شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین - پرتال اطلاع رساني

روش های پيشگيری از مسموميت غذايی

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]آدرس وب سایت : www.pezeshkonline.ir

بعضی از باكتريها ،ويروسها و انگلها از طریق غذا به انسان منتقل شده و باعث بروز مسموميتهای غذايي ميشوند، در صورتي كه مواد مغذي كافي،رطوبت و دماي مناسب فراهم باشد،ميكروارگانيزم هاي موجود در غذا تكثير يافته يا سم توليد مي كنند و باعث بروز مسموميت ميشوند.

شایعترین این نوع مسمومیت ها، مسموميت غذايي باكتريايي(گاستروانتريت حاد) است که علائم آن دل درد و اسهال و گاهی تب و استفراغ است که 1 تا 48 ساعت بعد از خوردن غذاي آلوده شروع ميشود ، این مسمومیت در اثرخوردن غذا،آب يا شير آلوده بروز میکند.

روشهاي نامناسب تهيه ومصرف غذا ،به آلوده سازي ،بقا و رشد باكتريهاي مسمومیت زا كمك ميكنند.از جمله موارد خطا در تهيه و توزيع غذا عبارتند از:

-تهيه غذاي زيادتر از مقدار مورد نياز

-نگهداري غذا در دماي اتاق

-سرد نمودن نامناسب و آهسته غذا

پيشگيري از مسموميت غذايي
-عدم پخت كامل وكافي غذا و دوباره گرم كردن ناكافي آن

-دماي نامناسب فريزر و يخچال.

-انتقال آلودگي از غذاي خام به پخته

-انتقال آلودگي از محیط آشپزخانه به غذا

راههاي جلوگيري از مسموميت غذايي :

1- تميز نگه داشتن محيط آشپزخانه :

-كف آشپزخانه بايد همواره تميز و خشك نگه داشته شود.سطح مرطوب باعث تحريك رشد قارچ، كپك و باكتريهاي عفونت زا ميگردد.

- كليه زباله ها بايد در محيطي دور از محل نگهداري و آماده سازي غذا و در كيسه هاي زباله گذاشته شوند.

-براي تميز و ضدعفوني نمودن محيط آشپزخانه بايد در نظر گرفت كه اگر مورد آلودگي محلول در آب باشد مثل نمك و شكر،با شست و شو از بين ميرود.در صورت غير محلول بودن آن اگر ماده آلي باشد مثل ماده پروتئيني يا چربي با محلول قليايي پاك ميشود و اگر غير آلي باشد مثل مواد معدني كه به شكل رسوب كف آشپزخانه درمي آيد با محلولهاي اسيدي شست و شو ميگردد.

2-رعايت نكات مناسب درنگهداري مواد غذايي :

-همیشه باید به تاریخ تولید و انقضای مواد خریداری شده و مشخصات بهداشتی آن دقت کرد .

-مواد غذايي خشك و كنسروها بايد در جاي خشك كه داراي تهويه مناسب است نگهداري شود.

-مواد غذايي منجمد بايد در دماي زيرC 18- (F4/0-) نگهداري شوند.در صورت خارج شدن از انجماد ،از دوباره منجمد كردن بايد خودداري شود.

-دماي فريزر بايد -18 تا-22Cباشد .دماي يخچال 0تا5 درجه سانتيگراد بايد باشد.

- غذاي پخته نبايد در دماي اتاق نگهداري شود-دماي مطلوب براي رشد باكتريهاي بیماریزا 37C است.

- بطور كلي غذاي پخته شده يا بايد در دماي بالا( بيشتر از 60 درجه سانتيگراد) و يا در دماي پايين (كمتر ازC 10 ) قرار داده شود.اين نكته به خصوص در مورد غذايي كه قرار است بيشتراز 5-4 ساعت بماند بايد مورد توجه قرار گيرد.

-غذاي نوزادان ترجيحا به هيچ وجه نبايد نگه داشته شود و بلافاصله بايد مصرف گردد.

-غذاي پخته شده در حجم زياد اگر در يخچال گذاشته شود مركز آن نميتواند سريعا سرد شود و وقتي دماي قسمت مركزي غذا به مدت زياد بيشتر از C 10 بماند ميكروبها فرصت رشد و تكثير مي يابند و با توليد سم بيماري زا ميگردند.
- مواد غذايي خام و پخته، بايد جدا نگهداري شوند.

مواد غذایی خام را در طبقه زیرین یخچال و مواد پخته را در طبقه بالا نگهداری کنید تا آلودگی مواد خام به پخته سرایت نکند. .

3- به كارگيري روشهاي مناسب آماده سازی و پخت غذا :

- مثالهايي از غذاهايي كه احتمال عفونت زايي با آنها زياد است عبارتند از:گوشت و مرغ پخته،غذاهاي پخته حاوي گوشت و مرغ مثل سوپ و شامي،شير و تخم مرغ و غذاهايي نيم پخته حاوي اين دو،ماهي و برنج پخته.

-گوشت،ماهي و مرغ فريز شده ،قبل از پخت بايد كاملا از انجماد خارج گردند.

-همیشه از تخته های جداگانه برای آماده سازی گوشت و سایر مواد خام مثل سبزیجات استفاده کنید. تخته ای که برای خرد کردن گوشت مورد استفاده قرار میگیرد باید به طور کامل شست و شو و ضد عفونی شود.

- بعد از دست زدن به گوشت و تخم مرغ خام دستهای خود را بشویید.

