ستون فقرات از پشت سر هم قرار گرفتن تعداد زیادی مهره تشکیل شده است. هر مهره یک قسمت اصلی دارد که به آن جسم مهره میگویند و از این بدنه زوائدی خارج میشوند. هر مهره یک زائده در پشت و دو زائده در طرفین دارد. شایعترین محل چسبیده بودن مهره ها در ستون فقرات چسبندگی بین مهره پنچم کمری L5 و مهره اول استخوان خاجی یا ساکروم S1 است که موجب بروز دیسک بین مهره ای S1-L5 می شود. معمولاً بین مهره پنجم کمری و مهره اول ساکروم دیسک بین مهره ای وجود دارد و این دو مهره از طریق سطوحی که در پشت آنها قرار گرفته است با یکدیگر مفصل میشوند.
گاهی اوقات زائده عرضی در یک طرف مهره پنجم کمری به مهره اول ساکروم متصل میشود. گاهی اوقات دو زائده عرضی دو طرف مهره پنجم کمری به مهره اول ساکروم متصل میشوند. این تغییرات موجب میگردد این دو مهره به یکدیگر متصل شده و بچسبند. چسبندگی مهره های کمری لفظی است که معمولاً برای توصیف اتصال مهره پنجم کمری و مهره اول خاجی استفاده میشود که عبارت تخصصی آن ساکرالیزاسیون Sacralization است. این وضعیت در بسیاری از افراد جامعه وجود دارد و معمولا مادرزادی است به این معنی که از بدو تولد وجود دارد.
ساکرالیزاسیون اغلب قبل از تولد شما اتفاق می افتد. استخوان ها در اولین هفته های بارداری تشکیل می شوند. هر مهره معمولاً در اطراف ستون فقرات رشد می کند و دیسک های شما بین آنها ایجاد می شود؛ اما در برخی افراد، مهره پایینی به طور کامل از لگن جدا نمی شود. نتیجه یک مهره و استخوان خاجی است که به هم متصل هستند و نمی توانند از یکدیگر خم شوند. مشخص نیست که چه تعداد از افراد ساکرالیزاسیون دارند؛ زیرا اکثر کسانی که دارای علائم کمی هستند. تنها راه تشخیص آن تصویربرداری مانند اشعه ایکس است. چسبندگی مهره پنجم کمری میتواند به علل زیر نیز رخ دهد:
بیشتر بدانید: علت و علائم ضعف عضلات کمر
برای بسیاری از افراد، ساکرالیزاسیون هیچ علامتی ندارد. کسانی که آنها را دارند ممکن است متوجه شوند:
ساکرالیزاسیون اشکال مختلفی دارد که بر اساس اینکه فیوژنی که در عکس اشعه ایکس دیده می شود جزئی یا کامل است و اینکه فیوژن فقط در یک طرف (یک طرفه) یا هر دو (دو طرفه) است طبقه بندی می شود. طبقه بندی زیر معمولاً مورد استفاده قرار می گیرد:
چسبندگی بعد از عمل جراحی دیسک کمر یا چسبندگی داخل کانال نخاعی امروزه یکی از شایع ترین علل درد کمر بیمارانی است که بعد از عمل جراحی تحت عمل باز قرار گرفته اند و بعد از عمل درد دارند. این چسبندگی در بیشتر مواقع در سطوحی که دستکاری شده، رخ می دهد و جایگزین توده خارج شده می شود و باعث ایجاد دردهایی با همان شدت درد قبل از عمل یا بیشتر از آن در بیمار می شود. چسبندگی یا فیبروز در واقع قسمتی از مسیر ترمیم بافت های داخل کانال نخاع می باشد و بعد از اینکه روی بدن برش ایجاد می شود، مکانیسم ترمیم در آن منطقه از بدن فعال می شود و نهایتاً منجر به بهبود زخم می گردد که این روند ترمیم در برخی بیماران به ایجاد بافت های سلولی اضافی در محل جراحی منجر می شود که به بافت اسکار شناخته می شود. در داخل کانال نخاع این توده سلولی، کلافی مانند شبکه تار عنکبوت ایجاد می کند که اصطلاحاً به آن چسبندگی می گویند.
این چسبندگی میتواند از یک طرف یا دو طرف مهره ها باشد. گاهی ممکن است دیسک بین این دو مهره هم وجود نداشته باشد. نتیجه آن این است که این دو مهره به یکدیگر چسبیده اند و حرکتی نسبت به هم ندارند. این وضعیت در بسیاری از افراد جامعه وجود دارد و معمولاً مادرزادی است به این معنی که از بدو تولد وجود دارد.
با بررسی هایی که انجام شد مشخص گردید چسبندگی مهره های پایینی کمر ارتباطی با کمردرد نداشته بلکه یک یافته طبیعی است و اگر کسی که این چسبندگی را دارد مبتلا به کمردرد شود باید علت کمردرد را در مشکلات دیگر جستجو کرد.
برای تشخیص سندرم برتولوتی، پزشک شما نیاز به عکس برداری با اشعه ایکس یا سایر تصویربرداری ها، مانند MRI، برای بررسی استخوان ها و مفاصل شما دارد. آنها همچنین ممکن است یک معاینه فیزیکی و آزمایش خون برای رد سایر شرایط انجام دهند.
درمان بستگی به نوع و درجه ساکرالیزاسیون و علائم شما دارد. هر فردی متفاوت است و هیچ درمان مشخصی وجود ندارد. درمان محافظه کارانه ای که برای درد همراه با ساکرالیزاسیون داده می شود مانند سایر دردهای کمر است. اگر به دلیل ساکرالیزاسیون دچار درد یا مشکل در حرکت هستید، پزشک می تواند به شما در یک برنامه درمانی کمک کند. بسیاری از افراد می توانند از درمان های غیر جراحی برای بهبود علائم خود استفاده کنند، مانند:
این روش ممکن است شامل درمان های استاندارد برای کمردرد باشد:
در برخی موارد، پزشکان جراحی را برای تسکین درد ناشی از سندرم برتولوتی توصیه می کنند. تغییر شکل مفصل کاذب برای برخی افراد تسکین می دهد. پزشکان همچنین می توانند جراحی فیوژن ستون فقرات را در یک استخوان در این ناحیه انجام دهند. ممکن است برای اصلاح دیسک خاص یا سایر ناهنجاری های ناشی از ساکرالیزاسیون، جراحی توصیه شود. به عنوان مثال، ساکرالیزاسیون ممکن است باعث ایجاد فشار روی دیسک بین مهره های چهارم و پنجم شود که منجر به لغزش یا انحطاط دیسک می شود. همچنین می تواند باعث فشرده شدن عصب نخاعی و درد در ستون فقرات یا پاها، اسکولیوز یا سیاتیک شود.
گزینه های درمانی دیگر جهت بهبود درد و درمان های جدید ساکرالیزاسیون شامل موارد زیر است :
در صورت ایجاد موارد ذیل، این عارضه نیاز به درمان دارد:
شما می توانید برای تهیه انواع کمربند طبی ، به مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر فروغ ، مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و پیام به شماره واتس آپ 09396984430 اقدام فرمایید.