- افزایش وزن از معضلات زندگی شهر نشینی و یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی در اغلب کشورهای پیشرفته و در حال توسعه است . چاقی اگر از دوران نوزادی شروع شود تمام نقاط بدن را درگیر می کند ولی اگر افزایش وزن بعد از سه سال اول زندگی شروع شود شکم و ران بیش از نقاط دیگر چربی اضافی را در خود جای می دهند ، که نتیجه آن شکلی از چاقی است که علاوه بر مشکلات عمومی چاقی مانند فشار خون ، دیابت ، دردهای مفصلی و .... تناسب اندام و تنه را بر هم می زند.
- جراحی پلاستیک می تواند نقش قابل توجهی در برگرداندن این تناسب و اصلاح مشکلات ظاهری چاقی داشته باشد، اما باید توجه داشت که جراحی جایگزین برای رژیم غذایی مناسب و فعالیت ورزشی مناسب نیست بلکه نقش تکمیلی در داشتن بدنی زیبا و سالم دارد .
برای رسیدن به نتیجه مطلوب جهت رفع چاقی در ناحیه شکم ابتدا باید شکل به درستی توسط فوق تخصص جراحی پلاستیک تشخیص داده شود و سپس بادر نظر گرفتن نوع چاقی نسبت به اصلاح آن اقدام گردد.
1 تجمع چربی در زیر پوست باشد
2 - به دلیل شل و جدا شدن عضلات جدار شکم و بیرون زدگی احشاء شکم (روده ها) شکم بطور کاذب بزرگ بنظر برسد، به علاوه
3 - تجمع چربی در لابلای روده ها (مزانتر وامنتوم) می تواند نقش مهمی در این میان بازی کند.
1- چاقی پوستی : این فرم بیشتر در افراد جوان دیده می شود و معمولا پوست و عضلات جدار شکم حالت طبیعی دارند . در این افراد می توان از لیپوساکشن به عنوان یک روش جراحی مناسب استفاده کرد، در این عمل جراحی با برش های بسیار کوچک لوله هایی به زیر پوست هدایت می شوند و با قدرت مکنده گی بالا چربی را از زیر پوست بیرون می کشند و به دلیل سالم بودن قدرت الاستیکی پوست، نتیجه مطلوبی حاصل خواهد شد .
2 - چاقی کاذب : این فرم بیشتر در خانمهایی با زایمان هایی مکرر دیده می شود که علیرغم کاهش وزن بعد از هر زایمان شکم بزرگتر می شود .علت آن بیش از تجمع چربی ، بیرون زدگی احشاء شکم به دلیل شلی و جدا شدن عضلات جدار شکم از یکدیگر است.در این افراد لیپو ساکشن تغییر قابل توجهی نمی دهد و باید از روش جراحی به روش باز ( ابدومینوپلاستی ) استفاده کرد. در این جراحی معمولا از برشی مانند برش سزارین اما وسیعتر استفاده می شود و علاوه بر برداشتن پوست و چربی اضافی عضلات جدار شکم ترمیم می گردد. لازم به ذکر است که در افراد لاغر و بدون سابقه زایمان که هیچگونه فعالیت ورزشی ندارند این فرم بزرگی شکم نسبتا شایع است اما نیاز به جراحی جهت اصلاح ندارد و بهترین درمان آن ورزش های ایزو متریک شکمی است.
3 - چاقی احشایی: در این فرم که بیشتر در آقایان شایع است تجمع چربی بیشتر در لابلای روده هاست این افراد به درمان های جراحی زیبایی (ابدومینو پلاستی) وقتی نیاز پیدا می کنند که ابتدا وزن خود را با رژیم غذایی و ورزش و یا ندرتا جراحی معده کاهش داده باشند و بعد جهت برداشتن پوست اضافی و شلی باقیمانده از کمک جراحی پلاستیک بهره مند شوند.
4- چاقی ترکیبی :در این که بیشتر در خانم های با سابقه زایمان های مکرر و عدم کاهش وزن دیده می شود تمام عوامل فوق مثل تجمع چربی زیر پوست و بین روده ها و شلی عضلات دست در دست هم می دهند تا باعث بزرگی شکم به نحوی شوند که درمان آن فقط هنگامی موثر است که بیمار از اراده و همکاری قابل توجهی برخوردار باشد.در این شکل از بیماری لازم است فرد تحت نظر یک متخصص تغذیه و تناسب اندام وزن خود را کاهش دهد و عضلات شکمی را تقویت کند سپس جهت بهبودی بیشتر از کمک جراح پلاستیک بهره گیرد که اغلب به صورت انجام ابدومینوپلاستی خواهد بود.
1- جراحی زیبایی وترمیمی نقشی در اصلاح چاقی احشایی ندارد و تشخیص درست این نوع چاقی توسط فوق تخصص جراحی پلاستیک از انجام جراحی وسیع ولی بی فایده جلوگیری خواهد کرد.
2 - لیپو ساکشن کیفیت پوست فرد را تغییر نمی دهد و افرادی که پوست شل و افتاده و پر از ترک های حاملگی و چاقی قبلی دارند از این درمان استفاده نمی برند .
3 - لیپو ساکشن می تواند با کمک سیستم های جانبی اولترا سوند ، لرزاننده ، لیزر و... انجام شود اما مطالعات متعدد نشان داده که گرچه این دستگاه ها گرانتر هستند، در کمال تعجب عوارض جانبی بیشتر و گاه نتایج ضعیف تری نسبت به لیپو ساکشن ساده داشته اند .