لیکن پلان یک بیماری خود ایمن است و علت قطعی آن تا بحال شناخته نشده است. گاهی این عارضه بر اثر یک عامل خارجی مانند برخی داروها یا یک عامل میکروبی فرد را مبتلا میکند. خوشبختانه این بیماری واگیردار و قابل انتقال به دیگری نیست.
لیکن پلان نوعی بیماری پوستی مزمن است که ممکن است مخاط دهان یا نواحی تناسلی ناخن ها و موها راهم گرفتار کند. این عارضه معمولا با خارش پوست همراه است و معمولا فرد مبتلا ممکن است با علائم استرس، تشدید آن را تجربه کند.
به طور تیپیک ضایعات پوستی بیماری لیکن پلان به شکل دانه های خارش دار بنفش رنگ هستند که بیشتر در نواحی مچ دست و قوزک پا و نواحی تناسلی بروز میکنند. روی این دانه ها اغلب خطوط ریز سفید رنگی مشاهده می شود. در تعداد کمی از مبتلایان لیکن پلان به شکلهای دیگر مثل زخم های دردناک در دهان یا نواحی تناسلی، تغییرشکل ناخن ها، ریزش مو به صورت دائمی یا ضایعات به هم پیوسته و بسیار برجسته روی پوست ظاهر می شود.
بیماری لیکن پلان در اصطلاح پزشکی کوبنر مثبت دارد یعنی در محل ضربه به پوست و در اثر خاراندن ضایعات جدید ایجاد می شود. پس بیماران باید از خاراندن ضایعات اجتناب نمایند. برای کنترل خارش می توان از یک انتی هیستامین استفاده کرد. درمان لیکن پلان بر اساس وسعت، شدت و نوع درگیری فرد مبتلا متفاوت است و ممکن است تنها شامل درمان موضعی باشد یا در موارد شدید از نور درمانی یا درمان با داروهای خوراکی استفاده کرد.
مطلب پیشنهادی : مشکلات ناشی از بیماریهای پوست
سیر این بیماری نا مشخص است ولی اکثرا پس از دو سال رو به خاموشی می رود.
ضایعات لیکن پلان پس از بهبودی خود به خود یا با درمان، تکه هایی با ته رنگ بنفش یا قهوه ای روی پوست باقی می گذارند که تا مدت ها می ماند.
نسخه اصلی مطلب لیکن پلان چیست؟ را در سایت دکتر آناهیتا شاهین گوهر بخوانید.