پروستات به صورت غده ای کوچک در زیر مثانه قرار داشته و قسمت فوقانی مجرای ادراری را در بر می گیرد. این غده در جلوی راست روده قرار دارد و سطح پشتی آن از طریق معاینه راست روده قابل لمس است. عمل این غده ساختن مایعی است که قسمتی از مایع منی را می سازد. از وظایف آن می توان اسپرماتوزوئید و ترشح هورمون تستسترون را نام برد. این غده منجر به یکسری اختلالات در مردان می شود که از جمله آنها می توان به بزرگی این غده، التهاب و سرطان آن اشاره نمود. در مردان با افزایش سن از ۵۰ سال شانس ایجاد سرطان پروستات افزایش می یابد که دومین سرطان شایع در مردان و چهارمین علت مرگ ناشی از سرطان می باشد. سرطان پروستات لوکالیزه زمانی اطلاق می گردد که سرطان از غده پروستات به خارج از آن سرایت نکرده باشد. امروز به دلیل استفاده از تست PSA و بیوپسی زودهنگام تشخیص سرطان در مراحل اولیه و محدود به پروستات افزایش یافته است. در صورت عدم انجام درمان مناسب سرطان پروستات لوکالیزه می تواند رشد کرده و به سایر نقاط بدن پخش شود.
دلایل ابتلا به این بیماری نا شناخته است ؛ اما عواملی وجود دارد که خطر ابتلا به این بیماری را بالا می برد که عبارتند از:
اکثر موارد سرطان پروستات در افراد مسن اتفاق می افتد.
اگر پدر یا برادر شما در سنین زیر 60 سال مبتلا به این بیماری شود؛ شانس ابتلا به سرطان پروستات در شما بسیار افزایش می یابد.
این بیماری در نژاد انسان های ساکن قاره آفریقا شایع تر از ساکنین قاره آسیا است .
رژیم غذایی که حاوی چربی بالا باشد و مصرف میوه و سبزی ها در آن کم باشد شانس ابتلا به سرطان پروستات را بالا می برد.
در مراحل ابتدایی هیچ نشانه ای از این بیماری مشاهده نمی شود. از نشانه های سرطان پروستات می توان به موارد زیر اشاره کرد، البته شدت و نوع آنها در بیماران یکسان نخواهد بود:
یعنی تومور به غدد لنفاوی اطراف پخش شده، اما متاستاز دوردست نداده است.
یعنی تومور به ارگان های دوردست (مثل کبد و استخوان) پخش شده است.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان دارویی بزرگی پروستات
آزمایشاتی که برای تشخیص سرطان پروستات باید انجام شود:
در مورد تومورهای کم خطر (Low risk) و در افراد با سن بالا یا بیماری های زمینه ای پرخطر که انجام درمان اصلی فایده ای ندارد توصیه می گردد. در این روش درمان سرطان پروستات هیچگونه مداخله توصیه نمی شود و درمان علامتی در صورت بروز هر گونه مشکل یا علامت در آینده انجام می گیرد.
در مورد تومورهای کم خطر، کم حجم و با PSA پایین در مردان با سن پایین تر که در حال حاضر ممکن است وجود تومور برای فرد با خطر جدی همراه نباشد. در این مورد از درمان های سرطان پروستات لوکالیزه برخلاف درمان انتظاری، بیمار به طور منظم و سرپایی تحت بررسی مجدد با معاینه و انجام نمونه برداری قرار می گیرد و در صورت پیشرفت هر کدام از معیارها، درمان است اصلی برای بیمار صورت می گیرد. از معایب اصلی آن امکان رشد تومور و گسترش آن به خارج از پروستات و کم اثر کردن درمان های آتی می باشد. از طرفی مزیت اصلی آن عدم انجام درمان های گسترده برای افراد با تومور کم خطر و با امید به زندگی بالا می باشد.
درمان کم تهاجمی بوده و در افرادی که بعلت سطح سلامتی کلی امکان جراحی برایشان وجود ندارد، سودمند است و مانند جراحی، عوارض بی اختیاری و ناتوانی جنسی را نیز به دنبال دارد و حتی عوارض مثانه یا روده ای ایجاد می کند که درمان آن نیز مشکل تر است و ممکن است یک یا دو سال طول بکشد. یکی از معایب اصلی این درمان، باقی ماندن غده پروستات در بدن است که ممکن است منجر به باقی ماندن تومور یا حتی رشد و بدتر شدن آن در آینده گردد. طول درمان آن طولانی تر است و به صورت روزانه و ۵ روز در هفته به مدت ۷ الی ۸ هفته انجام می گردد.
در این عمل غده پروستات، بافت های اطراف و غدد لنفاوی لگنی به طور کامل برداشته و از بدن خارج می شود. مزیت اصلی آن خارج کردن تمام بافت های تومور از بدن است و از آنجایی که غدد لنفاوی و بافتهای اطراف پروستات برداشته می شوند، به مرحله بندی یا staging دقیق بیماری کمک می کند.
نسخه اصلی مطلب سرطان پروستات لوکالیزه چیست؟ را در سایت دکتر پیمان صالحی بخوانید.