درمان زگیل های تناسلی گاه می تواند زمان بر و سخت باشد و به خاطر وجود احتمالی ویروس در شریک یا شرکای جنسی حتی گاهی ناممکن میگردد. در این میان آنچه باعث نگرانی است احتمال رابطه برخی از ویروس های زگیل تناسلی با سرطان های دهانه رحم در بانوان است.
در افراد مبتلا علاوه بر درمان خود ضایعاتی که به چشم دیده میشوند، نیاز به انجام بررسی های تکمیلی از نظر نوع ویروس (شناسایی ویروس های پرخطر برای سرطان دهانه رحم)، انجام پاپ اسمیر جهت بررسی مشکلات دهانه رحم و نیز بررسی از نظر سایر بیماری های مقاربتی مانند: ایدز، هپاتیت، سفلیس و... وجود دارد.
بسته به شرایط بیمار و تعداد ضایعات برای از بین بردن زگیل های تناسلی ممکن است از روشهای مختلف استفاده شود که شامل موارد زیر می باشد :
لیزر co2 یکی از روشهای برداشتن ضایعات HPV از روی پوست می باشد. این روش ایمن و بدون عارضه است. در این روش لیزر با نفوذ به عمق ضایعات پوستی باعث ریشه کن شدن آن می گردد.
روش دیگر درمان، فریز یا کرایوتراپی است که توسط پزشک و با نیتروژن مایع انجام می شود و ممکن است تا چند جلسه ادامه داشته باشد. این روش برای زنان باردار مناسب تر است.
کوتر دستگاهی می باشد که با ایجاد جریان الکتریکی، حرارتی را ایجاد می کند و با گرمای ایجاد شده باعث رفع ضایعات پوستی مربوطه می شوند.
این روش لایه برداری با استفاده از داروهای شیمیایی شامل اسید سالیسیلیک، ترتینوئین و نیز اسید گلیکولیک انجام میشود و باعث حذف زگیل های موجود می شود.
اگر بیماری به درمان مقاوم باشد باید تایپ HPV مشخص شود. یک روش درمان استفاده از محلول پودوفیلین با غلظت 20% است که باید در هفته 1-2 بار و توسط پزشک در موضع مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از این ترکیب در مخاطات داخلی و نیز در افراد باردار ممنوع است.
مطلب پیشنهادی : ازکجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم ؟
امروزه در بسیاری از کشورها واکسیناسیون زگیل تناسلی در سنین نوجوانی و قبل از شروع فعالیت جنسی انجام میشود. در ایران این واکسن جزو واکسیناسیون روتین کشوری نیست ولی برای افرادی که هنوز مبتلا نشده اند در دسترس است و بر علیه سوش های سرطان زای این ویروس ایمنی ایجاد مینماید.
واکسیناسیون بر علیه ویروس HPV در آمریکا در کلیه کودکان در ابتدای بلوغ انجام می شود و درمورد بالغین تا 24 ساله هم که به عفونت مبتلا نشده اند انجام می گیرد.
ولی در افرادی که سن بالاتر دارند یا به عفونت مبتلا شده اند تزریق نمی شود. واکسن برعلیه 4 سروتایپ و اصل سرطانزای HPV فرد را واکسینه می کند و در 3 دوز با فاصله 1 ماه بین 2 دوز اول و سپس 3 ماه انجام می شود. واکسیناسیون در کسی که به عفونت مبتلا شده کمکی به رفع بیماری نمی کند.
این عمل جراحی به صورت سرپایی انجام می شود. ابتدا پزشک متخصص پوست موضع مورد نظر را با تزریق بی حسی، بی حس میکند. سپس با تیغ جراحی ضایعه زگیل را بر میدارد و محل را بخیه می کند. این روش برای زگیل هایی که به راحتی با چشم قابل مشاهده هستند مناسب است.
نسخه اصلی مطلب زگیل تناسلی یا ویروس HPV چگونه درمان می شود ؟ را در سایت دکتر آناهیتا شاهین گوهر بخوانید.