زمانى که به سنین میانسالى مى رسیم، فولیکول ها قدرت رنگ دهى خود را از دست داده و در نتیجه سفیدى تارهاى مو را مشاهده خواهیم کرد. اگرچه سفید شدن مو پدیده اى است که ما را یاد دوران پیرى مى اندازد؛ اما این رخداد مى تواند در هر سنى ظاهر شود. نوجوانان و جوانان زیادى هستند که متوجه تارهاى سفید موى خود مى شوند و ممکن است این امر آنان را متعجب و ناراحت کند. عوامل تغذیه ای و هورمونی مانند استرس می تواند روی رنگ مو اثرگذار باشند؛ ولی با توجه به ژنتیک هر فرد، استعداد سفید شدن مو می تواند زودتر و یا در سنین بالاتر اتفاق بیفتد. سفید شدن مو یک صفت ارثی است. اگر پدر و مادر شما در سنین جوانی موهایشان سفید شده است، این خصوصیت در شما هم ممکن است زودتر بروز پیدا کند. به نظر می رسد افراد سفیدپوست زودتر به سفیدی مو دچار می شوند و برخی از بیماری ها مانند دیابت، کم خونی پرنیسیوز و تیروئید هم باعث سفیدی زودرس مو می شوند. قابلیت رفع سفیدی موی سر یا پیشگیری از سفیدی موها بستگی به علت آن دارد. در ادامه برخی از درمان ها بر اساس دلایل سفیدی مو ذکر شده اند.
سفیدی موها تا حد زیادی به وراثت و سبک زندگی افراد بستگی دارد؛ اما دلایل دیگری نیز باعث سفیدی موها می شود:
اگر بزرگ ترهای یک خانواده خیلی زودتر از دیگر افراد هم سن خود سفیدی موها را تجربه کرده اند، به احتمال زیاد این موضوع در دیگر اعضای خانواده نیز دیده خواهد شد. البته توجه کنید که وجود چنین موضوعی در یک خانواده به این معنا نیست که همه اعضای خانواده آن را تجربه خواهند کرد. ممکن است برخی عوامل ژنتیکی یا جنس موهای افراد به گونه ای باشد که سفیدی موها در آنها روندی طبیعی داشته باشد؛ اما این اتفاق برای بیشتر فرزندان و نوادگان خانواده رخ خواهد داد. توجه کنید که جلوگیری از سفید شدن موها در اثر عوامل ارثی و ژنتیکی یا درمان آن تا به امروز غیرممکن نشان داده است.
معمولاً اختلال در هورمون های بدن از دلایل اصلی بروز مشکلات پوست و مو است. علت سفیدی موها را باید در اختلالات غدد تیروئید و هیپوفیز جست وجو کرد. عدم تعادل در این هورمون ها و کم کار بودن یا پرکار بودن آنها می تواند باعث از بین رفتن رنگ دانه های مو و سفیدی آنها شود.
فشارهای عصبی، استرس های طولانی مدت و شوک های عصبی می تواند باعث سفیدی ناگهانی موها شود. این عوامل بر روی فولیکول ها و رنگ دانه های مو اثر گذاشته و آن ها را از حالت طبیعی خارج می کنند. ضمن اینکه استرس و اضطراب بیش ازحد و طولانی مدت باعث اختلال در خونرسانی به ریشه موها شده و کم کم آنها را ضعیف می کند. در نتیجه موهای فرد خیلی زود سفید می شوند.
منظور از سبک زندگی بیشتر شیوه مراقبت از موها است. در صورتی که فرد موهای خود را با آب داغ یا شامپوهای نامناسب بشوید، باید منتظر بروز انواع آسیب از جمله سفیدی موها باشد. علاوه بر آن خوردن غذاهای ناسالم نظیر فست فودها، غذاهای شور و چرب و… بر سلامت موهای افراد تأثیر خواهد گذاشت. این مواد غذایی تقریباً هیچ ماده مفیدی برای بدن ندارند و مصرف آنها تنها باعث ایجاد آسیب در موها، خشک شدن آنها و از دست رفتن رنگدانه های طبیعی مو خواهد شد.
دخانیات باعث سریع تر شدن روند پیری در کل اعضای بدن و به خصوص پوست و موها می شوند؛ چراکه این مواد بر روی عملکرد سلول های مختلف بدن تأثیر گذاشته و عملکرد طبیعی آنها را با مشکل مواجه می کند. همچنین با غلیظ کردن خون، خونرسانی به اعضای بدن را دشوارتر کرده و باعث از بین بردن جوانی و طراوت آنها می شود.
