کم شنوایی فقط بیماری دوران سالمندی نیست و ممکن است در هر محدوده سنی حتی دوران نوزادی و کودکی اتفاق بیفتد. تحقیقات نشان داده اند چنانچه کم شنوایی درمان نشود، تأثیرات منفی بر روی روابط اجتماعی، روحی و شناختی فرد دارد. سمعک (Hearing Aid) به دستگاهی گفته می شود که کارایی آن، بهبود شنوایی در افراد کم شنوا است. سمعک دستگاه الکترونیک کوچکی است که با تقویت امواج صدا باعث می شود فرد کم شنوا، آن را حس کند. این دستگاه عمدتاً از سه قسمت اصلی میکروفون، تقویت کننده و رسیور ساخته شده است. سمعک ها انواع بسیار مختلفی داشته و هر کدام از آنها ویژگی های منحصر به فردی دارند. انواع مختلفی از سمعک ها بسته به شرایط هر شخصی و میزان کم شنوایی وی انتخاب می شوند.
چندین گزینه مختلف برای درمان وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. ضروری است که با پزشک خود در مورد اینکه کدام راه حل برای شما بهتر عمل می کند، مشورت کنید. برخی از راه حل هایی که ممکن است برای درمان کاهش شنوایی مؤثر باشند، عبارتند از:
کم شنوایی همه سنین، جنسیت ها، نژادها و قومیت ها را تحت تأثیر قرار می دهد. کم شنوایی در افراد مسن شایع است و از هر 3 نفر 1 نفر بالای 65 سال و نیمی از افراد بالای 75 سال به آن مبتلا می شوند. کم شنوایی مرتبط با افزایش سن به نام پرزبایکوزیس نامیده می شود. کم شنوایی نوزادان و کودکان را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. تخمین زده می شود که از هر 1000 نوزاد، 2 الی 5 نوزاد با نوعی کم شنوایی متولد می شوند. کم شنوایی در کودکان یکی از شایع ترین نقص های مادرزادی است.
بیشتر بخوانید : متخصص گوش و حلق و بینی چه بیماری هایی را درمان می کند؟
انتخاب سمعک فرآیندی است که نیاز به زمان و صبر دارد. شنوایی شناس می تواند با ارزیابی نیازهای خاص شما، نصب سبک های مختلف آن و آزمایش عملکرد آنها قبل از تصمیم گیری نهایی در مورد نوع خرید، به شما در انتخاب بهترین مدل از این دستگاه کمک کند. قبل از انتخاب سمعک، شنوایی شناس باید شنوایی شما را آزمایش کند. این آزمایش ها میزان شنیدن شما را مشخص می کند و به آنها کمک می کند تا میزان عارضه در هر گوش را شناسایی کنند. نتایج ادیوگرام برای هر دو گوش باید مشابه باشد، بنابراین منطقی است که هر دو به طور همزمان آزمایش شوند. با این حال در برخی موارد، فرد ممکن است به استفاده از سمعک فقط در یک گوش نیاز داشته باشد. جدیدترین فناوری این دستگاه شنوایی شامل اتصال بی سیم، پخش صدا و برنامه های سفارشی شده است که می توانید از برنامه تلفن هوشمند برای تسهیل تنظیم دقیق با تغییر نیازهایتان در طول زمان به آنها دسترسی داشته باشید. چنین دستگاه هایی مدیریت و کنترل دستگاه های شما را با ویژگی هایی مانند کنترل صدا از راه دور، حدف فیدبک، میکروفون های جهت دار، سیستم های کاهش نویز و سازگاری بلوتوث آسانتر می کنند.
به طور معمول، مرز شنوایی در یک فرد عادی به اندازه 25 دسی بل می باشد. در این صورت او می تواند صدای زمزمه را بشنود. اگر این میزان از شنیدن برای شما مشکل است، بایستی به متخصص مربوطه مراجعه نمایید و به احتمال زیاد برای شما سمعک تجویز خواهد شد. در این هنگام، فردی که دچار کم شنوایی است، مشکلاتی را برای شنیدن صدای افراد دیگر و محیط دارد و اصولاً از دیگران تقاضا می کند تا بلند تر صحبت کنند و یا صدای تلویزیون را زیاد می کنند. لازم به ذکر است که در طی مراجعه به پزشک متخصص، تنها به دلیل کم شنوا بودن شما سمعک تجویز نمی شود. پیش از آن که نتیجه گیری نهایی در این مورد صورت بگیرد، پزشک با انجام تست های مربوطه و بررسی صداهایی که فرد می تواند بشنود و صداهایی که نمی تواند بشنود، به قطعیت لازم می رسد. در این صورت پزشک تصمیم می گیرد که مراجعه کننده نیازی به تجویز سمعک دارد یا خیر.
در ادامه مواردی را ذکر کرده ایم که در صورت بروز در افراد، مراجعه به پزشک و احتمالاً استفاده از سمعک، الزامی است. از جمله این موارد به شرح زیر است :
همچنین بخوانید : انواع بیماری های گوش و حلق و بینی