-براي شستن سبزي بعد از پاك كردن و شست و شوي ابتدايي، آن را در 5 ليتر آب بريزيد و نصف قاشق چايخوري (5 قطره) مايع ظرفشويي به آن اضافه كنيد و هم بزنيد. بعد از 5 دقيقه سبزي را از روي آب جدا كنيد و با آب سالم بشوئيد. بعد براي ضد عفوني كردن آن نصف قاشق چايخوري پودر پركلرين در 5 ليتر آب بريزيد و سبزي را 5 دقيقه در آن بگذاريد و دوباره با آب سالم بشوئيد.

- پخت غذا بايد كامل وكافي صورت پذيرد به خصوص در مورد گوشت،مرغ و شير غير پاستوريزه كه اغلب، آلوده به میکروبهای بیماریزا هستند.اگر همه قسمتهاي غذا در طي پخت حداقل به دماي 70C برسد میکروبهای بیماریزا از بين ميروند.

-سرد نمودن غذا بايد به طور مناسب صورت گيرد.غذا بايد تادماي زير 5C در كمتر از 90دقيقه سرد شود.

- غذا نبايد زيادتر از مقدار مورد نياز تهيه گردد.

- براي دوباره گرم كردن غذا حداقل دماي آن به خصوص قسمت وسط، بايد به 70C دست كم به مدت 2 دقيقه برسد.

-هرگز باقیمانده غذایی را که دریخچال گذاشته اید،بیشتر از یک بار گرم نکنید،اگر غذای دوباره گرم شده اضافه آمد آنرا دور بریزید.

-آبي كه براي تهيه و آماده سازي مواد غذايي و تهيه يخ استفاده ميگرددبايد به همان اندازه آب آشاميدني سالم و مطمئن باشد.اگر نميتوان به آب مطمئن بود،بايد آن را جوشاند.جوشاندن ، بهترين راه براي از بين بردن باكتري هاست. آب پس از جوشيدن، بايد به مدت1 دقيقه به شدت قل بخورد و سپس در دماي اتاق سرد شود.

-اگر شير پاستوريزه نبود، مقداري آب به آن اضافه كنيد و يك دقيقه بجوشانيد و بعد مصرف كنيد.

-پنير تازه را حداقل 2 ماه در آب نمك نگهداري كنيد و بعد آن را مصرف كنيد.

- قبل از مصرف هر نوع كشك، كمي آب به آن اضافه كنيد و حداقل 10-5 دقيقه در حال بهم زدن بجوشانيد


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

بلفاروپلاستی پلک شرقی (کانتوپلاستی) یا جراحی چشم آسیای شرقی

دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]

تأثیر مزوتراپی زیر چشم

دکتر هما فاتحی [ پوست و مو ]

علت ابتلا به آلبینیسم یا زالی

دکتر هما فاتحی [ پوست و مو ]

کیست آراکنوئید چیست؟آیا کیست آراکنوئید مغز خطرناک است؟

دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]

زمان جراحی باز جهت درمان تنگی کانال نخاعی

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

با افتادگی پوستمان بعد از کاهش وزن چه کنیم ؟

دکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]

وقتی چشم ها سرما می خورند

دکتر سیروس بخت آور [ متخصص چشم پزشکی ]

لکه های ناشی از گذشت سن

دکتر محمد شیزرپور [ متخصص پوست و مو ]

بعد از تزریق ژل چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

پوستی مرطوب و سالم با هیدرودرمی

دکتر پرستو خسروانی [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

عوامل تاثیر گذار بر مدت زمان ماندگاری بوتاکس

دکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]

تزریق چربی به صورت و بدن چند سال دوام دارد؟

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

جوانسازی پشت دست و انگشتان با تزریق چربی

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

تزریق چربی به صورت و بدن چه عوارضی دارد؟

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

رفع گودی و تیرگی زیر چشم با تزریق چربی

کلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]

گونه گذاری با تزریق چربی؛ نحوه انجام، عوارض، مراقبتها و هزینه

دکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]

لیزر موهای زائد صورت و بدن برای خانم ها و آقایان

دکتر آناهیتا شاهین گوهر [ متخصص پوست و مو ]

لیزر فرکشنال co2 چیست و چه کاربردهایی دارد

دکتر آناهیتا شاهین گوهر [ متخصص پوست و مو ]

لیزر درمانی برای جوانسازی و رفع مشکلات پوست

دکتر آناهیتا شاهین گوهر [ متخصص پوست و مو ]

دلایل، پیشگیری و راههای درمان ریزش ابروها و مژه ها

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

بیماری زرد زخم چیست، علائم و راههای درمان

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

تزریق چربی به کدام نواحی صورت و بدن امکان پذیر است؟

دکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]

پرطرفدارترین مدل ها برای تزریق ژل لب کدامند؟

دکتر هما فاتحی [ پوست و مو ]

بلفاروپلاستی پلک شرقی (کانتوپلاستی) یا جراحی چشم آسیای شرقی

دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]

جوانسازی دست ها و انگشتان با تزریق چربی

کلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]

نانوفت چیست؛ اطلاعات کامل درمورد تزریق چربی به روش نانوفت

کلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]

تزریق چربی به صورت و گردن بهترین روش جوانسازی

کلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]

اصلاح گودی شقیقه ها با تزریق چربی

کلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]

توضیحات کامل در مورد تزریق چربی؛ عوارض،مزایا و هزینه

کلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]

چه تغییراتی در شیوه زندگی وجود دارد که می تواند سلامت جنسی را بهبود بخشد؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

لیفت ابرو و شقیقه با تزریق بوتاکس

کلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]

لیفت ابرو و شقیقه با تزریق بوتاکس

دکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر بهرام اشراقی - فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم
دکتر بهرام اشراقی

فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم


www.dreshraghi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت