رشد بچه در دوره پيش دبستاني و دبستاني كند و يكنواخت ميشود و به طور معمول تغييراتي در اشتها و غذا دارند كه براي والدين نگران كننده است .در اين سن كودكان كمتر از گذشته غذا مي خورند زيرا سرعت رشدشان كمتر شده و به غذاي زيادي نياز ندارند.اشتهای خوب دوره نوزادی در سن پیش دبستانی تبدیل به یک اشتهای متوسط تا بد میشود که طبیعی است.اگر كودك كل وعده غذايش را هم نخورد والدين نبايد شكايت كنند.بچه ها معده كوچكي دارند؛دادن وعده هاي كوچك غذايي بيشتر به جاي 3 وعده، موفقيت آميز تر است.در اين دوران اشتهاي كودك راهنماي خوبي براي دريافت انرژي و مواد مغذي است.
در یک سالگی کودکان 3/1 تا 2/1 وعده غذایی بالغین غذا میخورند و در 3 سالگی این به مقدار به 2/1 میرسد.به عنوان یک قانون کلی این است که به ازای هر سال زندگی 1 قاشق غذاخوری از هر غذا به رژیم کودک افزود و مقدار غذای بیشتر را بر اساس نیاز اشتهای کودک به او داد.5/1 ساعت قبل از غذا هرگونه خوردنی و نوشیدنی به کودک نباید داد.
- نیاز به کالری kcal/kg 100- 90 در 12-6 ماه و kcal/kg 100با شروع کودکی که به تدریج تا نوجوانی به kcal/kg 55 کاهش میابد.
- نیاز به مایعات cc/kg 150-125تا یکسالگی است و از آن به بعد به تدریج کاهش میابد.
- برای افزایش دریافت فیبر در کودکان از قانون )سن+5) استفاده کنید و از 8 گرم در روز در 3 سالگی آن را به 25 گرم در روز در 20 سالگی برسانید.افزایش فیبر دریافتی میتواند با افزایش دریافت میوه و سبزی و غلات کامل و حبوبات باشد که از بروز یبوست هم جلوگیری میکند.
- صدك قد و وزن كودك بايد متناسب با هم و به موازات هم پيش برود.اختلاف بيش از 2 صدك نشان ميدهد كه كودك كمبود يا اضافه وزن دارد.
- اگر كودكي كوتاه قدي داشته باشد(STUNTED) ميزان اضافه وزن اوبيشتر از g/kg/d 3-2نخواهد بود در حالي كه در وضعيت كمبود وزن(WASTED) كودك تا g/kg/d 20 هم وزن اضافه ميكند.
- کودکان دبستانی باید حداقل 60 دقیقه در روز فعالیت فیزیکی با شدت متوسط تا بالا داشته باشند.
- مصرف نمك زياد براي سلامت آينده كودكان مضراست و خطر فشارخون و بيماريهاي قلبي را بالا ميبرد.كودكان بايد مصرف محصولات آماده پرنمك مثل چيپس را محدود كنند.بعضي محصولات همچون انواع سس ها،پنير و سوسيس و كالباس سديم بسيار بالايي دارند و بايد محدود شوند
نخوردن صبحانه اثرات منفي در يادگيري ميگذارد.در حالت ناشتاي طولاني مدت ،نگهداري قند خون در محدوده نرمال دشوار است و اين امر يادگيري و تمركز حواس را مختل ميكند.افزايش نسبي قند خون موجب بهبود عملكرد مغز و يادگيري كودكان در سن مدرسه ميشود.
يكي از دلايل افزايش يادگيري با بالا رفتن قند خون،ترشح استيل كولين است كه نقش آن به عنوان يك نوروترانسميتر در تقويت حافظه به اثبات رسيده است.در مطالعات انجام شده كودكاني كه صبحانه نميخوردند،كارايي كمتر در حل مسائل رياضي و نيز قدرت ابتكار و خلاقيت كمتر داشتند.
به علاوه خوردن صبحانه باعث كاهش چسبندگي پلاكتها و كاهش لخته خون ميشود.افرادي كه صبحانه نميخورند نسبت به آنهايي كه ميخورند چاقترند.
براي اينكه كودكان اشتهاي كافي براي صبحانه داشته باشند شام بايد در ساعات ابتدايي شب صرف شود و ساعت خواب هم معين باشد.