آبله مرغان نوعی بیماری بسیار واگیردار و خفیف و از معروف ترین بیماری های شایع کودکان است که در اثر عفونت اولیه «ویروس واریسلا زوستر» ایجاد می شود که برخی این بیماری را به نام ویروس آن نیز می شناسند.
آبله مرغان جزء بیماری های ایجاد شده در اثر عفونت ویروسی یا باکتریایی است که منجر به راش و تورم غدد لنفاوی می شود. احتمال شیوع آبله مرغان در کودکان بیشتر از افراد بزرگسال بوده و اغلب آنها در مقطعی از دوران رشد خود دچار این بیماری می شوند. عوارض آبله مرغان در بزرگسالان به مراتب شدیدتر از دوران کودکی است. معمولاً بثورات ۴۸ ساعت پس از عفونت ظاهر می شوند؛ اما ناقل تا پنج روز عفونی باقی می ماند. این عفونت از طریق تماس نزدیک با بیمار یا قطرات موجود در هوا منتقل می شود.
آبله مرغان یک نوع از بیماری های ویروسی است که در اثر عفونت با ویروس واریسلا زوستر (VZV) به وجود می آید.
آبله مرغان در روزهای ابتدایی از ابتلا هیچ نشانه ای از خود بروز نمی دهد. احساس خستگی، بی اشتهایی، سردرد و تب از علائم اولیه بیماری آبله مرغان در پنج تا هفت روز ابتدایی از این بیماری است؛ اما پس از اتمام دوران نهفتگی، شاهد بثورات پوستی یا تاول های کوچک و خارش دار خواهیم بود. این تاول های پرمایع بیشتر در صورت، قفسه سینه و پشت فرد بیمار ظاهر می شوند؛ اما به تدریج بخش های دیگری از بدن را نیز به خود درگیر می کنند. پوست سر، بازوها، گوش ها، شکم، اطراف چشم، زیر بازوها، پاها و حتی دهان یا گلو بخش های دیگری از بدن هستند که معمولاً آبله مرغان به خود درگیر می کند.
با وجود اینکه ابتلای مجدد به آبله مرغان نادر است؛ ولی معدود افرادی از جمله افراد مبتلا به بیماری ایدز و همچنین کسانی که سیستم ایمنی آنها توسط مصرف داروهای خاص سرکوب شده است، افرادی که به نسبت به داروی نئومایسین حساسیت دارند، ممکن است برای بار دوم نیز به این بیماری مبتلا شوند.
نحوه انتقال و سرایت این ویروس بسیار ساده است و قدرت انتقال آن تا 2 روز قبل از مشخص شدن جوش ها بر روی بدن بسیار بالا است. به طور کلی روش های انتقال این ویروس عبارتند از:
بیشتر بدانید: آشنایی با بیماری های شایع پوستی
بثورات پوستی از نشانه های مشخص آبله مرغان است که معمولاً پزشکان از طریق آنها، بیماری را تشخیص می دهند. اگر هنوز بثورات به صورت کامل ایجاد نشده و فقط خارش پوست و قرمزی پوست وجود داشته باشد، از طریق آزمایش خون بیماری تشخیص داده می شود.
آبله مرغان در کودکان و بزرگسالان درمان خاص پزشکی ندارد، ممکن است پزشک برای کاهش بدن درد و سردرد و تسکین خارش پوست آنتی بیوتیک و آنتی هیستامین تجویز کند، درمان آبله مرغان در کودکان و بزرگسالان تنها از طریق سپری شدن دوره بیماری انجام می شود.
انتخاب روش درمان بر اساس اندازه، عمق و عمر اسکار شما متفاوت است.
رتینول یکی از فرمهای ویتامین آ است. این ماده تولید کلاژن را به شدت افزایش میدهد. مالیدن کرم روی اسکارها به طور شبانه تولید کلاژن را در ناحیه آسیب دیده تحریک میکند. اگر مصرف این کرم موجب حساسیت پوست شما شد، یک روز در میان از آن استفاده کنید.
اکسفولیاک سلولهای مرده پوست را حذف کرده، فضا را برای تولید و جایگزینی سلولهای جدید فراهم میکند. با اسکراب کردن پوست بخش سطحی لک را تراشیده و حذف میکند.
دو روش اکسفولیت کردن وجود دارد:
شامل اسکراب، براش و دیگر ابزارها است. این روش مستقیماً روی پوست و در حرکت های دورانی اعمال میشود. مستقیماً روی پوست انجام شده و معمولاً هر سه روز یکبار تکرار میشود.
