تزریق بوتاکس یکی از روشهای جوانسازی پوست است که برای رفع چین و چروک اطراف چشم ، شقیقه، پیشانی و ... کاربرد دارد. اساس تاثیر بوتاکس بر فلج کردن عضلاتی است که انقباض آنها منجر به ایجاد چین و چروک شده است. بنابراین بوتاکس اگرچه در دوزهای بالا بسیار خطرناک است اما میتوان آن را در دوزهای بسیار پایین برای مصاف پزشکی و جوانسازی پوست به کار گرفت.
بوتاکس اگرچه منجر به فلج شدن عضلات میشود اما تاثیر آن موقت است. تاثیر موقتی بوتاکس به این معنی است که پس از مدتی، اثری از بوتاکس در بدن مشاهده نمیشود. بازه زمانی تاثیر بوتاکس در حد 3 تا 6 ماه میتواند متفاوت باشد که بسته به دوز تزریق بوتاکس، بافت هدف، سابقه تزریق بوتاکس، سبک زندگی و ... این زمان میتواند کمترین یا بیشترین ماندگاری را نشان دهد.
در حال حاضر راهی وجود ندارد تا بوسیله آن بتوان اثر بوتاکس را در لحظه از بین برد. همین مسئله میتواند یک نکته منفی برای تزریق بوتاکس تلقی شود. علاوه بر بوتاکس، در پزشکی زیبایی از تزریق ژل و فیلر استفاده میشود که مشکل مشابه بوتاکس ندارند زیرا فیلرها معمولا از جنس هیالورونیک اسید هستند که توسط آنزیمی به نام هیالورونیداز به راحتی از بین میروند و در صورتی که تزریق اشتباهی این فیلرها منجر به ایجاد عوارض خطرناک و جدی شود میتوان به راحتی با آنزیم آن را حل کرده و از ایجاد مشکلات جدی جلوگیری کرد. در مورد بوتاکس در حال حاضر چنین امکانی وجود ندارد و در صورتی که خطای پزشکی رخ دهد جبران آن بسیار دشوارتر از تزریق فیلرها خواهد بود و ممکن است این خطاها عوارض غیرقابل جبران در پی داشته باشند.
روشهایی وجود دارند که در صورت تزریق اشتباه یا نامناسب بوتاکس میتوانند از شدت عوارض ایجاد شده بکاهند. برای مثال برخی قطره های چشمی میتوانند منجر به بهبود وضعیت افتادگی پلک شوند که در اثر تزریق نامناسب بوتاکس ایجاد شده است. باید توجه داشت که این قطره ها بوتاکس را از بین نمی برند و تنها منجر به کاهش عوارض آن میشوند. گاهی نیز ممکن است نیاز به جراحی باشد.
بنابر موارد ذکرشده، در صورتی که تزریق بوتاکس منجر به ایجاد عوارض جانبی شود، روشی برای از بین بردن سریع بوتاکس وجود ندارد و تنها باید زمان داد تا بوتاکس بصورت خودبخودی در بدن از بین برود که برای این کار نیاز به ماه ها زمان خواهد بود.
همانگونه که اشاره گردید روشی پزشکی برای از بین بردن سریع بوتاکس وجود ندارد بنابراین انتظار میرود روشهای خانگی از بین بردن بوتاکس نیز کارساز نباشند. معمولا باید چندین ماه صبر کرد تا تاثیر بوتاکس بصورت خودبخودی رفع شود و روشهای موجود بر کم کردن این زمان تمرکز دارند. برای تسریع فرایند چندماهه ی حذف تاثیر بوتاکس از بدن میتوان روشهایی را به کار برد.
برای مثال در صورتی که فعالیت بدنی افراد بالا باشد، این مسئله میتواند منجر به تخریب سریع تر بوتاکس در بدن شود. با این حال، نوع ورزش و روش انجام آن بصورتی که منجر به تشدید وضعیت تزریق بوتاکس نشود بسته به محل تزریق و شرایط فرد دارد و لازم است تا افراد در این مورد با پزشک متخصص خود مشورت کنند.
در صورتی که جریان خون در محل تزریق بوتاکس افزایش یابد میتواند منجر به مهاجرت بوتاکس به سایر عضلات شود و عوارضی ناخواسته ایجاد نماید. گرما یکی از عواملی است که میتواند منجر به افزایش جریان خون در بافت هدف شود. بنابراین توصیه میشود به هیچ عنوان تا دو هفته پس از تزریق بوتاکس از گرما یا کیسه های آب گرم بر روی محل تزریق بوتاکس استفاده نگردد؛ گرما در طی دو هفته پس از تزریق بوتاکس میتواند منجر به مهاجرت بوتاکس به سایر بافت ها شده و عوارض خفیف تا جدی ایجاد نماید.
پس از دو هفته از تزریق میتوان از گرما بر روی بافت هدف استفاده نمود. این کار میتواند به تخریب سریعتر بوتاکس در طولانی مدت کمک کند.
همانگونه که اشاره گردید، نباید از گرما، حوله گرم یا کیسه آب گرم در طی دو هفته اول پس از تزریق بوتاکس بر روی عضله استفاده نمود. حوله گرمی که گرمای آن شدید نباشد و منجر به آسیب به پوست نشود را میتوان از دو هفته پس از تزریق بوتاکس بر روی موضع تزریق قرار داد.
مهاجرت بوتاکس از محل تزریق به سایر بافتها میتواند عوارض ناخواسته ای را ایجاد کند و علاوه بر تاثیر منفی بر زیبایی افراد، سلامت آنان را نیز در مواردی تهدید کند. ماساژ محل تزریق بوتاکس از جمله کارهایی است که توصیه میشود تا برای دو هفته پس از تزریق انجام نگیرد؛ زیرا میتواند منجر به مهاجرت بوتاکس با بافت های کناری شده و عوارض بیشتری ایجاد کند.
برخی پزشکان باور دارند ماساژ عضله ای که بوتاکس به آن تزریق شده است پس از گذشت دو هفته از تزریق بوتاکس میتواند در حذف شدن سریعتر بوتاکس موثر باشد.
در حال حاضر کرم و پمادی برای از بین بردن بوتاکس در دسترس نیست و امکان از بین بردن بوتاکس با پماد وجود ندارد. با این حال مطالعاتی وجود دارند که نشان میدهند عنصر مس میتواند منجر به رفع تاثیر بوتاکس شود. این مطالعات در فاز اولیه بوده و برای فاز انسانی نیاز به زمان و پژوهش های بیشتر وجود دارد.
بیشتر بدانید ؛ مقایسه انواع روشهای درمان جراحی و غیر جراحی افتادگی پلک