ابتلا به برخی بیماری ها باعث سفید شدن موها می شود. در برخی موارد نیز سفید شدن موها از نشانه های بروز یک بیماری است، بنابراین در صورتی که موهای فرد زودتر از زمان طبیعی شروع به سفید شدن کردند، به خصوص اگر چنین مشکلی در خانواده وجود نداشته باشد، باید پیگیر علت آن شد. معمولاً کم کاری تیروئید، کم خونی، بیماری های خود ایمنی و بیماری های عروق کرونر از بیماری های ایجادکننده سفیدی موها هستند.
استفاده زیاد از مواد شیمیایی می تواند آسیب های زیادی به موهای فرد وارد کند. رنگ موها از جمله مواد شیمیایی هستند که بر روی رنگدانه های مو تأثیر می گذارند، بنابراین می توانند با ضعیف کردن رنگدانه ها و از بین بردن آنها باعث سفیدی موها شوند. استفاده از رنگ موهای نامناسب و عدم تقویت موهای رنگ شده باعث خشکی موها می شود که خود یکی از عوامل اصلی سفید شدن موها در سنین جوانی است. استفاده از رنگ موهای حاوی پراکسید احتمال سفیدی موها در اثر رنگ کردن را بالاتر خواهد برد.
اگر علت سفیدی مو، ژنتیکی باشد، هیچ روشی را نمیتوان برای پیشگیری یا درمان دائم تغییر رنگ مو انجام داد. اگر مشکوک به یک مشکل سلامتی باشید، به یک پزشک مراجعه کنید تا مشخص شود که آیا یک بیماری زمینه ای مسئول سفیدی موها است یا خیر. اگر مشکل زمینه ای را درمان کنید، ممکن است رنگدانه ها بازگردند؛ اما تضمینی وجود ندارد. اگر مشکل تیروئیدی باعث سفیدی موها شده باشد، بازیابی رنگدانه ها ممکن است بعد از هورمون درمانی رخ دهد. تزریق ویتامین B12 یا قرص های این ویتامین برای جبران کمبود آن نیز ممکن است موجب بهبود سلامت فولیکول های مو شده و رنگ طبیعی آنها را بازگرداند. در صورت سیگار کشیدن و استرس، هیچ شواهدی وجود ندارد که پس از ترک سیگار یا کاهش استرس، رنگدانه های مو بازمی گردند.
در اثر کمبود ویتامین B ۱۲ موها سفید می شوند، لذا مصرف این ویتامین می تواند از سفید شدن موها تا حدودی جلوگیری کند.
کم کاری تیروئید یک بیماری مزمن جدی است. برخی غذاها می توانند با فعالیت غده تیروئید تداخل ایجاد کنند، غده تیروئید بر تمام عملکردهای حیاتی بدن تأثیر می گذارد، یک تیروئید کم کار، می تواند سبب سفید شدن موهای افراد شود.
سیگار دارای اثرات نامطلوبی بر بدن است و می تواند به سفید شدن موها کمک کند.
رژیم غذایی می تواند به جلوگیری از پدیدار شدن تارهای سفید مو کمک می کند، همچنین از دست دادن رنگدانه می تواند رادیکال های آزاد را تولید کرده و مقدار آنها را در حین بالا رفتن سن، افزایش دهد.
غذاهای دریایی، تخم مرغ و گوشت از جمله گوشت گاو و گوشت گوسفند را به میزان بیشتری مصرف کرده و از محصولات لبنی مانند شیر و پنیر نیز منابع خوبی برای تأمین این ویتامین بهره ببرید. همچنین افرادی که رژیم گیاهخواری دارند می توانند مکمل ها یا محصولاتی را که با ویتامین B ۱۲ غنی شده اند را انتخاب کنند، غذاهای غنی از آنتی اکسیدان مانند انواع توت، انگور، سبزیجات برگ سبز و چای سبز مصرف کنید.
رنگ موهای شیمیایی و محصولات مو، حتی شامپوها، می توانند در ایجاد مو جوگندمی و سفید شدن زودرس مو نقش داشته باشند. بسیاری از این محصولات حاوی مواد مضر هستند که ملانین را کاهش می دهد. پراکسید هیدروژن که در بسیاری از رنگ موها وجود دارد، یکی از این مواد شیمیایی مضر است.
در مطب دکتر لادن ناظمی ، تزریق ژل لب در اصفهان با استفاده از بهترین برندهای ژل یا فیلر موجود و با تکیه بر دانش و کسب سالها تجربه در این زمینه انجام می پذیرد؛ و به همین جهت نتایج درخشانی نیز حاصل می گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت با شماره های 32240913 - 031 و 09336900224 تماس حاصل فرمایید.