همه روزه در تمامی دنیا از جمله کشور خودمان تعدادی از افراد به متخصصین پوست مراجعه می نمایند که آمار این مراجعات رو به افزایش دارد و دلیل آن توجه بیشتر افراد به پوست و زیبایی و نیز ضایعات پوستی خودشان، نسبت به زمانهای گذشته تر می باشد.ولی آیا تا به حال این سوال برای شما مطرح شده است که کدام یک از ضایعات پوستی نیاز به توجه جدی دارد؟
خوشبختانه پوست بعلت اینکه خارجی ترین لایه بدن می باشد ضایعات آن در اکثر مواقع به راحتی به چشم آمده و فرد را متوجه آن می سازد.این ضایعات به دو دسته کلی اولیه(مربوط به پوست وضمائم آن) وثانویه ( ضایعات ناشی از بیماریهای اعضای دیگر بدن)تقسیم می شود.در حقیقت خیلی از بیماریها تظاهرات پوستی دارند که حتی ظهور آنها در پوست مقدم بر ضایعات درونی بوده وباعث کشف بیماری اصلی می شود.
در این مقاله بیشتر بحث ما بر روی ضایعات اولیه پوستی می باشد که نیاز به توجه ویژه و زود هنگام دارد به طوری که تاخیر در درمان آنها باعث ایجاد عواقب و نیز مشکل شدن درمان می شود.این را هم به خاطر داشته باشید که بسیاری از ضایعات پوستی بجز از منظر زیبایی تهدیدی برای سلامتی نمی باشند.
پوست ما از سه لایه اصلی بعلاوه ضمائمی همچون غدد چربی ،عرق ،اعصاب عروق ریز ،الیاف وسلولهای زمینه ای تشکیل یافته که هر کدام از آنها می تواند منشاء ضایعاتی در پوست گردیده و تعدادی نادر از آنها نیز بجز انتشار در پوست می توانند به مکانهای دور دست تهاجم نمایند.جوشها،خالها زخمها و توده ها مواردی است که مورد بحث واقع می شود.
علی رغم اینکه ممکن است خیلی ساده به نظر رسیده و درمان آن ساده باشد،در موارد شدید و یا عدم درمان آن به علت اینکه جای بدی از خود به جا می گذارد،بخصوص در صورت موجب عواقب نا زیبایی می گردد،بنابراین باید مورد توجه قرار گرفته و درمان شده و از دستکاری آن اجتناب شود،چرا که یکی از سخت ترین کارها در رشته پوست اصلاح جای جوش می باشد.
خالهای رنگدانه ای(ملانوسیتیک)به دو نوع مادرزادی و اکتسابی تقسیم می شوند.خالهای مادر زادی به خصوص اگر بزرگ باشند،از نظر ریسک ایجاد ملانوم(نوعی سرطان بدخیم پوست )می باید مورد معاینه های مکرر دوره ای قرار گیرند.خالهای رنگدانه ای اکتسابی شامل نوع سطحی(جانکشنال) ، درمال(عمقی) و مخلوط میباشند.معاینه این خالها تابع قانون A.B.C.D می باشد.بدین معنا که چنانچه خالی چار عدم تقارن در شکل (Asymmetry)، گنگره دار بودن لبه خال(Border) ،رشد ناگهانی (Diametr)و یاعدم یکنواختی رنگ (Color)در رنگ گردد . می باید مورد توجه جدی قرار گرفته و توسط پزشک معاینه گردد .ضایعات شدیدا سیاه رنگ خصوصا در انتها ی اندامها و یا نوار طولی سیاه در ناخن هم از مواردی است که نیازبه توجه جدی دارد.
ضایعات زخمی که علی رغم درمان های معمولی بعد از یک ماه بهبود نیافته اند به جهت امکان BCC(نوعی سرطان پوست) یا SCC ( نوع دیگری از سرطان پوست) نیاز مبرم و فوری به معاینه و نمونه بر داری توسط پزشک متخصص دارد.ضایعات شبیه به اگزما که با درمانهای معمول بهبود نیافته و درطی گذشت زمان گسترش پیدا کرده اند نیز به خصوص اگر همراه با لکه های روشنتر وتیره تر به صورت همزمان(هیپوپیگمانته و هیپر پیگمانته)در ضایعه باشند به جهت احتمال بیماری ام اف(مایکوئید فونگوئیدس)نیاز به توجه جدی دارند.
توده های پوستی به خصوص توده های تو پر نیز به علت اینکه ماهیت آنها می تواند بسیار متفاوت باشد ، نیاز به توجه دارد.
از ضایعات دیگری که متاسفانه در خیلی از موارد مورد بی توجهی قرار می گیرد زگیل تناسلی می باشد ، که عدم توجه و درمان آنها موجب گسترش ضایعات در خود فرد ، شریک جنسی او و جامعه می گردد.این بیماری در سالهای اخیر به شدت رو به گسترش بوده و بیم از سونامی شدن آن می رود. عامل ایجاد آن ویروس پاپیلوم انسانی است و عمدتا از طریق تماس جنسی منتقل می گردد.این ویروس انواع زیادی دارد که تعدادی از این ویروسها با بدخیمی های دهانه رحم ، آلت ، مقعد و دهان همراه است.