تغذیه و سرطان
سرطان به عنوان بیماری سلول های بدن شناخته می شود. سرطان ها گروهی از بیماری ها هستند كه در نتیجه رشـد و تقسیم بـــی رویه و غیــــر قابل كنترل سلول ها ایجاد می شوند. تقسیم بی رویه سلول ها منجر به تكثیر بافت های غیرعادی یا تومورها می شوند.
بسیاری از عوامل محیطی به خصوص سیگار، نورآفتاب، آلودگی آب و هوا، مواد شیمیایی، مصرف زیاد انرژی، ویروس ها، اشعه و رژیم غذایی در بروز سرطان موثرند. در كشورهای توسعه یافته سرطان بعد از بیماری های قلبی عروقی دومین عامل مرگ و میر به شمار می رود.
با تغییر رژیم غذایی، كنترل وزن، فعالیت بدنی و عدم استفاده از سیگار و دخانیات می توان از بروز و شیوع سرطان پیشگیری نمود.
عوامل غذاییعلت بیش از 30 درصد از موارد ابتلا به سرطان ها هستند. از این رو رژیم غذایی بعد از دخانیات دومین عامل قابل پیشگیری سرطان به شمار می رود.
ارتباط تغذیه و سرطان
چاقی با افزایش خطرانواع سرطان ها همراه است.
بی تحركیبا افزایش خطر ابتلا به سرطان ها ارتباط دارد. در تعدادی از مطالعات ورزش منظم بیانگر كاهش خطر ایجاد سرطان سینه و روده بوده است.
افزایش مصرف چربی(چربی كل و چربی حیوانی) در افزایش خطر ابتلا به سرطانها موثر شناخته شده است.
عوامل موتاژن مانند افلاتوكسین تولید شده توسط كپك ها (مثل پسته آلوده)و یا نیتروزآمین ایجاد شده در غذاهای حاوی نیتریت و یا نیترات_مثل سوسیس و كالباس) در مرحله آغاز سرطان موثر شناخته شده اند.
افزایش مصرف فیبردر رژیم غذایی در پیشگیری از سرطان كولون و بعضی دیگر از انواع سرطان ها موثر شناخته شده است.
افزایش مصرف میوه ها و سبزی ها نیز در كاهش ابتلا به بعضی از انواع سرطان مانند سرطان های حفره دهان، مری، معده، كولون، ركتوم و مثانه موثر شناخته شده است.به همین دلیل افزایش مصرف میوه و سبزی های تازه به خصوص سبزی های برگ سبز، كلم، بروكلی، كاهو و هویج در برنامه غذایی توصیه می شود.
بعضی از ویتامین ها و موادمعدنی به عنوان عوامل موثر در پیشگیری از سرطان شناخته شده اند.ویتامین های به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی خود در پیشگیری از سرطان موثر شناخه شده اند.
مصرف زیاد گوشت قرمز و فرآیند شده خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
مصرف نوشیدنی های خیلی داغ با افزایش خطر ابتلا به سرطان مری مرتبط است.
. روش های نادرست طبخ مانند دود دادن، نمك سـود كردن، حرارت دادن شدید مواد غذایی با ایجاد تركیبات سرطان زا مثل هیدروكربن های پلی سیكلیك و آمین های هتروسیكلیك باعث افزایش شیوع سرطان می شوند. مصرف میوه و سبزی اثر محافظتی نسبت به سموم تشكیل شده دراثر روش های نامناسب طبخ ایجاد می كند.
تهیه كننده : شهزاد محمدیان
کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی
نسخه اصلی مطلب تغذيه و سرطان را در سایت شهزاد محمدیان بخوانید.