به اثرات فيزيولوژيكي و فيزيوپاتولوژيكي ناشي از تغييرات فشار محيط روي فضاهاي هوائي موجود در حفرات بدن انسان اطلاق ميشود و يا به عوارض ناشي از فشار جو چه مثبت و چه منفي كه خود به دو قسمت تقسيم ميشود.
الف: عوارض ناشي از انبساط يا انقباض حفرات محتوي گاز در بدن
ب : شرح عوارض ديگر كه در نتيجه آن گازهاي محلول در مايعات از بدن خارج گرديده
تجربه اينطور نشان داده است كه بيشتر علائم وقتي پيدا ميشود كه فشار منفي در حفرات بدن از جمله گوشها و سينوسها بوجود مي آيد پيدايش فشار منفي و اثرات مكانيكي ناشي از گازهاي حبس شده در حقيقت مكانيسم ايجاد تورم گوش مياني ، سينوسها يا حفرات محتوي گاز در شكم و... كه مكانيسم آن بر مبناي قانون Boyles صورت مي پذيرد.
Barotitis يا آئرواوتيت به تورم گوش مياني ناشي از تغييرات فشار جوي بصورت حاد يا مزمن اطلاق ميگردد.
قابل ذكر است كه تغييرات فشار هوا در محدوده ارتفاعات پائين تر محسوس تر مي باشد و زيادتر خواهد بود تا در ارتفاعات بالاتر ، تغييرات فشار هوا در هر 500 پا حدود 10-15 ميليمتر جيوه بوده و اين تغييرات را شخص با احساس پري در گوش احساس مي نمايد كه با عمل بلع و اعمال فيزيولوژيكي و رهائي اين تغييرات فشار از راه نازوفارنكس شخص احساس راحتي مي نمايد. حفره گوش مياني بصورت اكتيو در عمل ونتيلاسيون نقش دارد و به هنگام صعود بطور پاسيو با بازشدن لوله استاش هواي حبس شده در گوش مياني را خارج مي نمايد. اما در زمان Descent از ارتفاعات بالا اين اختلاف فشار موجب انسداد لوله استاش و حبس هوا در حفره گوش مياني و ايجاد علائم باروتيد گوش مياني را مي نمايد.
اگر فشار مثبت اكستراتمپانيك به 90 ميليمتر جيوه يا 12 كيلوپاسكال برسد عضلات دهانه استاش بحالت Lock در آمده و قادر به بازكردن دهانه استاش نخواهند بود وعدم تعادل فشار هوا در دو طرف پرده تمپان بتدريج شروع بيماري اوتيت سروزا را سبب ميگردد كه اين تغييرات از احتقان موكوزال ، ادم ، هموراژي ، افوزيون و انواژيناسيون پرده تمپان تا تجمع ترانسودا و گاه اگزودا و بالاخره پارگي تمپان متغير مي باشد.
عوامل مستعدكننده اي چون آلرژي بيني ، رينيتها ، حالات كوريزا ، مالفورماسيون هاي اسكلت بيني همگي در شروع Barotitis كه در حقيقت ناتواني در برقراركردن تعادل فشار در گوش مياني با فشار آتمسفريك مي باشد تاثير بسزايي دارند.
باروتروما در گوش خارجي بصورت Ear canal barotruma ( Reversed ear ) در گوش مياني بعنوان Middle ear barotruma و در گوش داخلي بصورت barotruma Inner ear هم بصورت Acute و هم بصورت مزمن يا تاخيري ايجاد علائم مي نمايد.
روي عصب فاسيال باروتروما بصورت Alternobaric cranial VII nerve paralysis تظاهر مي نمايد كه بصورت فشار زياد ناشي از تغييرات فشار هوا روي نواحي لخت عصب فاسيال كه اكثراً در قسمت افقي كانال فالوپ وجود دارد و با مكانيسم Ischemic neuropraxis عصب فاسيال موجب فلج عصب ميگردد كه خوشبختانه گذرا مي باشد...
توصيه هاي درماني و پيشگيري نقش بسزائي در پيوند با امنيت و سلامتي پزشكي حين پرواز براي مسافران و پرسنل پروازي و جلوگيري از مخاطرات موجود مي نمايد