درمان ترک کف دست
دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]آدرس وب سایت : www.doctornazemi.irآدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک ب ، طبقه اول ، واحد 111 تلفن مطب : 32240913 - 031
دستان شما به طور کلی در برابر عناصر موجود در محیط بسیار مقاوم هستند؛ اما قرار گرفتن بیش از حد در معرض بادهای شدید یا مواد تحریک کننده می تواند عوارض جانبی را برای دست ها به دنبال داشته باشد. خشکی پوست دست ها یک وضعیت شایع است که معمولاً بیشتر در زمستان تجربه می شود که در این فصل دست ها نمی توانند رطوبت را حفظ کنند و در نتیجه پوست آنها خشک و خشن می شود. دست های خشک به نظر می رسد که فاقد چربی طبیعی هستند و بعضی مواقع هنگامی که آنها را می کشیم، ممکن است ظاهری ترک خورده پیدا کنند و یا این چنین احساس شود. در شرایطی شدیدتر، ممکن است منجر به درد یا خونریزی شود. در این مطلب به روشهای درمان ترک کف دست پرداخته میشود.
علت های مختلف پزشکی یا محیطی می تواند باعث ترک نوک انگشتان شما شوند. خشکی پوست (زروسیس)، رایج ترین دلیل ترک نوک انگشت است که علت های آن عبارتند از:
- سرما. معمولاً افراد در زمستان، به ترک نوک انگشت مبتلا می شوند. رطوبت کم هوای سرد، باعث خشکی پوست می شود. در زمستان یا بهار، هوا، رطوبت خود را از دست داده و پوست شما، در معرض خشکی و خطر آسیب دیدگی قرار می گیرد.
- آب داغ نیز می تواند علت زخم شدن نوک انگشتان دست باشد.
- مواد شیمیایی موجود در شوینده های خانگی، باعث آسیب دیدن و خشکی پوست شما می شوند و از علت زخم شدن نوک انگشتان دست محسوب می شود.
- داروها: بعضی از داروها، مثل داروهای کلسترول و دیورتیک ها، دارای عوارض جانبی مثل خشکی پوست هستند.
- عوامل ژنتیکی
- با افزایش سن، به صورت طبیعی پوست نازک تر و خشک تر می شود. فرد در همه ی سال های زندگی پوست خود را در معرض تابش مستقیم نور آفتاب، باد و دیگر عوامل قرار داده است، این عوامل باعث تغییر حالت طبیعی و سالم پوست می شود. پوست برخی از افراد به صورت طبیعی چربی کمتری تولید می کند و برخی دیگر از افراد نسبت به برخی از مواد شیمیایی حساس تر هستند، این افراد بیش تر از دیگران در معرض خطر خشکی پوست شدید قرار دارند.
- بیماری های پوستی دیگری مثل اگزما و پسوریازیس ، می توانند پوست شما را بسیار خشک کرده و موجب ترک خوردگی آن شوند. بیماری های پوستی وراثتی، مثل ایکتیوز ورگاریس، همچنین بیماری های زمینه ای مثل دیابت و تیروئید کم کار، می توانند سبب خشک شدن پوست دست شما شوند.
علائم قابل مشاهده این ترک خوردگی های پوستی عبارتند از:
- خشکی پوست در نواحی اطراف
- ترک های پوستی شبیه به بریدگی
- خونریزی
- ضخیم یا شبیه به پینه شدن پوست اطراف ترک خوردگی ها
ترک خوردگی های شدید پوست بدن به علت ایجاد برش های پوستی، دردناک هستند. بعلاوه ورود مواد محرک از طریق این ترک خوردگی های پوستی باعث افزایش ناراحتی می شوند. این ترک خوردگی ها از سطحی تا عمیق متغیر هستند. ترک خوردگی های سطحی پوست بدن، کوچک بوده و به عمق پوست نفوذ نکرده؛ اما ترک خوردگی های عمیق وارد لایه های عمقی می شوند.
ترک خوردگی های سطحی پوست بدن را می توان با استفاده از یک روتین خود مراقبتی برای ترمیم، درمان و به جلوگیری از بروز آنها کمک کرد.
این روش شامل موارد زیر است:
- استفاده از مرطوب کننده برای کمک به انعطاف پذیری و رطوبت پوست
- بررسی روزانه دست ها در خصوص ایجاد ترک های جدید
- استفاده از بانداژهای ژلی یا اسپری برای محافظت از ناحیه مورد نظر
درصورتی باز بودن ترک خوردگی های پوستی باید برای 2 تا 3 مرتبه در روز از یک مرطوب کننده مناسب استفاده کرد. یک مرطوب کننده مناسب برای نواحی خشک و ترک خورده شامل موارد مؤثر زیر است:
- مرطوب کننده (Humectants) برای تزریق رطوبت به پوست
- سالیسیلیک اسید یا آلفا هیدروکسی اسید (AHA) برای از بین بردن سلول های مرده پوست
- اوره برای آبرسانی و لایه برداری پوست
درصورت بروز مجدد، عود یا بهبود نیافتن این ترک های پوستی به پزشک مراجعه کرده؛ زیرا ممکن است بیماری دیگری علت ایجاد آنها باشند. پزشک معالج بر پایه تشخیص مربوطه درمان لازم را برای درمان خشکی پوست تجویز می کند. اگر آلرژی در ایجاد خشکی پوست نقش داشته باشد، کرم یا پماد دارای کورتیکوسترویید (موسوم به کورتون) ممکن است تجویز شود. اگر بیماری خاصی مانند پسوریازیس عامل خشکی پوست باشد، داروهای تخصصی تجویز می گردد. احتمال دارد پزشک برای بهبود وضع رطوبت پوست ما پمادها یا کرم های ترکیبی (که با نام کرم های ساختنی هم شناخته می شوند) یا آماده تجویز کند که ممکن است حاوی موادی مانند اوره باشد. این محصولات به شادابی بیشتر پوست می انجامند. پزشکان برای ترک خوردگی های عمیق پوستی از روش های زیر استفاده می کنند:
- چسب های پوستی برای محافظت از ترک هایی که در حال بهبود هستند.
- دبریدمان برای برش دادن بخش های مرده پوست
- بخیه، بانداژ یا پانسمان
- آنتی بیوتیک ها که در صورت بروز عفونت تجویز می شوند.
- استفاده از نرم کننده ها یا از بین برنده های پوست تجویزی
درصورت مؤثر نبودن روش های خانگی یا بدتر شدن وضعیت ترک خوردگی ها به پزشک مراجعه کنید. با درمان به موقع می توان از تبدیل این ترک ها به زخم جلوگیری کرد.
درصورت تجربه موارد زیر با پزشک صحبت کنید:
- بروز تورم، چرک یا گرم شدن ناحیه آسیب دیده
- احساس درد در هنگام راه رفتن یا ایستادن
- خونریزی مکرر
- استفاده بیشتر از مرطوب کننده پوست
- کاهش مدت تماس با آب و استفاده از آب ولرم (نه داغ) به خصوص هنگام استحمام
- استفاده از صابون یا شامپوی بدن ملایم و حاوی نرم کننده پوست
- پوشاندن پوست در آب و هوای سرد و هنگام وزش باد، با استفاده از دستکش و شال
- به کار بردن دستکش هنگام تماس دست با شوینده ها
نسخه اصلی مطلب
درمان ترک کف دست را در سایت دکتر لادن ناظمی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید