ستون فقرات نقش مهمی در تحمل وزن بالای بدن ایفا می کند، همچنین مسئول حرکات روزمره مانند خم شدن، پیچاندن و هماهنگ کردن ماهیچه های باسن، ساق پا و لگن است. به دلیل استفاده زیاد استخوان ها، ماهیچه ها، رباط ها، دیسک ها و اعصاب موجود در ستون فقرات کمری، این ناحیه بسیار مستعد آسیب و ساییدگی در طول زمان است و باعث ایجاد درد در ناحیه کمر می شود.
یکی از مشکلات شایعی که امروزه در افراد زیادی مشاهده می شود، کمردرد است که عوامل زیادی باعث ایجاد این مورد از آسیب های ستون فقرات آن می شود. در بیشتر افراد، علت کمردرد ناشی از سبک زندگی ناسالم، مانند نداشتن فعالیت ورزشی منظم، نشستن طولانی مدت در پشت میز محل کار و ایستادن طولانی است. علاوه بر این، انجام حرکات ناگهانی در ورزش نیز ممکن است باعث گرفتگی عضلات کمر فرد شده و درد شدیدی را در این ناحیه به وجود آورد. ممکن است برخی از کمر دردها به صورت ناگهانی نیز اتفاق بی افتند.
خوشبختانه می توانید برای پیشگیری یا تسکین بیشتر قسمت های کمر درد اقداماتی را انجام دهید. برای درمان کمر درد ابتدا باید علت آن را بررسی کنید. برای مثال چنانچه علت کمر درد به دلیل رگ سیاتیک باشد و یا فشار مزمن به دیسک وارد شده باشد، باید به پزشک مراجعه نمود و درمان مناسب را دریافت کرد.
در زنان کمر درد می تواند به دلیل مشکلات و بیماری های زنانگی ایجاد شود. پارگی کیست تخمدان و فیبروم می تواند برخی از علل زنانه ابتلا به کمر در ناگهانی باشد. همچنین قرار گرفتن در زمان قاعدگی و تخمک گذاری نیز میتواند در زنان ایجاد کمر درد ناگهانی نماید که پس از رفع بیماری ها و خارج شدن از زمانهای مشخص نامبرده، کمر درد نیز بهبود می یابد. یکی از علل کمر درد زنان نیز بر میگردد به دوران بارداری که در ادامه به این مقوله می پردازیم. با این وجود عمده ترین علت ابتلا به کمر دردهای ناگهانی در زنان، مانند مردان، اسپاسم عضلانی - اسکلتی و آسیب های دیسک است.
کمر درد در بارداری امری طبیعی و بدیهی بوده که اغلب مادران در این دوران تجربه می کنند. تغییر و تحولاتی که به دلیل رشد جنین و ... در بدن مادر ایجاد می شود؛ از اصلی ترین دلایل کمر درد حاملگی است. لازم به ذکر است افزایش وزن در طول باردرای و افزایش سطح هورمون پروژسترون که موجب شل شدن عضلات و رباط های لگن می شود از علل اصلی این کمر درد می باشد. هورمون دیگری که در ایجاد کمرد درد بارداری دخیل است، ریلکسین نام دارد که از انقباضات رحم در ماه های اولیه بارداری جلوگیری می کند.
علاوه بر آن، تغییرات هورمونی موجب شل شدن رباط ها و مفاصل لگن می شود. این امر نیز یکی از علل کمردرد به شمار می رود. ضمن اینکه افزایش وزن در طول باردرای نیز از اصلی ترین علل به حساب می آید. در ادامه تیتروار به 5 علت اصلی ایجاد کمر درد ناگهانی در بارداری اشاره می شود.
مردان به دلیل شرایط کاری و اغلب بلند کردن اجسام سنگین در معرض کمر درد ناگهانی قرار می گیرند. البته دلایلی که در ادامه ذکر می شود در زنان و مردان برای ابتلا به درد ناگهانی کمر مشترک است.
درصد زیادی از مردم، کمر درد را در طول زندگی خود تجربه می کنند. اگر در دهه ۲۰ تا ۳۰ سالگی باشید، اغلب این دردها طبیعی است و پزشکان معمولاً بروز آن را به عوامل و سبک زندگی روزمره مانند موارد زیر نسبت می دهند:
اگر در سنین بیش از ۴۰ سالگی باشید، پزشک ممکن است برخی از دلایل زیر را باعث بروز درد کمر ناگهانی عنوان کند:
بیشتر بدانید: علت و علائم ضعف عضلات کمر
درد کمر می تواند با هر کدام از علائم زیر همراه باشد:
هر کسی ممکن است دچار کمردرد شود، حتی کودکان و نوجوانان. برخی عوامل ممکن است سبب افزایش خطر کمر درد شوند که این عوامل شامل :
پزشک معمولاً پس از سؤال در مورد علائم و انجام معاینه فیزیکی قادر به تشخیص کمردرد خواهد بود. تصویربرداری و سایر آزمایش ها ممکن است مورد نیاز باشد. عکسبرداری با اشعه ایکس، ام آر آی یا سی تی اسکن می تواند اطلاعاتی در مورد وضعیت بافت های نرم پشت ارائه دهد.
کمردرد علل مختلفی دارد و گاهی با روش های بسیار ساده رفع می شود؛ اما گاهی اوقات درد کمر با این روش ها درمان نمی شود و به درمان طولانی تری نیاز دارد. ما در ادامه روش های مختلفی را برای درمان درد کمر معرفی کرده ایم که شامل موارد زیر هستند:
اولین قدم برای درمان کمر درد، استفاده از روش های خانگی است. برای درمان خانگی کمردرد، می توانید هر یک از این موارد را به منظور بهبودی بهتر و سریع تر انجام دهید:
علاوه بر موارد گفته شده، می دانید که برای درمان کمردرد می توان از ورزش های مختلف استفاده کرد و به تقویت عضلات بدن کمک کرد. از ورزش هایی که متخصصان فیزیوتراپ برای کاهش کمردرد به افراد توصیه می کنند، عبارتند از:
برای درمان کمردرد می توانید از برخی داروها مانند داروهای مسکن، ضد التهاب و داروهای شل کننده عضلات استفاده کنید. البته میزان مصرف و مدت زمان مصرف داروها نیز اهمیت دارد؛ زیرا برخی از این داروها دارای عوارض جانبی و حتی اعتیادآور هستند و برای مصرف آنها حتماً با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
یکی از روش های درمانی کوتاه مدت، درمان با تزریق است که برای رفع کمردرد می تواند مفید باشد. تزریق دارو فقط طی مدت زمان مشخصی باعث تسکین کمردرد می شود.
علاوه بر مصرف دارو برای تسکین درد کمر، می توانید از روش فیزیوتراپی هم استفاده کنید. در این روش فیزیوتراپیست برای افزایش انعطاف پذیری، تقویت عضلات کمر، شکم و بهبود وضعیت بدن تمریناتی را آموزش می دهد.
برخی ورزش ها برای تسکین کمردرد مناسب است. یکی از ورزش هایی که در خانه نیز قابل اجرا است، با این روش انجام می شود:
اغلب دردهایی که در ناحیه کمر احساس می شود، بدون عمل جراحی نیز قابل درمان هستند. جراحی کمر نسبت به سایر جراحی ها دارای ریسک بیشتری است؛ زیرا این جراحی در نزدیکی سیستم عصبی انجام می شود. از جدی ترین خطرات جراحی کمر می توان به فلج شدن و عفونت اشاره کرد.
حتی اگر جراحی موفقیت آمیز هم باشد، گاهی مدت زمان بهبودی بسیار طولانی می شود. بسته به نوع جراحی و وضعیت فرد دوره نقاهت می تواند حتی ماه ها نیز طول بکشد. پس هنگامی که مشخص شود که سایر روش های درمانی برای درمان درد کمر شما مؤثر نیست، می توان از جراحی استفاده کرد. علائمی که نشان می دهد به جراحی نیاز دارید، عبارت اند از:
شما ممکن است با بهبود وضعیت بدنی خود و یادگیری و تمرین مناسب بدن از بروز کمردرد جلوگیری کنید یا از عود آن جلوگیری کنید. برای اینکه کمر خود را سالم و قوی نگه دارید لازم است به موارد زیر توجه ویژه داشته باشید:
اگر درد کمر همراه با هرکدام از علائم زیر باشد باید به پزشک مراجعه کنید:
شما می توانید برای تهیه انواع کمربند طبی ، به مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر فروغ ، مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان این مرکز، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و پیام به شماره واتس آپ 09396984430 اقدام فرمایید.