مشخصات رژيم غذايي صحيح
يك رژيم غذايي صحيح بايد حاوي 5 گروه اصلي غذايي شامل:
نـــان و غلات 2- ميوهها 3- سبزيها 4- گوشت و حبوبات و تخممرغ 5- لبنيات و تأمين كننده انرژي و تمام ريزمغذيها (ويتامينها و املاح) باشد.
برنامه غذايي بايد متنوع باشد و انواع مواد غذايي در آن گنجانده شود.
در يك رژيم غذايي مناسب هيچكدام از وعدههاي اصلي غذايي (صبحانه، ناهار و شام) حذف نميشود و گرسنگيهاي طولاني به فردنميدهد، همچنين در يك رژيم غذايي صحيح كاهش وزن، حداقل 2 ميان وعده در نظر گرفته ميشود.
در يك برنامه غذايي مناسب بايد اعتدال در مصرف مواد غذايي رعايت شده و از مصرف زياد يك نوع ماده غذايي و حذف مواد غذايي ديگر پرهيز شود.
در كاهش وزن درست، بالا نگاه داشتن ميزان سوخت و ساز بدن بسيار مهم است، لذا بدين منظور بر انجام تمرينات ورزشي براي حفظ و حتي افزايش توده عضلاني تاكيد ميشود.
در رژيمهاي صحيح از انجام كليه روشهايي كه باعث تخريب عضلات و كاهش سوخت و ساز بدن ميشود (مانند كاهش آب بدن، حذف وعدهها، كاهش شديد كالري دريافتي و رژيمهاي غلط) اجتناب ميشود، چرا كه در اين روشها بعد از مدتي، با كاهش سوخت و ساز بدن وزن فرد ثابت ميماند و كاهش وزن متوقف ميشود و فرد با شكست روبرو ميشود.
برنامه غذايي هر فرد و مقدار كاهش انرژي بايد با توجه به نيازهاي فردي، شرايط فيزيولوژيك خاص وي، فرهنگ غذايي، سليقه فردي و امكان تهيه وي طراحي شود.
امكان جايگزيني مواد با ارزش يكسان وجود داشته باشد.
در يك رژيم غذايي اصولي كاهش وزن تدريجي است (حداكثر هفتهاي 5/0 تا 1 كيلوگرم) تا سلامتي فرد به خطر نيفتد. به خاطر داشته باشيد اصليترين هدف كم كردن وزن، حفظ سلامتي ميباشد
تهیه و تنظيم : شهزاد محمديان
كارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني