پرتودرمانی ، درمان با اشعه با انرژی بالا یا ذراتی است كه به سلولهای در حال رشد از جمله سلول های كانسری آسیب وارد می كند.این روش درمان ممكن برای كاهش اندازه تومور قبل از جراحی یا برای تخریب سلولهای باقیمانده در پستان ، قفسه صدری ، یا زیر پوست بعد ازجراحی بكاررود. در بعضی موارد، غدد لمفاوی فوق ترقوه ( غدد لمفاوی بالای استخوان ترقوه) و غدد لمفاوی پستانی داخلی ( غدد لمفاوی زیر پستان در داخل قفسه صدری ) نیز پرتودرمانی شوند. هر گاه نیاز به اشعه درمانی بعد از جراحی باشد معمولا حداقل یك ماه بعداز جراحی هنگامی كه ترمیم كامل شود به كار می رود .
روش درمان مرسوم برای خانمهای با كانسر پستان میباشد . اشعه از یك كانون خارج از بدن روی منطقه مورد نظر متمركز میشود.این عمل شبیه به یك عكس ساده با اشعه ایكس ولی در یك زمان با دوز بالاترو طولانی تر انجام می پذیرد . قبل از شروع پرتودرمانی تیم مسئول به دقت محل، زاویه اشعه و مقدار دوز لازم پرتو را مشخص میكنند . آنها با مقداری جوهرمحدوده محلهایی كه باید اشعه داده شود را علامت گذاری میكنند. بیماران معمو لا 5پنج بار درهفته به طورسرپایی درطول شش هفته درمان میشوند،هر درمان كمتراز چند دقیقه طول می كشد.خود درمان دردناك نمی باشد، ولی گاها بعد از چند جلسه درمان محل پرتودرمانی دچار سوختگی میگردد. مواد ضد عرق با اثر پرتودرمانی دخالت كرده و نباید تا تكمیل درمان استفاده شوند.
عارضه اصلی پرتودرمانی خارجی تورم و سوختگی شبیه به آفتاب سوختگی در محل اشعه درمانی و ضعف و احساس سنگینی در محل اشعه درمانی است .باید بهداشت این منطقه را بادقت رعایت کرد،وتاحد امکان از دست کشیدن ویا ماساژدادن شدید منطقه رادیوتراپی شده اجتناب کرد. پوست این منطقه بخصوص از هفته سوم به بعد از پرتودرمانی شدیدا حساس شده و امکان کنده شدن دارد. نباید منطقه تحت اشعه درمانی در معرض پرتو مستقیم خورشید قرار گیرد زیرا می تواند علایم سوختگی را تشدید کند. این تغییرات در پوست و بافت پستان در عرض 6-12ماه از بین میروند . در بعضی از خانمها ، بعد از اشعه درمانی پستان كوچكتر وسفتر میشود.
اشعه درمانی به غدد لمفاوی زیر بغل ممكن است ایجاد " لمفادم " كند.( در مبحث " چه اتفاقی بعد از درمان كانسر پستان می افتد " شرح داده خواهد شد ).پرتودرمانی را معمولا در ضمن بارداری بدلیل عوارض خطرناك برای جنین به كار نمی برند.
"این نکته را باید تاکید کرد که بیمارانی که تحت این روش اشعه درمانی قرار میگیرند، هیچگونه خطر پرتودهی برای اطرافیان در دوران درمان ندارند . لذا جداکردن این بیماران از دیگران هیچ ضرورتی ندارد".
براكی تراپی كه به آ ن اشعه درمانی درونی هم می گویند. یك روش درمانی دیگر اجرای اشعه درمانی می باشد . به جای اینكه اشعه را از خارج از بدن به بدن بتابانند ، ماده رادیواكتیو را مستقیما در بافت پستان نزدیك بافت كانسری می كارند .این روش هنوز تجربی میباشد و در مبحث " مباحت جدیدو اخبار در درمان تحقیقاتی كانسر پستان" شرح داده می شود. در حال حاضر این روش درمانی به طور معمول به کار نمی رود.