یکی از بیماری های شایع در زنان سرطان سینه است که از شایع ترین علت مرگ و میر در زنان می باشد. در سرطان سینه بعضی از سلولها از حالت منظم و معمولی چرخه سلولی خود خارج میشوند و شروع به رشد و تقسیم غیرعادی می کنند و باعث ایجاد توده های کوچک و ریز می شوند. این بافتهای غیرعادی به مرور گسترش می یابند و باعث ایجاد توده های سرطانی بزرگ می شوند که بافت های مجاور خود را درگیر می کنند. اگر این سرطان به موقع تشخیص داده شود قابل درمان است؛ ولی اگر به موقع تشخیص داده نشود احتمال مرگ بیمار بسیار بالا است. با استفاده از سونوگرافی معمولی نمی توان به طور دقیق این توده ها را شناسایی نمود؛ اما با استفاده از تصویربرداری الاستوگرافی می توان توده های سرطانی که نسبت به نواحی دیگر بدن بافت سفت تری دارند را شناسایی نمایند. در واقع با سونوگرافی الاستوگرافی می توان توده های خوش خیم را از بدخیم نیز تشخیص داد. در این روش جدید و کاربردی دیگر نیازی به نمونه گیری و بیوپسی نمی باشد، تنها با تصویربرداری از توده ها می توان ماهیت توده ها را شناسایی نمود.
تکنیکی که در الاستوگرافی (اسکن الاستو) مطرح می شود بر اساس تعیین برخی از خواص مکانیکی در بافت پایه ریزی شده، در این روش بافت ها و میزان بافت توده بررسی می شوند و بدون آنکه نیازی به بیوپسی و نمونه برداری باشد متوجه وجود توده های خوش خیم و یا بدخیم و سرطانی در سینه می شوند،Magnetic Resonance Elastography (MRE) نامی است که برای تکنیک الاستوگرافی در نظر گرفته شده است، دو ویژگی مهمی که در این سونوگرافی خاص تشخیصی در نظر گرفته شده است اندازه و میزان سفتی در لحظه انجام آن است.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: تشخیص سرطان ها با الاستوگرافی
در این روش، یک پروب امواج فراصوت (UR) یا فرستنده امواج مغناطیسی(MR) بر روی سطح پوست قرار می گیرد. این وسیله ارتعاشاتی با فرکانس پایین و بدون درد از طریق بدن به اندام مورد نظر می رساند. تصویربرداری UR و MR سرعت حرکت ارتعاشات را در اندام بررسی می کنند. در انتها نیز توسط نقشه ای که توسط تحلیل های کامپیوتری انجام شده است، سختی یا کشش اندام بررسی می شود.
نتیجه را می توان بر مبنای نتیجه ضایعه با اکوی کم در تصاویر B -mode بررسی کرد. زمانی که تغییرات شکل در قسمت های کم دیده می شود به این صورت که بیشتر قسمت های به رنگ سبز دیده می شود و بافت نرمال می باشد پستان از درجه ۱ قابلیت ارتجاعی می باشد. اگر تغییرات به صورت موزاییکی در برخی از نقاط دیده شوند به آن درجه ۲ گفته می شود. تغییر شکل سینه در قسمت های جانبی است و در مرکز چیزی دیده نمی شود که مرکز به رنگ آبی بوده و اطراف به رنگ سبز تشخیص درجه ۳ خواهد بود. در مواردی که کل ناحیه رنگ آبی دیده می شود درجه ۴ و درجه ۵ در تمامی نقاط مراکز و نواحی جانبی رنگ آبی دیده می شود.
نسخه اصلی مطلب کاربرد و مزایای الاستوگرافی پستان را در سایت دکتر غلامرضا سیف بخوانید.