اگر سر درد شما مزمن یا تکرار شونده است پزشک متخصص سردرد شما با انجام معاینه دقیق نورولوژیک و بر اساس شرح حال و معاینه بالینی در مورد نوع، شدت، محل و مدت سردرد و انجام آزمایشات و اقدامات پارا کلینیک نوع سردرد شما را تشخیص می دهد
پزشک شما ممکن است سوالاتی برای تشخیص نوع سردرد از شما بپرسد
گاهی تشخیص بین سردرد تنشی شدید و مزمن و میگرن مشکل می شود سردرد تنشی بر خلاف میگرن با فعالیت های روزانه تشدید نمی شود و با تهوع و استفراغ همراه نیست .
در میگرن حساسیت به نور و صدا وجود دارد که در سردرد تنشی معمولا وجود ندارد یا اینکه به یکی از این ها وجود دارد ( بیشتر صدا). گاهی هم ممکن است فرد نشانه های سردرد میگرن تنشی (میگرن عصبی) را داشته باشد که ترکیبی از هر دو نوع سردرد است .
در موارد شدید، پزشک تست هایی را انجام می دهد تا مطمئن شود این سردردها ناشی از مشکلاتی مانند تومور مغزی یا آنوریسم مغزی نیستند. آزمایش های مورد استفاده برای سایر عارضه ها عبارتند از سی تی اسکن، که در آن از اشعه ایکس برای گرفتن عکس های رادیولوژی از اندام های داخلی بدن استفاده می شود و ام آر آی، که به پزشک در بررسی بافت های نرم کمک می کند
سردردهای تنشی ناشی از انقباضات عضلات سر و گردن هستند.
عوامل شایع محرک این نوع سردرد عبارتند از:
سایر عوامل تحریک کننده شامل:
درمان و مدیریت سردردهای تنشی در کوتاه مدت بر درمان حمله های حاد و در بلند مدت بر پیشگیری از سردردهای دوره ای تمرکز دارد.عموماً، درمان کوتاه مدت این سردردها شامل تجویز دارو (عمدتاً مسکن ها) بوده و در درمان های بلند مدت آن ها، که جنبه پیشگیری دارند، هم از دارو و هم از روش های غیردارویی استفاده می شود.در کل، با تجویز دارو، آموزش ریلکسیشن، تغییر سبک زندگی و سایر درمان های مشابه، تقریباً می توان به تمامی مبتلایان به این سردردها کمک کرد.برای رهایی از سردردهای تنشی می توان از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا آسپرین استفاده کرد. البته، از این داروها باید تنها در صورت نیاز استفاده شود. زیرا استفاده بیش از حد از داروهای بدون نسخه باعث بروز سردردهای «ناشی از استفاده بیش از حد دارو» یا «ریباند» می شود.این سردردها زمانی رخ می دهند که بیمار کاملاً به یک دارو عادت می کند؛ در این شرایط، از بین رفتن اثر آن دارو منجر به بروز درد می شود.
اگر این داروها برای درمان کافی نباشد،پزشک از یک سری داروهای تجویزی استفاده می کند که برخی از آن ها عبارتند از:
این مهار کننده ها می توانند با تثبیت سطح سروتونین مغز به بیمار در مقابله با استرس کمک کند.
از جمله:
از روش های درمانی دیگر میشود به موارد زیر اشاره کرد
فیزیوتراپی: فیزیوتراپی می تواند از طریق آموزش تکنیک های ریلکسیشن و تمرینات تنفسی به سردردهای تنشی مزمن کمک می کند. همچنین ممکن است از طریق شناسایی و تغییر عادات جسمی که ممکن است در بروز سردرد نقش داشته باشند، کمک کند.
طب سوزنی:شواهدی وجود دارد حاکی از آن که طب سوزنی ، خصوصاً وقتی که با درمان پزشکی همراه باشد، می تواند در درمان سردردهای مزمن و روزانه مؤثر باشد.
درمان رفتاری -شناختی(CBT)
روش های رفتار درمانی در جهت کاهش یا از بین بردن استرسی که ممکن است در ایجاد سردردهای تنشی مزمن نقش داشته باشد، کار می کنند.
بیشتر سردردها بی خطر هستند.اگر بتوانید سردرد خود را بدون دارو یا فقط با استفاده گاه به گاه از داروهای تسکین دهید، اطمینان داشته باشید که هیچ مشکل دیگری وجود ندارد. با این حال، در صورت داشتن موارد زیر، باید با پزشک خود تماس گرفته یا به مطب او مراجعه کنید.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه ، پوست و مو ، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.