لوسیون هایی هستند که یک واکنش خفیف شیمیایی ایجاد میکنند که لایه سطحی پوست را بر میدارد. این مواد را طبق روش مصرف تجویز شده مستقیماً روی اسکار قرار دهید.
کرمهای سطحی رفع اسکار شامل انواع ترکیبات و عناصری هستند که گمان میرود به حذف یا کاهش تظاهر لک ها کمک میکنند.
اگر هیچ کدام از روش های درمان لک و جای آبله مرغان مؤثر واقع نشوند میتوان از پانچ کردن آنها استفاده کرد. همچنین برای رفع اسکارهایی که عمیق یا گوشتی هستند بهترین گزینه درمان است. روش انجام این درمان شامل مراحل زیر است.
فیلرهای بافت نرم را میتوان برای ایجاد شکل و بعد به اسکارهای فرورفته استفاده نمود. انواع مختلفی از فیلرها شامل هیالورونیک اسید ، چربی و ژل به صورت مستقیم به اسکار تزریق میشوند تا شکل ظاهری آنها را بهبود دهند. این درمان ها موقتی هستند و حدود ۶ ماه دوام دارند.
میکرونیدلینگ روش جدیدی است که با استفاده از یک ابزار رول مانند پوشیده شده با تعداد زیادی سوزن نازک و تیز انجام میشود. بعد از بی حس کردن پوست صورت روی آن اعمال میشود. بر اساس عمق نفوذ سوزنها ممکن است کمی خونریزی نیز ایجاد شود. برای اسکارهای شدیدتر باید این کار چندین مرتبه تکرار شود.
در این روش از یک پودر استفاده میشود که توسط ابزاری با سرعت و فشار روی پوست پرتاب میشود و لایه سطحی پوست را خراش میدهد و نوعی لایه برداری انجام میدهد. این روش سطحی تر از درم ابریژن است. میکرودرم ابریژن و درم ابریژن روش های مؤثری برای کاهش لک پوستی و جای آبله مرغان هستند.
این روش باید تحت نظر و توسط پزشک انجام شود. طی آن یک لایه ماده اسیدی مخصوص روی پوست ناحیه قرار داده میشود که لایه سطحی پوست را برمیدارد. اگر سطحی انجام شود، یک بار درمان کافی است؛ اما برای درمان انواع عمیقتر اسکار باید چندین جلسه با فاصله معین، تحت بی حسی و یا شدت بیشتری انجام شود.
نوعی پیوند پوستی است. با این تفاوت که بخشی از لایه چربی و عضله زیر پوست نیز از بخش سالم برداشته و به ناحیه مورد نظر پیوند زده میشوند. برای نواحی که اسکار آبله مرغان عمیق تر است یا حالت گوشتی دارد و به عنوان درمان تکمیلی در ادامه پانچ جای آبله مرغان استفاده میشود.
لیزر درمانی یکی از روش های تخصصی در درمان اسکار است. این درمان برای جای آبله مرغان که قدیمی باشد بسیار مؤثر است و میتواند جای آن را کمرنگ تر کند. این فرایند میتواند بین ۱۵ دقیقه تا دو ساعت طول بکشد. گاهی سطحی و گاهی عمیق است.
لیزر درمانی یکی از متداول ترین روش های درمانی اسکار است. این فرایند مى تواند ظاهر زخم های قدیمی را تخفیف دهد، جای زخم های آبله مرغان فرو رفته را بهبود بخشد و رنگ جای اسکارها را کمتر کند. انواع مختلفی از لیزر براى این مسئله وجود دارد که شامل لیزر تخریبى و لیزر غیر تخریبى مى شود که حالت اول کمى تهاجمی تر از حالت دوم است. درمان با لیزر می تواند به صورت سرپایی انجام شود و معمولاً نیازی به آرام بخش نیست. پزشک شما قبل از اعمال لیزر بر روى پوست، با استفاده از یک بی حسی موضعی، محل مورد نظر را بى حس می کند. انجام این فرایند حدود ١۵ دقیقه تا ٢ ساعت، نسبت به محل و گستردگى اسکار، زمان مى برد.
بهترین راه برای جلوگیری از اسکار آبله مرغان جلوگیری از ابتلا به آبله مرغان است. کودکان را از آبله مرغان و افراد مسن را از زونا که ناشی از همان ویروس است واکسینه کنید.
برای آگاهی از علت و درمان لک زیر چشم کلیک کنید.