مشکل تکلم
افرادی که دچار تنفس دهانی ناشی از گرفتگی بینی هستند، از لحاظ تکلم مشکل دارند و معمولا تودماغی صحبت میکنند که این مساله در شکلگیری شخصیت کودکان اهمیت خاصی دارد. افرادی که در اثر تنفس دهانی دارای فک بالای جلوآمده هستند، معمولا در ادای برخی کلمات و تلفظشان دچار مشکل میشوند.
مشکلات تنفس دهانی برای کودک
تنفس از راه بینی به روند رشدی فک و صورت کمک میکند. رشد طبیعی فک و صورت میتواند در سلامت کودک بسیار مهم باشد، چون در فرآیند تنفس و تغذیه فرد در زندگی آتی بسیار موثر است. اگر کودک به صورت طبیعی از راه بینی نفس بکشد، سینوسهای فکی نیز به صورت طبیعی رشد میکنند و این رشد طبیعی به صورت غیرمستقیم در رشد فک و صورت کودک و شکل گرفتن حالات صورت او موثر است.
اگر کودک به جای تنفس با بینی، از راه دهان تنفس کند، مشکلاتی برای دهان و لثه او ایجاد خواهد شد. خشکی مداوم دهان و لثهها، مشکلات لثه و تنگی فک بالا از عوارض مهم تنفس از راه دهان است که میتواند مقدمهای برای بروز ناهنجاریهای فکی دندانی برای کودک و نیاز به انجام ارتودنسی و مرتب کردن دندانها در آینده باشد.
راه حل
شما ممکن است از راه دهان نفس بکشید، ولی ندانید که چگونه با این مشکل کنار بیایید. ابتدا باید تشخیص صحیح داده شود و با ارزیابی و معاینه دقیق بالینی و با کمک رادیوگرافی علت تنفس دهانی مشخص شود. اگر مشکل انسدادی به دلیل آناتومیک و بیماریهایی مانند پولیپ یا التهاب لوزهها و... باشد، درمان توسط متخصص گوش و حلق و بینی و با روشهای دارویی یا جراحی انجام میگیرد.
جالب است بدانید که علت اصلی بسیاری از جراحیهای بینی، همین تنفس دهانی به دلیل اختلالات ساختاری است. اما اگر تنفس دهانی، صرفا از روی عادت باشد، برای درمان می توانید از یک روش تمرینی استفاده کنید. به این ترتیب که یک تکه کاغذ را بین لبها نگه دارید و از بینی تنفس کنید. به محض باز کردن دهان کاغذ میافتد و شما نسبت به تنفس دهانی خود آگاه میشوید. این تمرین به تدریج تنفس دهانی عادتی شما را رفع میکند.