تیغه بینی دو حفره سمت راست و چپ را از هم جدا می کند.این تیغه در قسمت جلو از غضروف و در قسمت پشت از استخوان ساخته شده است.برای اینکه بینی عملکرد طبیعی داشته باشد لازم است دو حفره سمت راست و چپ جدا از هم کار کنند.گاهی اشکالات تیغه بینی سبب بروز علایمی برای بیمار می شود.انحراف تیغه بینی یکی از شایعترین این مشکلات است که با اشکال در تنفس همراه است.سوراخ شدن یا از بین رفتن تیغه میانی بینی از مشکلات دیگر می باشد.
علل ایجاد سوراخ در تیغه بینی
۱)اقدامات جراحی : اعمال جراحی زیبایی بینی یااصلاح انحراف تیغه بینی اگر بدون دقت و توجه و توسط افراد کم تجربه و نا آشنا با آناتومی داخل بینی انجام گیرد میتواند منجر به پیدایش سوراخ در تیغه بینی گردد.
۲)ضربه خوردن بینی: وارد شدن ضربه به بینی به ویژه اگر با جمع شدن خون در تیغه بینی و له شدگی آن یا پیدایش آبسه در ناحیه همراه باشد بدلیل ایجاد اشکال در خونرسانی ،میتواند سبب از بین رفتن تیغه بینی شود.
۳)در بیماری های رماتیسمی و گرانولوماتوز مانند جذام و وگنر نیز احتمال صدمه دیدن غضروف تیغه بینی وجود دارد.
۴)سایر علل : خشکی بینی و صدمات وارده بدنبال دستکاری های مکرر بینی،ثانویه به سوزاندن(کوتر) وسیع و دو طرفه تیغه بینی جهت کنترل خونریزی های بینی و علل ناشناخته.
علایم سوراخ شدن تیغه میانی بینی
گرفتگی بینی ،خونریزی بینی،ایجاد ترشحات غلیظ و چسبناک و بد بو،تغییر شکل ظاهر بینی که در موارد شدید رخ داده بینی به علت فرو نشستن نیمه پایینی نمایی مشابه زین اسب پیدا می کند.گاهی سوراخ کوچک بوده ،تنها علامت بیمار سوت کشیدن هنگام تنفس است.
درمان
تسکین علایم: چرب نگه داشتن بینی توسط پمادهای تجویز شده سبب نرم شدن مخاط و کاهش عوارض خشکی بینی مانند خونریزی و تجمع و سفت شدن ترشحات بینی می گردد.
استفاده از پروتز: جاگذاری برخی انواع پروتز می تواند سوراخ تیغه بینی را ببندد و مشکل سوت کشیدن بینی هنگام تنفس را بر طرف کند ولی مشکل خشک شدن ممکن است به صورت کامل اصلاح نگردد
روشهای جراحی: جهت مسدود نمودن سوراخ تیغه بینی تکنیکهای جراحی مختلفی وجود دارد که اساس آنها انتقال دو لایه مخاط در دو سمت بینی وپیوند غضروف یا بعضا مواد سنتتیک بین لایه های مخاطی می باشد.استفاده از آندوسکوپ جهت تسهیل جراحی مفید می باشد.البته در مواردی که سایز سوراخ بزرگ است بدلیل محدود بودن مخاط قابل انتقال با حفظ خونرسانی کافی ،احتمال دارد سوراخ کاملا بسته نشود.