پوست، عضوی بسیار حساس و ظریف است و با گذشت زمان، آسیب هایی که بر آن وارد شده جای می گذارند. بخیه ها برای تسهیل بهبودی ضروری می باشند، به خصوص اگر پوست به تنهایی بهبود نیابد. با این حال، آن ها ممکن است روند بهبود طبیعی پوست ما را مختل کرده و جای زخم باقی بگذارند. بسیاری از افراد به دلایل زیبایی مایل به برداشتن جای بخیه هستند.
خوشبختانه چندین روش درمانی پیشرفته وجود دارد که می تواند در از بین بردن جای بخیه کمک کند. از بین بردن جای بخیه با استفاده از درمان های پیشرفته پوستی که به ترمیم پوست بی عیب و نقص و بدون زخم کمک می کند، عملی است. استفاده از تکنولوژی های جدید می توان برای درمان جای زخم و بخیه اقدام کرد که لیزر یکی از آنها است. در این روش، سلول های با رنگی ناهمگون با رنگ پوست ما از بین می روند و سلول های جدید پوستی، جای آنها را می گیرند. بسته به نوع عارضه و مشکلات پوستی ، انواع مختلفی از لیزر صورت می گیرد که تشخیص نوع آن به عهده پزشک است.
تشکیل بافت جدید در جای زخم، سوختگی، یا آسیب دیدگی های دیگر یک فرآیند کاملاً طبیعی در بدن ما است. همچنین در اطراف محل بخیه های جراحی نیز ممکن است بافت اضافه ای تشکیل شود. میزان تشکیل بافت جدید در جای زخم و ظاهر آن به عوامل مختلفی بستگی دارد:
همچنین بخوانید: کاربرد لیزر فرکشنال CO2
استفاده از این لیزر برای رفع جای زخم های کم عمقی مانند بخیه های کم عمق مناسب می باشد. این لیزر به نسبت مقایسه ای قدرت کمتری در مقابل با لیزر فرکشنال co2 دارد. مزیت بالای این لیزر آن است که در این لیزر، ما به بیحسی کمتری احتیاج داریم. زمان ریکاوری بیماران نیز بسیار سریع تر از لیزر co2 است و حدوداً دو هفته می باشد.
این لیزر یکی از قوی ترین لیزرهای شناخته شده است که توانایی نفوذ به عمق پوست را دارد. همچنین یکی از قوی ترین لیزرها برای رفع جای سوختگی، زخم و بخیه است. استفاده از این لیزر ممکن است مرحله ریکاوری بیمار را کمی طولانی تر کند. به صورت معمول ریکاوری بعد استفاده از این لیزر ۲ هفته می باشد.
یکی از کاربردهای اصلی و منحصر به فرد لیزر PDL درمان جای زخم های قدیمی است. دستگاه لیزر IPL به معنی نور پالسی شدید است که درواقع یک دستگاه لیزر به حساب نمی آید؛ اما کاربردی مشابه با آن دارد. این دستگاه نسبت به بسیاری از دستگاه های لیزر دیگر، بهتر کار می کند. اساس کار این روش درست مانند لیزر است، یعنی پرتوهای نوری به صورت متمرکز در یک ناحیه کوچک تابیده می شود. تفاوت آن با لیزر در این است که تنها در یک طول موج مشخص، پرتوهای نوری تولید نمی شود، بلکه در یک بازه گسترده، نور شدید و پرانرژی تولید و به سطح پوست تابیده می شود. با تأثیر بر رگ های خونی زیر پوست و تحریک بافت های عمیق پوست به کلاژن سازی، بافت اسکار یا جای زخم را از بین ببرد.
برای درمان جای زخم توسط لیزر، باید ابتدا پزشک متخصص مشکل شما را بررسی و وضعیت اسکار پوستی را با یک قلم خاص علامت گذاری کند. براساس تشخیص پزشک، نور لیزری که برای اسکار پوستی شما مناسب و بهتر است، انتخاب می شود. پزشکان در برخی از موارد برای این که احساس دردی نداشته باشید از پماد بی حسی یا آمپول بی حس کننده استفاده می کنند. چنانچه جای زخم در ناحیه صورت فرد باشد، برای وارد نشدن آسیب اشعه لیزر به بینایی فرد از عینک بر روی چشم ها استفاده می کنند.
از دستگاه کولینگ برای کاستن درد در ناحیه لیزر استفاده می شود تا محل موردنظر را خنک کند. بعد از اتمام استفاده از لیزر، ناحیه موردنظر باید از طریق مواد ضدعفونی کننده پاک شود و از قرارگرفتن پماد بر روی نواحی تخت درمان باید پانسمان انجام شود. درصورتی که برای ناحیه موردنظر نیاز به پماد ترمیمی داشته باشید، پزشک شما اقدام به تجویز آن می کند. مراقبت های بعد از لیزر می تواند تأثیر بسیار زیادی در روند درمان شما داشته باشد.
پزشکان متخصص پوست، برای بازدهی مطلوب درمان با لیزر، توصیه هایی دارند که لازم است، قبل از شروع پروسه درمان، انجام دهید. در ادامه به برخی از این توصیه ها اشاره می کنیم:
بسته به نوع و شدت جراحت یا عارضه پوستی، پزشک می تواند تعداد این جلسات را تعیین کند.
عوارض جانبی که استفاده از لیزر برای درمان جای زخم و بخیه ممکن است ایجاد کند شامل این موارد است :
این عوارض بعد از چند روز برطرف می گردند و اگر ادامه داشته باشد ممکن است سبب بروز عفونت گردد، که نیاز است به پزشک مراجعه شود.
در مورد هزینه لیزر اسکار نمی توان نظر قطعی داد؛ چراکه عوامل بسیار زیادی در تعیین هزینه لیزر اسکار دخیل هستند. از شدت و گستردگی جای زخم تا نوع لیزر مورد استفاده و نیز دستمزد پزشک، همگی عواملی هستند که در تعیین هزینه لیزر اسکار، تأثیر گذارند.
همچنین بخوانید: ویژگی بهترین کلینیک لیزر موهای زائد