مردان مانند زنان دارای مقدار کمی بافت پستان می باشند که دارای چند مجرا است که توسط بافـت پستـان احاطه شده است. تصور غالب بر این است که مردان به سرطان سینه مبتلا نمی شوند. اگرچه سرطان سینه در زنان بسیار شایع تر است؛ اما مردان نیز ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند. سرطان سینه در مردان بیماری بسیار نادری است. این امر مربوط به کمتر بودن بافت پستانی و ترشح میزان کمتری از هورمون هایی همچون استروژن که سرطان سینه را تحت تأثیر قرار می دهد در مردان می باشد.
این بیماری بیشتر مردان بالاتر از 65 سال را درگیر می کند و در میان مردان جوان بسیار نـادر است. اگر در صورت شروع هرگونه ضایعه غیر طبیعی، آن ضایعه به موقع تشخیص داده شده و درمان شود، از پیشرفت آن ضایعه به سمت سرطان پیشگیری می شود. درمان سرطان سینه در مردان به پیشرفت و علت آن وابسته است.
ابتلا به سرطان سینه در مردان ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. قرار گرفتن در معرض پرتو ها، بالا بودن سطح استروژن خون، سندرم Klinefelter، سیروز کبدی و وراثت می توانند عواملی هستند که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند. با این حال هنوز دلیل علمی مشخصی به عنوان علت این سرطان کشف نشده است. پزشکان معتقدند تکثیر غیر طبیعی بعضی از سلول های سینه علت سرطان سینه در مردان است. پس از تکثیر این بیماری و تجمع آنها در سینه، تومور به وجود می آید. با اینکه سرطان سینه در مردان مسن بیشتر از مردان جوان رخ می دهد نمی توان گفت این بیماری مختص سن خاصی است. بی احتیاطی و قرار گرفتن در معرض عوامل خطر این سرطان، می تواند مردان در تمامی سنین را در معرض خطر ابتلا قرار بدهد.
همچنین بخوانید: روشهای تشخیص سرطان سینه در مردان
شایع ترین علائم سرطان سینه در مردان، برآمدگی و برجستگی بدون درد و سفتی است که در زیر نوک سینه به وجود می آید. اندازه سرطان سینه در مردان در تشخیص اولیه معمولاً 5/2سانتیمتر قطر دارد. تشکیل سرطان در زیر نوک سینه ممکن است رنگ نوک سینه را تغییر داده و به رنگ جدیدی در بیاورد. علاوه بر این از نشانه های دیگر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مواردی وجود دارند که به عنوان عوامل خطر سرطان سینه یاد می شوند و موجب تشدید ریسک ابتلا به این سرطان می شوند. در ادامه به بررسی تعدادی از آنها می پردازیم.
قرار گرفتن در معرض اشعه های یونیزه از عواملی است که احتمال بروز سرطان سینه در مردان را افزایش می دهد. مردانی که قبلاً برای درمان بدخیمی در ناحیه قفسه سینه تحت درمان با شیوه پرتو درمانی قرار گرفته اند، به عنوان مثال مردانی که برای درمان لنفوم هوچکین که نوعی سرطان خون محسوب می شود، احتمال بروز سرطان سینه در آنها بیشتر از دیگر مردان است.
در حالت عادی مردان در مقایسه با زنان مقدار بسیار کمتری استروژن تولید می کنند؛ اما در بعضی شرایط خاص و بیماری ها ممکن است سطح استروژن در مردان افزایش غیر عادی داشته باشد. رشد و بزرگ شدن غیر عادی سینه های مردان که اصطلاحاً به آن ژنیکوماستی (gynecomastia) می گویند در نتیجه افزایش همین سطح استروژن به وجود می آید. غالباً سرطان سینه در مردان دارای گیرنده استروژن مثبت هستند یعنی پروتئینی که بر روی سطح سلول های سرطانی وجود دارد می تواند استروژن را دریافت کرده و آن را از طریق دیواره سلول به داخل سلول بفرستد. دو بیماری نیز وجود دارد که می تواند باعث افزایش سطح استروژن و میزان تولید آن در خون شود. یکی سندرم Klinefleter و دیگری بیماری سیروز کبدی است.
