مری در واقع یکی از اعضای مهم و حیاتی بدن می باشد که به صورت لوله ای شکل می باشد و وظیفه آن این است که غذا را از حلق به معده برساند. در علم پزشکی طول لوله مری را 25 سانتی متر تشخیص داده اند و بیشترین بخش مری در قفسه سینه می باشد. آزمایش باریوم سوالو از ناحیه معده و مری انجام می شود. این عکسبرداری در بررسی وجود هرگونه التهاب، زخم، انسداد، فتق هیاتال، تومورهای سرطانی و غیر سرطانی، بیماری رفلاکس معده به مری، اختلالات ماهیچه ای که سبب اختلال در بلع یا اسپاسم می شود و ناهنجاری های این منطقه، به پزشکان کمک می کند. قبل از انجام عکس رنگی باریم سوالو مری بیمار باید ماده سفید رنگی شبیه گچ که اغلب با آب ترکیب شده و به محلول غلیظی تبدیل می شود، را بنوشد. سطح داخلی نواحی فوقانی دستگاه گوارش به کمک این ماده پوشانده شده و در طول عکسبرداری، اشعه ی ایکس را جذب می کند و به رنگ سفید در می آید تا تصاویر دقیقی از این اعضا به همراه جزئیاتی از پوشش داخلی و حرکت آنها در هنگام بلعیدن، به دست آید. این تصاویر در تشخیص هر نوع بیماری مرتبط با دستگاه گوارش کمک بسیاری می کند.
روشهای رادیو گرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی ، سونوگرافی و ماموگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.
برخی از اختلالات و بیماری های مرسوم که توسط این نوع تصویربرداری تشخیص داده می شوند عبارتند از:
آزمایشات باریوم سوالو (مری) به چهار دسته تقسیم می شوند:
از آزمایش رادیولوژی باریوم سوآلو برای تست و بررسی کردن مری و گلو کاربرد دارد و بیمار باید حدوداً 4 ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشد. در هنگامی که بیمار زمانی را صرف نوشیدن باریم به صورت ایستاده می کند عکس هایی در موقعیت های مختلف از فرد گرفته می شود و این آزمایش در نهایت 30 ذقیقه طول می کشد.
از روش barium meal برای معده و اثنی عشر کمک می گیرند و بیمار باید 4 ساعت قبل ناشتا باشد و در برخی مواقع این آزمایش به دنبال باریوم سوالو انجام می شود. معمولاً برای آرام کردن درد بیمار به فرد آمپول های آرامبخش تزریق می کنند. رادیولوژیست برای اینکه معده وسیع شود باریوم و گاز را با یکدیگر مخلوط می کند و به بیمار می دهند تا آن را بخورد. بعد از اینکه مایع خورده شد بیمار باید دراز کشیده تا بخش های مختلف معده و اثنی عشر به هنگام تصویربرداری کاملاً مشخص شود. مدت زمان این آزمایش نهایتاً 20 دقیقه می باشد.
برای مشخص کردن نوع مشکلات روده کوچک از این آزمایش استفاده می کنند و 12 ساعت قبل از انجام آزمایش فرد باید ناشتا باشد. در ابتدای این آزمایش 2 یا 3 لیوان از باریوم باید نوشیده شود و به سمت پهلوی راست خوابیده تا مواد باریم به سرعت از معده خالی شود و به روده بزرگ برسد. در طول مدت زمانی که عکس هایی از بیمار گرفته می شود مسیرهایی که از مواد باریوم پر شده اند مورد بررسی و مطالعه پزشک قرار می گیرد. ممکن است پزشک با دست و فشار سطحی که به معده وارد می کند قصد داشته باشد تا باریوم را به جریان بیندازد. مدت زمان برای انجام این آزمایش بین 2 الی 4 ساعت متغیر است که کاملاً بستگی به موقعیت بیمار دارد.
برای بررسی کردن وضعیت روده بزرگ یا همان کولون ها از روش Barium Enema استفاده می کنند که صد البته در این روش باید روده های بیمار کاملاً تخلیه شده باشد. برای انجام این آزمایش بیمار به پهلو دراز می کشد و یک عدد تیوپ پلاستیکی که از بافت بسیار نرمی هم تشکیل شده است وارد رکتوم می شود. سپس توسط همان بالن کوچکی که بر روی تیوپ قرار دارد باد شده تا باقی مانده باریوم در کولون ها تخلیه شود و در جای خودش نیز ثابت بماند. با کمک محلول باریم بیمار در موقعیت های مختلفی دراز می کشد تا تمام روده بزرگ به این مواد آغشته شود. بعد از این عملیات نوبت به پمپ کردن هوا به داخل روده بزرگ می رسد که برای عکسبرداری لازم است. بیمار در این آزمایش باید به مدت 45 دقیقه صبر داشته باشد تا رادیولوژیست بتواند عکسبرداری را با دقت بالا انجام دهد.
در صورت داشتن هر یک از موارد زیر باید از تست باریوم سوالو خودداری کنید:
خطرات آزمایش بلع باریم می تواند شامل مشکلات ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه و مشکلات روده باشد. از طرفی اگر تمام باریم از بدن شما خارج نشود، ممکن است پس از آزمایش بلع، دچار یبوست یا مدفوع نهفته شوید. همچنین در صورت بارداری نباید آزمایش بلع باریم انجام دهید. قرار گرفتن در معرض اشعه در دوران بارداری می تواند منجر به نقایص مادرزادی شود. اگر باردار هستید با پزشک خود مشورت کنید. در ضمن اگر به داروی خاص، رنگ های کنتراست، بیحسی موضعی، ید یا لاتکس حساسیت دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
ماموگرافی یا گرافی دیجیتال پستان، روشی برای آزمایش و بررسی بافت پستان است که در رادیولوژِی مرکزی اصفهان انجام می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.