پوکی استخوان یا استئوپروز شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است. موسسه ملی سلامت امريكا استئوپروز را يك بيماری اسكلتی با كاهش قدرت استخوانی كه خطر شكستگی را در فرد افزايش می دهد؛ تعريف می نمايدپوکی استخوان یکی از مسائل مهم سلامت عمومی جامعه، بخصوص در سالمندان بشمار می رود. در صورت ابتلا به علائم پوکی استخوان و در پی آن، مراجعه به کلینیک درد نفس می توانید از اقدامات تشخیصی - درمانی این مرکز از قبیل کنترل روند بیماری و بهبود دردهای ناشی از استئوپروز بهره مند گردید.
پوکی استخوان بیماری خاموشی بوده و در مراحل اولیه بدون علامت است؛ اما با پیشرفت بیماری مهمترین علامت آن درد ناشی از شکستگی استخوان ها است. شکستگی استخوان، بخصوص در ستون فقرات، استخوان لگن و انتهای ساعد بعنوان شایع ترین محل های شکستگی از عوارض عمده پوکی استخوان است. شکستگی مهره های ستون فقرات منجر به کمــر درد، کوتاهی قد و حالت خمیدگی بدن بطرف جلو می شوند. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 26350185 - 021 اقدام فرمایید.
اگر شرایط زیر را دارید، بیشتر در خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار دارید:
در واقع يك فرآيند ناشي از كمبود استروژن (نوع I ) يا ناشي از روند طبيعي سالخوردگي (نوع II ) مي باشد . در نوع يك استخوان اسفنجي بيشتر از دست مي رود تا كورتيكال، ولي در نوع دو تقريباً هر دو نوع استخوان به يك ميزان كاهش مي يابند. مكانيزم دقيق اين كه كمبود استروژن چگونه باعث از دست رفتن استخوان مي شود معلوم نيست، ولي شواهد به نفع افزايش توليد سيتوكين هاي منجر به افزايش بازجذب استخواني است. همچنين در كمبود استروژن استخوانها به اثر بازجذبي هورمون پاراتيروئيد حساس تر مي شوند.
حداقل 20 % از علل استئوپروز را شامل مي شود .مهمترين اين علل، مصرف داروها به ويژه گلوكورتيكوئيدها مي باشد. هدف از گرفتن شرح حال، معاينات و آزمايشات
اوليه، رد اينگونه علل است.
عوامل خطر پوکی استخوان به دو دسته تعدیل ناپذیر و تعدیل پذیر تقسیم می شوند.
همچنین استئوپروز با مصرف داروهایی که جهت پیشگیری از بیماری های زیر به کار میروند در ارتباط است:
همان طور که قبلا اشاره شد پوکی استخوان معمولا منجر به درد نمی شود مگر آن که شکستگی اتفاق بیافتد. بیشتر افراد مبتلا به پوکی استخوان علامت خاصی ندارند. آن ها نمی دانند که مبتلا به پوکی استخوان هستند تا این که تست تراکم استخوان بدهند و یا شکستگی استخوان را تجربه کنند.
تست تراکم استخوان میتواند تاییدی برای تشخیص استئوپورز باشد. چندین تکنیک برای اندازه گیری تراکم استخوان وجود دارد. دقیق ترین تست تراکم استخوان DEXA است (dual-energy X-ray absorptiometry).
این تست 10 تا 15 دقیقه طول می کشد و دردی هم ندارد. در این تست مقدار کمی تشعشع وجود دارد که عمدتا روی ناحیه لگن و ستون مهره ها انجام می شود. زمانی که شرایط خفیف است، قبل از ایجاد شکستگی، تست های تراکم استخوان میتواند پوکی استخوان را تشخیص دهد. در این شرایط قبل از بدتر شدن، می توان درمان پیشگیرانه را شروع کرد. در افرادی که دچار خمیدگی در پشت می شوند و یا شکستگی های مشکوکی دارند، تست های تراکم استخوان وجود پوکی استخوان را تایید می کند.
آنها به عنوان پایه ای برای درمان در نظر گرفته می شوند که می تواند به درمان پاسخ دهد. تست های دیگری نیز بر روی ادرار و خون انجام می گیرد تا دلایل پوکی استخوان مشخص شود، مثلا این که آیا اختلال تیروئید وجود داشته است یا خیر. برای بیشتر افراد به غیر از سن و شروع دوران پس از یائسگی، دلیل مشخصی به دست نیامده است.
پوکی استخوان، بیماری است که در طولانی مدت ادامه دارد. درمان صحیح می تواند در بهبود تراکم استخوان موثر باشد و احتمال وقوع شکستگی استخوان را کاهش دهد. بعد از درمان، تراکم استخوان به حالت نرمال باز نمی گردد اما خطر شکستگی بعد از درمان تا حد زیادی کاهش می یابد.
تغذیه مناسب و فعالیتهای ورزشی منظم از ضروریات لازم برای حفظ سلامتی استخوانها در طول عمر یک فرد محسوب می شوند. توجه به نکات زیر در تغذیه جهت جلوگیری از پوکی استخوان ضروری است:
فعالیت های ورزشی به ما کمک می کند که استخوان های قوی تری بسازیم، بعلاوه سرعت تخریب استخوانی را نیز آهسته می کند. ورزش در افراد جوان احتمال اینکه انها به حداکثر توده استخوانی تعیین شده از نظر ژنتیکی برسند را افزایش می دهد. ورزش های همراه با تحمل وزن مثل پیاده روی، پریدن، دویدن، بالا رفتن از پله و اسکی بر توده و تراکم استخوان پاها، لگن و نواحی پائین کمر تاثیر مثبت دارند. شنا و ورزش های آبی برای افرادی که توان راه رفتن را ندارند سودمند است.ورزش علاوه بر اثرات سودمند بر جرم استخوان ها، اثرات سودمندی هم بر عملــکرد عصبی- عضلانی دارد و با ایجـاد هماهنگی حرکات، تعادل بیمار را بهبود بخشیده و احتمال سقوط و زمین خوردگی آنها را کاهش می دهد.
بورسیت زانو التهاب یک کیسه کوچک پر از مایع (بورسا) است که در نزدیکی مفصل زانو قرار دارد. اگر بورسیت مداوم باشد و به درمان های اولیه پاسخ ندهد، متخصص درد ممکن است برای کاهش التهاب و درمان درد بورسیت، داروی کورتیکواستروئید را به بورس آسیب دیده تزریق کند. پس از تزریق التهاب معمولاً به سرعت فروکش می کند. این روش توسط دکتر حسین عدل خو، فوق تخصص درد، در کلینیک درد نفس انجام می شود. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 26350185 - 021 اقدام فرمایید.