سرطان پروستات رشد غير طبيعي سلولها در بافتهاي غده جنسي پروستات است،غده پروستات يك عضو گردويي شكل مردانه است كه درست در زير مثانه قرار دارد. اين عضو وظيفه توليد مثلي را در مردان بر عهده دارد. در اين مقاله سعي شده تا روشهاي آزمايش، تشخيص و درمان نوع قابل معالجه سرطان پروستات كه با اين غده در ارتباط است، مورد توجه قرار گيرد:
كارشناسان علت دقيق سرطان پروستات را نميدانند، اما معتقدند كه عواملي چون سن و سابقه خانوادگي ميتواند خطر ابتلا به اين سرطان را افزايش دهد.
سرطان پروستات معمولا در مراحل اوليه علايم و نشانهاي ندارد و نشانه هاي بيماري تا پيش از پيشرفت بيماري بروز نميكنند. اكثر مردان مبتلا به سرطان پروستات از بيماري خود بي اطلاع هستند و مشكل آنها اغلب در آزمايشات پزشكي عادي يا تست معاينهاي كشف ميشود.
نتايج آزمايش ديجيتالي راست روده (DRE)و يك آزمايش خون آنتي ژن ويژه پروستات ميتواند وجود سرطان پروستات را در بيمار نشان دهد. همچنين نمونهبرداري عضوي از بافت غده پروستات يا همان آزمايش بيوپسي براي تشخيص دقيق سرطان پروستات مورد نياز است.
اين سرطان بر اساس درجه و مراحل پيشرفت بيماري طبقه بندي ميشود. درجه بيماري به اين معني است كه سلولهاي سرطاني چه شكلي و چه عملكردي نسبت به سلولهاي سالم پروستات داشته باشند. سلولهايي كه در درجه بالاتري هستند سريعتر رشد كرده و سريعتر به ساير اعضاي بدن گسترش پيدا ميكنند.مرحله بيماري نيز به اين معني است كه سرطان چه اندازه گسترش و پيشرفت پيدا كرده است.
سرطان پروستات قابل پيشگيري نيست، وليكن مردان ميتوانند اقداماتي انجام دهند كه احتمال ابتلا به اين بيماري را كاهش دهد. براي مثال رژيم غذايي حاوي چربي اندك و فيبر فراوان داشته باشند. مقدار فرآورده هاي حاوي سويا را در رژيم غذايي افزايش دهند. گوجه فرنگي و مواد غذايي حاوي سس گوجه فرنگي براي اين منظور مفيد است. مصرف سبزيجاتي از قبيل كلم بروكلي و كاهو توصيه ميشود.همچنين مكملهاي رژيم غذايي بايد در نظر گرفته شوند. به علاوه محققان در حال حاضر در حال مطالعه بر روي احتمال تاثير ويتامين D ، ويتامينE، سلنيوم و چاي سبز در پيشگيري از سرطان پروستات هستند.
روشهاي درمان اين سرطان شامل كنترل دقيق، پرتو درماني و جراحي است. اين سرطان اگر در مراحل اوليه تشخيص داده شود و معالجه آن آغاز شود، قابل درمان است.نتيجه درمان به عواملي چون مرحله و درجه پيشرفت سرطان، سن و بهداشت عمومي فرد و نيز پيش آگاهيهاي فرد بيمار نسبت به درمان بستگي دارد.
عوامل خطرزا براي ابتلا به سرطان پروستات عبارتند از :
1 .سن بالاي 65 سال: در حدود 85 درصد از مرداني كه سرطان پروستات در آنها تشخيص داده ميشود بالاي 65 سال هستند.
2 .سابقه پزشكي خانواده: اگر پدر يا برادر شما قبل از رسيدن به سن 65 سالگي به اين سرطان مبتلا شده اند شما هم در معرض ابتلا به آن قرار داريد.
3 .نژاد: مردان آمريكايي و آفريقايي الاصل بيشتر از تمام نژادهاي ديگر مستعد ابتلا به اين سرطان هستند.
4 .رژيم غذايي حاوي چربي زياد: مرگ و ميرهاي ناشي از سرطان پروستات در كشورهايي كه چربي زياد در رژيم غذايي آنها گنجانده ميشود به مراتب شايعتر است.
5. نوع مشاغلي كه فرد را در تماس با عنصر كادميم قرار ميدهد.
به استثناي سرطانهاي پوستي، سرطان پروستات شايعترين نوع سرطان در ميان مردان قاره اروپا، آمريكاي شمالي و برخي از مناطق آفريقاست.همچنين بررسيها نشان ميدهد كه اين بيماري ششمين سرطان شايع در جهان است.همچنين 33 درصد از موارد جديد ابتلا به سرطان در بين مردان مربوط به اين نوع سرطان است.اما لازم به تذكر است كه اكثر مردان مبتلا به سرطان پروستات نميميرند اما بيشترين دليل مرگ و مير آنها از عوارض آن است.از هر 100 مرد مبتلا به اين سرطان تنها 35 تا 40 درصد بيماري آنها تشخيص داده ميشود و تنها 8 تا 9 درصد در اثر بيماري جانشان را از دست ميدهد.