پیلینگ یک روش برای بهبود ظاهر پوست است. در این روش ماده ای به پوست مالیده می شود که باعث جدایی و نهایتاً پوسته ریزی پوست می شود. در نتیجه یک پوست جدید و تازه که معمولاً صافتر از پوست قبلی است، جایگزین می شود. هزاران پیلینگ سالانه توسط متخصصین پوست انجام می شود ودر طول یک قرن اخیر انواع مواد مختلف به این منظور مورد استفاده قرار گرفته اند.
برای درمان چروک های زیر چشم ، اطراف دهان، چروک های ناشی از تماس طولانی با آفتاب، چروک های ناشی از افزایش سن، لکه های پوستی و کک مک ، جاهای باقیمانده جوش ها از پیلینگ به تنهایی یا همراه سایر روش ها استفاده می شود. در افراد دارای پوست های روشن که دچار کک ومک هستند پیلینگ از روش های درمانی بسیار مؤثر است.
پیلینگ می تواند سطحی متوسط و یا عمیق باشد. بعنوان قانون هرچه پیل عمقی تر باشد اثر آن طولانی تر وهر چه پیل سطحی تر باشد احتمال عوارض کمتر است. در بیماران کاندید، متخصص پوست بر اساس شرایط بیمار نوع پیلینگ مناسب را تشخیص می دهد. معمولاً پیل های سطحی را با فاصله چند هفته بایستی تکرار نمود.
مواد رایج مورد استفاده در پیل های سطحی، اسیدهای میوه، در پیل های متوسط، TCA و در پیل های عمیق فنل است. ابتدا پوست را با یک ماده پاک کننده تمیز کرده تا چربی اضافی و مواد آرایشی پاک شود سپس یک یا چند ماده که براساس نوع پوست بیمار و بیماری او متفاوت است روی پوست مالیده می شود. معمولاً یک احساس سوزش و گرم شدن در پوست ایجاد می شود که برحسب عمق پیل شدت آن متغییر است. در پیلینگ های سطحی این احساس بسیار خفیف است به طور کلی سوزش و نارحتی ناشی از تمام انواع پیل از چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد.
بعد از انجام پیلینگ بسته به نوع پیل انواع واکنش ها خفیف یا شدید در پوست اتفاق می افتد در پیلینگ های سطحی معمولاً قرمزی و به دنبال آن پوسته ریزی در پوست ایجاد می شود که 5-3 روز طول می کشد. در پیلینگ های متوسط وعمیق گاهی تورم، ایجاد تاول وسیاه شدن پوست ایجاد می شود و سرانجام پوست های سیاه شده در عرض چند روز می ریزند و پوست جدید ایجاد می شود.
به طور کلی بیماران قبل و بعد از انجام پیل بایستی پوست را در مقابل آفتاب حفاظت نمایند و از کرم های ضدآفتاب استفاده کرده واز قرار گرفتن های غیرضروری در مقابل آفتاب خودداری کنند. پیل های متوسط وعمیق معمولادر فصول سرد سال انجام می شوند و بیماران بایستی 3-1 هفته در معرض آفتاب قرار نگیرند. در مورد پیل های متوسط و عمقی ممکن است قبل از انجام پیل کامل، تست انجام شود تا اثر پیلینگ و عوارض احتمالی مشخص شود. در این نوع پیل ها ممکن است قبل و بعد از انجام پیل داروهایی جهت جلوگیری از تب خال و یا داروهایی برای آماده شدن پوست برای پیل انجام شود.
ایجاد لکه های پوستی قهوه ای، ابتلا به تب خال و اسکار ناشی از آن از عوارض پیل است احتمال این عوارض در پیل های عمقی تر و در افراد دارای پوست های تیره بیشتر است. با انتخاب مناسب بیمار و انجام پیل مناسب، انجام تست، مراقبت های لازم، استفاده صحیح از ضدآفتاب و داروهای ضد تب خال احتمال عوارض به حداقل می رسد.
نسخه اصلی مطلب پیلینگ شیمیایی برای لایه برداری پوست صورت را در سایت دکتر جمال الدین حسن زاده بخوانید.