کمبود دریافت ویتامین دی و مشکلات پوست و مو
دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]آدرس وب سایت : www.doctornazemi.irآدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک ب ، طبقه اول ، واحد 111 تلفن مطب : 32240913 - 031
یکی از مهم ترین ویتامین ها برای بدن ویتامین دی می باشد که تأثیر به سزایی در نقاط مختلف بدن دارد. ویتامین دی (کلسیفرول) یک ویتامین محلول در چربی است، یعنی در بافت های چربی بدن ذخیره می شود. خواص ویتامین دی سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و التهابات بدن را کاهش می دهد، بنابراین کمبود آن می تواند تأثیر منفی روی پوست بگذارد. همانطور که نمی توان از خواص ویتامین دی برای پوست غافل شد، نمی توان از تأثیر این ویتامین بر روند رشد مو هم چشم پوشی کرد. اغلب یکی از دلایل کم پشت شدن مو و ریزش آن در خانم ها و آقایان کمبود این ویتامین است. ویتامین دی باعث رشد فولیکول های مو می شود و دریافت مقادیر کافی این ویتامین می تواند موجب رشد مجدد مو شود. در نقطه مقابل کمبود ویتامین دی، در بدن ممکن است موجب ریزش مو شود. همچنین کمبود این ویتامین باعث بیماری خود ایمنی آلوپسی یا ریزش مو سکه ای در افراد می شود. بنابراین اگر احساس می کنید دچار کمبود این ویتامین هستید حتماً به پزشک مراجعه کرده و با مشورت او از مکمل ویتامین دی و محصولات مراقبتی بر پایه این ویتامین استفاده کنید.
کمبود ویتامین دی در بدن شما می تواند عوامل متعددی داشته باشد، از جمله:
- رژیم غذایی حاوی مقدار کافی ویتامین دی نیست.
- مقدار کافی ویتامین دی از غذا جذب نمی کنید (احتمالاً مشکل سوء جذب دارید).
- به مقدار کافی در معرض نور خورشید قرار نمی گیرید.
- کبد یا کلیه های شما نمی توانند ویتامین دی را در بدن شما به حالت فعال آن تبدیل کنند.
- احتمالاً داروهایی مصرف می کنید که مانع جذب یا تبدیل ویتامین دی در بدن می شود.
- پوست برای عملکرد مناسب به ویتامین های حیاتی نیاز دارد و ویتامین D یکی از آنها است. چهره بی حال می تواند نشانه کمبود ویتامین دی باشد. ممکن است رنگ صورت شما کمی بی رنگ به نظر برسد. کمبود ویتامین دی باعث می شود سیاهی زیر چشم شما بیشتر شود. پوست شما برای بازسازی و سالم بودن به ویتامین دی نیاز دارد.
- پسوریازیس یک بیماری خودایمنی مزمن است که به تجمع سلول های پوست منجر می شود. این تجمع موجب شکل گیری وصله هایی سخت می شود که اغلب پوسته پوسته، قرمز رنگ و ملتهب هستند. پسوریازیس می تواند هر بخشی از بدن انسان را تحت تأثیر قرار دهد؛ اما بیشتر در پشت آرنج ها و زانوها، پوست سر، کمر، صورت، کف دست ها و پاها ظاهر می شود. یکی از دلایل عود این بیماری کمبود ویتامین D می باشد.
- یکی از نشانه های کمبود ویتامین دی خشکی پوست و خارش پوستی است که ممکن است در سراسر صورت یا در مناطقی مانند گونه ها، چانه و پیشانی ایجاد شود. در برخی موارد شدید، ممکن است مبتلایان به کمبود ویتامین دی نیز دچار اگزمای پوستی شوند که علت این امر اختلال عملکرد سیستم ایمنی بدن است.
- یکی از مشکلات رایج در میان بسیاری از افراد، مشکل جوش و آکنه است. کمبود برخی ویتامین ها مانند ویتامین دی سبب ایجاد جوش صورت و بدن می شود. افراد مبتلا به جوش چه در صورت و چه بدن، بیشتر دچار کمبود ویتامین دی هستند. یک مطالعه در سال 2016 بر روی 80 نفر انجام شد و نشان داد که 49% از افراد مبتلا به جوش صورت دچار کمبود ویتامین دی بودند که این میزان برای افراد بدون آکنه 23% بود. همچنین دانشمندان ارتباطی بین کمبود ویتامین D و آکنه های شدید یافتند. ویتامین D به کاهش التهاب کمک کرده و به این ترتیب باعث درمان آکنه خواهد شد.
معمولاً کمبود ویتامین دی می تواند مشکلاتی مانند التهاب، خشکی شدید و عفونت را ایجاد کند. التهابات نیز خود عامل اصلی بیماری های پوستی مانند آکنه، اگزما و روزاسه هستند. به علاوه کمبود آن میزان کلاژن پوست را کاهش داده و باعث پیری زودرس می شود.
ویتامین دی بر بسیاری از جنبه های سلامتی بدن ما، به خصوص مکانیسم رشد مو تأثیر می گذارد. کمبود این ویتامین در مراحل ابتدایی، می تواند باعث ایجاد ریزش موی ناگهانی، نازک شدن مو و کاهش رشد آن شود. کراتین، نوعی ساختار پروتئینی است که بافت اصلی پوست، مو و ناخن را پردازش می کند. کراتین ها توسط سلول های تخصص یافته ای به نام کراتینوسیت ها در بدن تولید می شوند. این سلول ها برای تنظیم عملکرد خود به مواد معدنی و ویتامین های ضروری B و D نیاز دارند. ویتامین دی، یکی از عناصر اصلی در تنظیم عملکرد این سلول ها به حساب می آید. هنگامی که کراتینوسیت های موجود در بدن، ویتامین دی مورد نیاز خود را دریافت نمی کنند معمولاً دچار اختلال می شوند. بنابراین کمبود ویتامین دی می تواند سلامت کوتیکول و فولیکول مو را به خطر بیندازد. همچنین تحقیقات اخیر در این زمینه نشان داده اند که کمبود ویتامین دی، یکی از علل شایع نازک شدن کوتیکول ها و ریزش مو در خانم ها و آقایان است.
سطوح پایین ویتامین دی می تواند معضلات بسیاری جدی در زمینه سلامت مو به همراه داشته باشد. همچنین ممکن است باعث اختلال در الگوی ریزش موی طبیعی شود و شدت بیماری های مرتبط با ریزش مو را نیز افزایش دهد:
- سطوح بسیار پایین ویتامین دی می تواند باعث ابتلا افراد به تلوژن افلوویوم یا ریزش بیش از حد مو شود.
- کمبود ویتامین دی، علائم بیماری آلوپسی آره آتا (این بیماری نوعی اختلال خود ایمنی است که فرد دچار ریزش مو به صورت دسته ای می شود) را تشدید می نماید.
- کمبود طولانی مدت این ویتامین در بدن، باعث ریزش مو با الگوی زنانه می شود.
- تحقیقات نشان می دهد وقتی فردی دچار کمبود ویتامین D باشد، مؤثرترین درمان مصرف مکمل های ویتامین D است. مکمل های ویتامین D باید همراه با وعده های غذایی مصرف شود. به ویژه غذاهایی که دارای چربی های زیادی هستند. چربی به جذب ویتامین D در بدن کمک می کند.
- خوردن مواد غذایی که منابع ویتامین D هستند، چه مواد غذایی که به طور طبیعی دارای این ویتامین هستند و چه مواد غذایی غنی شده با این ویتامین. این مواد غذایی شامل زرده ی تخم مرغ، ماهی های چرب مانند سالمون و تن، جگر گوساله یا برخی از انواع پنیر و همچنین لبنیات، غلات، آبمیوه یا سایر نوشیدنی های گیاهی غنی شده (مانند شیر بادام) است.
- استفاده از مکمل های غذایی ویتامین D. به طور کلی توصیه می شود که بزرگسالان زیر ۷۰ سال، در روز ۶۰۰ واحد ویتامین D مصرف کنند و افراد بالای ۷۰ سال نیز روزانه ۸۰۰ واحد دریافت کنند؛ اما وقتی پزشک، بیماری را به دلیل کمبود ویتامین D درمان می کند (به ویژه اگر این کمبود شدید باشد)، ممکن است تا زمانی که مشکل بیمار برطرف شود تا ۴۰۰۰ واحد در روز را تجویز کند.
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید نیز راه مناسب دیگری برای رساندن ویتامین D به بدن است. اگر بتوانید سه بار در هفته و هر بار ۱۵ دقیقه در معرض آفتاب قرار بگیرید، این کار می تواند به شما کمک کند تا کمبود ویتامین خود را جبران کنید.
شهروندان عزیز! درمان آکنه در اصفهان توسط دکتر لادن ناظمی، با بکارگیری جدیدترین روشهای درمانی از جمله آر اف فرکشنال و درمانهای غیر لیزری قابل انجام می باشد. شما می توانید برای کسب آگاهی بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما از طریق تماس با شماره های 32240913 - 031 و 09336900224 اقدام فرمایید.
نسخه اصلی مطلب
کمبود دریافت ویتامین دی و مشکلات پوست و مو را در سایت دکتر لادن ناظمی بخوانید.