سندرم کالین فلتر در مردانی رخ می دهد که با یک نسخه اضافه از کروموزوم X متولد می شوند. در نتیجه به جای XY به صورت XXY هستند. مردان مبتلا به این سندروم بیضه هایی کوچک تر از اندازه طبیعی دارند و میزان ترشح تستوسترون در آن کاهش یافته و استروژن بیشتری در بدن آنها تولید می شود.
بیماری سیروز کبدی ممکن است در نتیجه مصرف بیش از حد الکل، هپاتیت مزمن ویروسی یا شرایط ژنتیکی به وجود آید که این بیماری منجر به افزایش تجمع مواد سمی در کبد می شود. بروز سیروز کبدی منجر به تغییر میزان پیوند های پروتئینی و آزاد هورمون های زنان و مردانه در خون می شود و باعث افزایش سطح استروژن در جریان خون مردان می شود. در نتیجه مصرف زیاد الکل احتمال بروز سیروز کبدی را در مردان افزایش داده و فرد استروژن بیشتری تولید می کند که موجب می شود فرد در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار گیرد.
اگر پدر، برادر یا سایر بستگان مذکر یا حتی مونث فرد به انواع سرطان سینه مبتلا شده باشند احتمال ابتلا افزایش می یابد. اختلالات ژنتیکی در ژن های BRCA۱ و BRCA۲ از عوامل نادر، اما مؤثر در ابتلا به سرطان سینه می باشد. ژن BRCA2 ژنی است که بر روی کروموزوم 13 قرار دارد و وظیفه آن سرکوب کردن رشد بیش از حد سلول های غیر عادی می باشد.
انواع سرطان پستان در مردان به شرح زیر است:
پزشک از تست های تشخیصی مختلفی برای تشخیص سرطان سینه و بررسی گسترش آن به خارج از سینه استفاده می کند. تست های تشخیصی برای جمع آوری اطلاعات بیشتر در مورد سرطان به منظور تصمیم گیری در مورد روند درمان نیز استفاده می شود. اگر علائم احتمالی سرطان سینه را داشته باشیم، ممکن است پزشک ترکیبی از آزمایش های تشخیصی زیر را توصیه کند:
اگر تشخیص سرطان سینه برای ما مطرح شود، ممکن است پزشک انجام بررسی های دیگری را نیز توصیه کند، از جمله:
برای تعیین گزینه های درمانی، پزشک مرحله سرطان، سلامت کلی فرد و ترجیحات بیمار را درنظر می گیرد. درمان سرطان پستان در مردان اغلب شامل جراحی است و همچنین سایر درمان ها را نیز شامل شود.
هدف از جراحی برداشتن تومور و بافت اطراف پستان است. این مراحل شامل موارد زیراست:
درپرتودرمانی ازپرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. در سرطان پستان مردان ، ممکن است از پرتودرمانی پس از جراحی برای ازبین بردن سلول های سرطانی باقی مانده در پستان ، عضلات قفسه سینه یا زیر بغل استفاده شود. درطول پرتودرمانی، تابش از یک ماشین بزرگ حاصل می شودکه در اطراف بدن حرکت می کند و پرتوهای انرژی را به نقاط مشخصی درقفسه سینه هدایت می کند.
اکثر مردان مبتلا به سرطان پستان تومورهایی دارندکه حساس به رشد هورمون ها هستند. اگرسرطان به هورمون حساس باشد، پزشک هورمون درمانی را توصیه خواهد کرد. هورمون درمانی برای سرطان پستان در مردان اغلب شامل داروی تاموکسیفن است. سایر داروهای هورمون درمانی که درزنان مبتلابه سرطان پستان استفاده می شود اثبات نشده است که برای مردان مؤثر است.
در شیمی درمانی از داروهایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. این داروها ازطریق وریدی دربازو (به صورت داخل وریدی)، به صورت قرص یا باهر دو روش تجویز می شوند. ممکن است پزشک شیمی درمانی را برای از بین بردن سلول های سرطانی درخارج از بافت پستان گسترش یافته باشد، توصیه کند. شیمی درمانی برای مردان مبتلا به سرطان پستان پیشرفته نیز گزینه مناسبی است.
برای آشنایی با نحوه انجام سونوگرافی واژینال روی لینک کلیک کنید و برای سونوگرافی واژینال در اصفهان نیز با شماره های درج شده در همین صفحه تماس بگیرید.