت هستید کار کنید. اگر مجبورید مسکن بخورید از انجام کارهایی که دقت کافی میخواهند خودداری کنید. اگر بلند کردن وسایل سنگین شما را اذیت میکند از این کار دست بکشید. بیشتر مردم تا دو هفته پس از عمل نمیتوانند سر کار بروند. اما همین مدت هم به نوع کار شما و طول مجرای فیستول شما بستگی دارد.
توصیه میشود که روزهای اول از نشستن و یا ایستادنهای طولانی خودداری کنید. تا کاملا خوب نشدهاید شنا نکنید چرا که کلر موجود در آب استخر روی زخم شما اثر میگذارد و باعث میشود که آلودگی را به خود بگیرد. باید بدانید که فعالیت ورزشی بیش از حد موجب آزار شما میشود. با یک پیاده روی سبک شروع کنید و به تدریج سطح فعالیت خود را بالا ببرید. هر زمان که احساس راحتی کردید میتوانید روابط زناشویی خود را از سر بگیرید.
اگر در موارد بسیار نادر دارای عضلات بسیار ضعیف در اطراف مقعد (اسفنکتر مقعدی) خود باشید پس از عمل، کنترل این عضلات کمتر شده و ممکن است موجب نشتی مدفوع به بیرون و خارش مقعد شود. در صورت بروز هر گونه مشکل آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
سئوی سایت راه کاری است که با استفاده از آن می توانید در فضای وب دیده شوید. ما می توانیم سایت شما را در جستجوی پر رقابت ترین کلمات کلیدی مدنظرتان، به اولین صفحه گوگل منتقل نماییم. گروه نرم افزاری پزشک آنلاین آماده ارائه خدمات طراحی وب و بهینه سازی نرم افزاری و محتوایی به پزشکان و دیگر مشاغل می باشد. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09128883465 تماس حاصل فرمایید.