لیپوم به توده های چربی زیر پوست گفته می شود که به دلیل رشد بیش از حد سلولهای چربی ایجاد می شود. پزشکان، لیپوم را جزء تومورهای خوش خیم می دانند، به این معنی که آنها رشد غیر سرطانی دارند. لیپوم یا غده های چربی زیر پوست می توانند در هر نقطه از بدن که حاوی سلولهای چربی هستند، ظاهر شوند؛ اما اغلب روی شانه ها، سینه، تنه، گردن، ران ها و زیر بغل دیده می شوند. در موارد با شیوع کمتر، ممکن است در اندام های داخلی، استخوان ها یا عضلات و یا به صورت توده چربی در ناحیه تناسلی نیز ایجاد شوند. این توده های چربی زیر پوست، نرم بوده و هنگامی که افراد روی آن فشار می آورند ممکن است کمی در زیر پوست حرکت کنند. به طور معمول این عارضه هیچ مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی کند. با این حال اگر این توده شما را آزار می دهد، می توانید به یک پزشک مراجعه کنید و بر اساس نوع آن و فاکتور های مرتبط با آن درمان مناسبی را به شما پیشنهاد دهد.
علت اصلی تشکیل لیپوم به طور قطعی مشخص نیست؛ اما برخی افراد ژن های معیوبی را از والدین خود به ارث می برند که می توانند در بروز لیپوم دخیل باشند. در برخی موارد، آسیب و جراحت در یک ناحیه می تواند از دلایل تشکیل لیپوم باشد. از جمله عوامل مؤثر در تشکیل لیپوم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
علائم لیپوم شامل توده ای است که:
چربی خون بالا و چاقی از عوامل خطر ابتلا به لیپوم هستند. ابتلای به لیپوم نسبتاً معمول است. کارشناسان تخمین می زنند که حدود 1 درصد افراد دارای این غده های چربی زیر پوستی هستند. افرادی که دارای یک خانواده خویشاوند مبتلا به یک یا چند لیپوم هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. لیپوم همچنین در افراد بین 40 تا 60 سال نیز بیشتر اتفاق می افتد؛ اما در هر سنی ممکن است ایجاد شوند. حتی می توانند از بدو تولد وجود داشته باشند. لیپوماها بر روی هر جنسیتی از افراد تأثیر می گذارند، اما در زنان شیوع کمی بیشتر دارد. سایر عوامل خطر برای ایجاد لیپوما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
پزشکان معمولاً می توانند لیپوما را با یک معاینه بدنی ساده تشخیص دهند. این کار ممکن است با بررسی و لمس توده شروع شود. اگر این غده های چربی زیر پوستی بزرگ یا دردناک باشد، پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای بررسی سرطانی بودن آن انجام دهد. پزشکان ممکن است از تست های زیر برای تشخیص آنها استفاده کنند:
اگر ساکن اصفهان هستید؛ علاوه بر درمان مشکلات پوست و مو ، برای رفع انواع لک پوست ، بوتاکس تعریق ، جوانسازی پوست ، تزریق چربی ، لیزر موی زائد و بسیاری دیگر از اقدامات مربوط به پوست و زیبایی، نیز می توانید به کلینیک پوست دکتر هما فاتحی مراجعه نمایید. جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32245018 - 031 تماس حاصل فرمایید.
لیپوما معمولاً نیاز به درمان ندارد؛ اما اگر برای شما آزاردهنده است، می توانید برای درمان به پزشک مراجعه کنید. با این حال، برای اطمینان از عدم رشد و تغییر این توده، باید به صورت دوره ای معاینه شوید و اگر این توده در حال رشد یا آزار دهنده بود، احتمالاً پزشک، برداشتن این توده را پیشنهاد خواهد کرد.
گاهی اوقات برای کوچک کردن توده ها از روش تزریق استروئید استفاده می شود؛ اما این روش، باعث از بین رفتن کامل آن نمی شود.
در لیزر درمانی، میله باریکی به نام کانولا وارد غده چربی شده و پس از تخریب توده های زیر جلدی بدن، آنها را از بدن خارج می کند. همچنین می توان لیزر پرتوان را در جراحی غده چربی با تیغ جایگزین کرد. بدین ترتیب برشی بسیار ظریف که به سرعت بهبود می یابد ایجاد می شود. سپس لیپوم خارج می شود. در اکثر موارد نیازی به زدن بخیه بعد از جراحی لیپوم با لیزر نمی باشد.
لیپوم توده های خوش خیم سلولهای چربی هستند. با این حال، متخصصان در مورد اینکه لیپوما ها احتمال سرطانی شدن دارند یا نه اختلاف نظر دارند. توده سرطانی سلولهای چربی به عنوان لیپوسارکوما شناخته می شود.
هزینه برداشتن این عارضه به عوامل زیر بستگی دارد:
کربوکسی تراپی عمل تزریق گاز دی اکسید کربن به زیر پوست است. این گاز کاملا بی ضرر می باشد. دی اکسید کربن گازی است که بدن به طور طبیعی در بدن وجود دارد و میزان تزریق این گاز به وسیله دستگاه سنجیده می شود. این روش با کاربردهای فراوانی مانند رفع تیرگی دور چشم و جلوگیری از ریزش مو، توسط دکتر هما فاتحی در اصفهان انجام میشود.