عصب اولنار یکی از سه عصب اصلی بازو است. گیر افتادن عصب اولنار زمانی اتفاق می افتد که عصب اولنار در بازو فشرده یا تحریک می شود. از گردن به پایین به سمت دست شما حرکت می کند و ممکن است چند نقطه در طول مسیر، مثل زیر ترقوه یا مچ دست منقبض شود. شایعترین مکان فشرده شدن عصب پشت قسمت داخلی آرنج است. بی حسی و گزگز دست و انگشتان از علائم رایج سندرم تونل آرنج است.
در بیشتر موارد، علائم را می توان با درمان های غیرجراحی مانند تغییر در فعالیت ها و بستن آتل کنترل کرد. اگر روش های غیر جراحی علائم شما را بهبود نمی بخشند یا اگر فشرده سازی عصب باعث ضعف عضله یا آسیب در دست شما می شود، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح، برای رفع بسیاری از دردها، توانبخشی بیماران و درمان بسیاری از بیماری ها و عوارض ناشی از آنها، از روشهای موثری مانند ، فیزیوتراپی ، طب سوزنی ، اوزون درمانی ، PRP ، مگنت درمانی ، شوک ویو درمانی ، تکارتراپی ، ورزش درمانی ، ارتوکین تراپی ، لیزر درمانی پرتوان و ... که همگی غیر جراحی بوده و به صورت سرپایی انجام می شوند، استفاده می شود. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
عصب اولنار از چندین ناحیه بازو که خم می شوند عبور می کند. پس می تواند بر آن فشار وارد شود. یکی از رایج ترین علل گیر افتادگی این عصب، فشار بر عصب اولنار است. فشرده سازی ممکن است نتیجه هر یک از موارد زیر باشد:
برخی از علائم ممکن است در آرنج رخ دهد، به خصوص اگر این مسئله از آرنج آغاز می شود. با این حال بیشتر علائم این بیماری در دست و انگشتان رخ می دهد. بسیاری از علائم معمولاً هنگام خم کردن آرنج رخ می دهند.
علائم گیر افتادگی عصب اولنار عبارتند از:
برخی از عوامل شما را بیشتر در معرض خطر ابتلا به سندرم تونل آرنج قرار می دهند. این شامل:
اگر فردی مشکوک به سندرم تونل اولنار است باید به پزشک مراجعه کند. پزشک سؤالاتی درباره سوابق پزشکی و فعالیت های روزانه و همچنین آسیب های قبلی که ممکن است باعث ایجاد سندرم تونل اولنار شده باشند خواهد پرسید. سپس پزشک آرنج، مچ دست و دست را معاینه کرده و گاهی برای تشخیص محل مشکل بر روی نقاط خاصی از عصب اولنار ضربه می زند. همچنین آزمایشات تصویربرداری دیگری مانند موارد زیر تجویز خواهد شد:
فیزیوتراپی یکی از روشهای غیر جراحی برای درمان گیر افتادن عصب اولنار در دست می باشد. متخصص فیزیوتراپی یک برنامه درمانی را بر اساس شرایط و نیازهای شما طراحی خواهد کرد. این برنامه درمانی می تواند بر اساس میزان گیر افتادگی عصب یک برنامه فعال یا منفعل باشد. فیزیوتراپی باعث افزایش قدرت و انعطاف پذیری شما می شود و با افزایش قدرت عضلات و انعطاف پذیری بیشتر از آن نقاط از بدن که دچار گیر افتادگی عصب شده از محافظت خواهد کرد . روش هایی که برای درمان گیر افتادگی عصب اولنار با مراجعه کردن به یک فیزیوتراپیست می توانید انجام دهید، شامل موارد زیر می باشد:
تمرینات ورزشی یکی از مهمترین تکنیک های درمانی است که به تقویت عصب اولنار کمک کرده و انعطاف پذیری و دامنه حرکتی مچ دست و انگشتان را بیشتر می کند. همچنین انجام تمرینات ورزشی برای درمان سندرم تونل اولنار می تواند به بهبود تحرک مفاصل مچ دست کمک کند.
تکنیک های ماساژ تراپی برای بافت های نرم مچ و کف دست انجام می شود. ماساژ درمانی برای کاهش درد و التهاب عصب اولنار بسیار مفید است؛ اما اگر شکستگی مچ دست علت گیر افتادن عصب اولنار باشد، نمی توان از این روش برای درمان استفاده کرد.
درای نیدلینگ یا سوزن خشک یکی از روش های درمان سندروم تونل اولنار با فیزیوتراپی است که به کاهش درد دست کمک می کند. اگر آرتروز علت ایجاد این عارضه باشد، از این روش می توان برای درمان بیمار استفاده کرد.
در این روش از امواج الکتریکی برای درمان گیرافتادگی عصب اولنار استفاده می شود. الکتروتراپی با بهبود موارد زیر به درمان این عارضه کمک می کند:
سرما و یا گرما درمانی یکی از روش های بسیار مؤثر فیزیوتراپی برای کاهش درد و التهاب عصب اولنار و گزگز و بیحسی دستها است. از این روش به خصوص در مواردی استفاده می شود که علائم بیمار در اثر بورسیت یا التهاب در کانال گویان رخ داده و با رفع التهاب، علائم بیمار هم از بین می رود.
در حالی که روی صندلی نشسته اید سر، گردن تنه و شانه ها را صاف نگه دارید. سپس گردن را تا جایی که دردی احساس نکنید به سمت راست بچرخانید. به حالت اولیه برگشته و این بار گردن را به سمت چپ بچرخانید.
در حالی که روی صندلی نشسته اید سر، گردن تنه و شانه ها را صاف نگه دارید. سپس گردن را تا جایی که دردی احساس نکنید به سمت راست خم کنید. به گونه ای که گوش راست به شانه راست نزدیک شود. این حرکت را در سمت چپ تکرار کنید. دقت نمایید که در حین انجام این حرکت گردن چرخش نداشته باشد و شانه به سمت بالا جابجا نشود.
روی صندلی بنشینید، گردن شانه ها و بدنتان را صاف نگه دارید. سرتان را به جلو خم کنید و چانه تان را به قفسه سینه برسانید.
روی صندلی بنشینید و به جلو نگاه کنید. سرتان را به عقب متمایل کنید بطوریکه که چانه تان به سمت سقف اشاره کند اطمینان حاصل کنید که به صورت صاف نشسته اید و گردن و شانه ها و بدنتان را در طول ورزش به حالت مستقیم نگه داشته اید.
بایستید و شانه هایتان را به سمت بالا بیاورید و 5 ثانیه نگه دارید. سپس کتف هایتان را از پشت به هم نزدیک کرده، فشار دهید و 5 ثانیه نگه دارید. بعد کتف هایتان به پایین بکشید طوری که می خواهید آنها در جیب پشتی خود قرار دهید. ریلکس کنید.
در حالی که نشسته یا ایستاده اید و بازو کنار بدن است،کتف های خود را به هم نزدیک کرده و فشار دهید و 5 ثانیه نگه دارید.
روی شکم بر روی سطح سفت دراز بکشید. یک بالشت تا شده در زیر قفسه سینه قرار دهید. بازوها را به سمت خارج و به حالت مستقیم قرار دهید در حالی که آرنج ها صاف بوده و شست به سمت سقف قرار دارد. در حالی که پهنای شانه هایتان را به هم می فشارید به آرامی بازوها را به سمت سقف بالا بیاورید. سپس به آرامی پایین بیاورید. وقتی انجام تمرین آسانتر شد وزنه های کوچک در دست نگه دارید و تمرین را انجام دهید.
پشت دست را در قسمت آسیب دیده با دست دیگر خود فشار دهید تا به خم شدن مچ دست خود کمک کند.15 تا 30 ثانیه نگه دارید. در مرحله بعد، با فشار دادن انگشتان در جهت عقب، دست را به عقب بکشید. 15 تا 30 ثانیه نگه دارید. در طول تمرین، بازو و آرنج را در سمت آسیب دیده خود صاف نگه دارید.
یک توپ پلاستیکی نرم را به مدت 5 ثانیه در مشت خود نگه داشته و فشار دهید. این حرکت را در 2 ست 15 تایی انجام دهید.
انگشتان خود را از محل اتصال انگشتان با کف دست تا 90 درجه خم کنید به طوریکه بقیه بند انگشتان خم نشود. این موقعیت را به مدت 10 ثانیه نگه دارید. پنج بار این تمرین را تکرار کنید.
در نهایت برای تمرینات ورزشی در درمان گیرافتادگی عصب اولنار در آرنج، فشار دادن وسایل مختلف بین انگشتان یک دست خود را تمرین کنید. می توانید از کاغذ، قلم یا قاشق استفاده کنید.
زمانی که فیزیوتراپی و سایر اشکال درمان غیر جراحی در کنترل درد و بازیابی عملکرد ناکام باشند، جراحی آزادسازی عصب ممکن است بهترین گزینه برای رفع علائم باشد. دو نوع جراحی آزادسازی عصب اولنار وجود دارد:
حدوداً 4 تا 6 هفته زمان برای ترمیم عصب لازم است.
برای پیشگیری از ابتلا به سندروم گیر افتادگی عصب اولنار با انجام برخی اقدامات نظیر:
یکی از مراکز حرفه ای و تخصصی فیزیوتراپی در اصفهان ، کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان است. شما می توانید برای انجام فیزیوتراپی در نواحی مختلف بدن به این مرکز مراجعه نمایید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.